Klivlend Braunsi – Novi potop ili povratak na put ka plejofu?

822
Klivlend Braunsi

U noći između četvrtka i petka, od 02.20 ekipa Klivlend Braunsa dočekuje divizijskog rivala Sinsinati Bengalse. Već u drugom kolu 101. NFL sezone Klivlend se nalazi na prekretnici i sve davnije deluje pretprošla sezona kada su Braunsi nagovestili dugo čekani povratak u plejof.

Posle kraja prethodne sezone Klivlend je smenio Fredija Kičensa i na mesto glavnog trenera doveo ofanzivnog koordinatora Minesote Kevina Stefanskog. Stefanski bi trebalo da bude trener koji će otključati Bejkera Mejfilda” i značajno mu pomoći orkestriranom igrom trčanjem. Braunsi imaju dva odlična raningbeka Nika Čaba i Karima Hanta, a najslabiju grupu prošle godine – ofanzivnu liniju – ojačali su pojačanjem iz Tenesija Džekom Konklinom i 10. pikom na draftu Džedrikom Vilsom. Hvatačkom arsenalu koji su činili Džarvis Lendri i Odel Bekam Junior dodali su produktivnog tajtenda iz Atlante Ostina Hupera.

Ništa od toga nije funkcionisalo u prvom kolu protiv još jednog divizijskog rivala Baltimor Rejvensa. Baltimor je ubedljivo savladao tim iz Ohaja i dozvolio im samo 6 poena (38:6).

Već prvi napad na utakmici završio se presečenom loptom Bejkera Mejfilda, što je Baltimor iskoristio fantastičnim hvatanjem Marka Endruza za TD. Posle izgubljene lopte pantera Gilana u sledećem drajvu Klivlend je primio još 3 poena. Dobrim trčanjima Čab i Hant stavili su Mejfilda u poziciju da laganim pasom pronađe Ndžokua za TD, ali to je bilo sve od napada Klivlenda do kraja utakmice s obzirom da nisu pretvorili ni ekstra poen. Takođe ni odbrana nije igrala mnogo bolje. Dozvolili su napad dugačak 99 jardi koji je rezultirao prvim TD u karijeri ruki trkača Dobinsa. Potom su dozvolili još jedan dugačak napad i TD šest sekundi pre kraja prvog poluvremena.

Mejfild je u drugom poluvremenu bio pod konstantnim pritiskom, dozvolio je dva dugačka seka i završio je sa 21/39 za 189 jardi pasom uz TD i INT. Ovo je ključna sezona za prvog pika na draftu 2018. godine. Mejfild je u prvoj sezoni kao rookie imao odličnu sezonu i prošle godine posle trejda za Bekama očekivao se povratak Braunsa u plejof, prvi put od 2002. godine. Ipak, 2019. godina je bila katastrofalna: Mejfild je igrao dve utakmice više nego 2018,  bacio je 5 TD manje i povećao broj presečenih lopti sa 14 na 21 smanjio procenat uspešnih pasova sa 63 na 59 %. Posle ove sezone Klivlend bira da li će iskoristiti klauzulu i aktivirati 5. godinu ugovora za svog QB ili će to odbiti i tražiti novog vođu franšize na sledećem draftu.

Ovo može biti ključan meč. Ukoliko Klivlend izgubi na domaćem terenu od divizijskog rivala koje će predvoditi još jedan prvi pik na draftu, ali iz ove godine, Džo Burou i krenu sezonu skorom 0-2, tenzije u svlačionici će ponovo početi da rastu. Klivlend ima igru trčanjem i mora da je iskoristi protiv dosta slabije odbrane Sinsinatija od one koju ima Baltimor. Na Mejfildu je da u ključnim situacijama ne greši i ne preda loptu protivničkom timu.

Kada je reč o Sinsinatiju, oni su se dobro držali protiv Čardžersa i uspešan šut kikera Buloka delio ih je od produžetaka. Prvi pik Burou je bacio 193 jarde uz dobru uspešnost i postigao je prvi TD u profesionalnoj karijeri fantastičnim trčanjem od 23 jarde. Ipak, Sinsinati nije uspeo timski da konstantno napreduje u napadu i do kraja meča postigli su još samo 6 poena.

Sinsinatiju ne gori kao Klivlendu. Mladi trener Zek Tejlor je u svojoj drugoj sezoni i sada je dobio rookie kvoterbeka da na njemu gradi igru. Burou do kraja sezone mora da dokaže da će biti vođa franšize narednih 10-15 godina. S obzirom da je Sinsinati imao samo dve pobede prošle sezone, ne bi trebalo da se očekuje manje od dupliranog učinka od aktuelnog, najboljeg koledž igrača. Sve iznad toga biće iznad očekivanja, a ukoliko Burou pokaže ono što je prošlogodišnji prvi pik Kajler Marej pokazao u Arizoni, Bengalsi će u 2021. moći da uđu veoma zadovoljni. U tome bi mladom QB-u trebalo da pomognu oporavljeni hvatač Ej-Džej Grin, potom Tajler Bojd i Džon Ros, tajtend Uzoma i trkač koji je nedavno potpisao unosan ugovor Džo Mikson.

Na ovom linku, osim na pobednike pojedinačnih mečeva, možete da predvideti osvajače divizija i konferencija u predstojećoj sezoni, trenera godine, individualnu statistiku igrača (bačene jarde i TD, istrčane jarde i TD, uhvaćene jarde i TD), MVP lige, MVP napada, MVP odbrane i najbolje rookie igrače odbrane i napada. Potom, tu je over/under na broj pobeda ekipa, ko će stići, a ko neće do plejofa i finala, najboljeg comeback igrača godine, finaliste i naravno, pobednika Superbowla LV.