7 VS 7 jesen u Srbiji

2144
7 VS 7 na jesen 2020

Srpska asocijacija američkog fudbala obaveštava svoje članstvo i navijače da se ove godine takmičenja pod opremom, tj. tekl takmičenja, nažalost zbog trenutne epidemiološke situacije neće održati. Upravni odbor je na sastanku u subotu 22. avgusta doneo odluku da se sva tekl takmičenja otkažu, a da se umesto njih organizuju „7 VS 7” beskontaktna takmičenja. Elektronskim putem od marta 2020. godine održan niz sastanaka između predstavnika klubova SAAF, komesara za takmičenje SAAF Željka Jovanova i predsednika SAAF Branka Vučinića. Na ovim sastancima analizirana je situacija u pojedinačnim klubovima i sredinama. Predstavnici određenih klubova su izvestili SAAF o postojanju sportista pozitivnih na COVID-19, kao i povezanih lica koja su u izolaciji.

Imajući u vidu prvenstveno i isključivo zdravlje i sportsku budućnost igrača, a potom i ostvarivost lige u okvirima nesigurne i nestabilne epidemiološke situacije Upravni odbor SAAF doneo je odluku o otkazivanju svih tekl takmičenja za 2020 godinu. Predsednik SAAF Branko Vučinić predložio da se donese odluka o organizovanju „7 na 7” beskontaktnog takmičenja na nivou Republike Srbije, kada se za to steknu epidemiološki uslovi. UO SAAF je usvojio ovaj predlog. U sredu, 26. avgusta biće održan sastanak između komesara za takmičenje Željka Jovanova, Sudijske organizacije i predstavnika klubova Prve lige Srbije, Druge lige Srbije i Treće Lige Srbije, a u četvrtak 27. avgusta sastanak će biti održan i sa predstavnicima klubova koji će se takmičiti u Kadetskoj ligi Srbije. Odmah posle toga pristupiće se određivanju propozicija ovih takmičenja kako bi se spremno dočekalo ukidanje mera i početak pripremnog procesa.

Za Treću ligu Srbije moći će da se prijave sve ekipe koji se ne takmiče u Prvoj i Drugoj ligi Srbije, bilo da su punopravni članovi SAAF ili ne. Posle prikupljanja prijava SAAF će pronaći najbolji sistem takmičenja za ovaj rang. Komesar za takmičenje će razraditi i poseban zdravstveni protokol koji će se poštovati prilikom organizacije i održavanja svake od utakmica u jesenjem delu sezone.

Upravni odbor SAAF konkretizovao je sledeće odluke:

• Prilikom određivanja sastava liga zadržaće se sadržaj liga u skladu sa plasmanom od takmičarske 2019. godine;
• Treću ligu će činiti svi klubovi koji se ne takmiče u Prvoj i Drugoj ligi Srbije, kao i novi timovi koji iskažu želju za takmičenjem. Za učešće u trećoj ligi se mogu prijaviti ekipe koje se formiraju samo za potrebe učešća u ovom takmičenju;
• Prilikom određivanja rasporeda takmičenja koristiće se Bergerov sistem;
• Nalaže se Sudijskoj organizaciji SAAF i Organizaciji srpskih trenera američkog fudbala da uz nadzor i usmeravanja Komesara za takmičenje SAAF što pre donesu detaljni predlog pravila za „7 VS 7” takmičenje, kako bi ista mogla biti usvojena zajedno sa propozicijama takmičenja;
• Nalaže se Komesaru za takmičenje SAAF da u što skorijem roku dostavi detaljna uputstva o postupanju prilikom organizovanja treninga i utakmica u skladu sa merama koje je donela Vlada Republike Srbije i Krizni štab za borbu protiv zarazne bolesti Covid-19;
• U „7 VS 7” takmičenju pravo nastupanja imaće isključivo domaći igrači;
• Pobednik takmičenja „7 na 7” će biti zvanični državni prvak za 2020. godinu.

Da podsetimo, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, Vlada Srbije usvojila je odluku o posebnim epidemiološkim merama koje predviđaju okupljanje najviše 10 osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru. Ova mera je na snazi od 17. jula.

Navedena mera je onemogućila svrsishodnu pripremu naših sportista i samim tim onemogućila početak takmičenja zakazan za 5. septembar. Na sastancima tokom jula svi timovi Prve i Druge lige Srbije su se usaglasili da se situacija prati i u skladu sa njom donesu dalje odluke. Upravni odbor je od strane klubova dobio uveravanja da je za uspešnu pripremu sportista za sezonu neophodno najmanje mesec i po dana. Ukoliko bi se mere koje su trenutno na snazi, a koje onemogućavaju svrsishodnu pripremu naših klubova za sezonu, ukinule početkom septembra tekl takmičenja bi mogla da počnu tek sredinom oktobra. Vremenski rok od sredine oktobra do kraja godine, koji se ujedno poklapa i sa najavljenim drugim talasom epidemije, ocenjen je kao nedovoljno dugačak da se takmičenja održe, a da se pri tom izbegne veliki broj povreda. Prilikom odlučivanja uzeto je u obzir i iskustvo Finske gde su klubovi imali mali vremenski rok da se pripreme, a intenzivan plan takmičenja doveo do velikog broja povreda domaćih igrača.

Uz prethodne razloge, odluka o otkazivanju tekl takmičenja za 2020. godinu donesena je i posle pažljivog konsultovanja sa najrelevantnijim sportskim i zdravstvenim institucijama u Srbiji. Predstavnici SAAF su u proteklom vremenu razgovarali o uticaju epidemiološke situacije na naš sport sa predstavnicima Ministarstva omladine i sporta i Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta. Nakon ovih konsultacija tokom koji je zaključeno da trenutno ni kod nas, a ni u svetu ne postoji način da se naš amaterski sport prilagodi trenutnoj epidemiološkoj situaciji i da je potrebno naći nove načine za organizaciju takmičenja, potvrđeno je da je novi, alternativni model takmičenja za 2020. godinu najprihvatljivije rešenje.

Predsednik SAAF Branko Vučinić je ovim povodom izjavio: „Na našu veliku žalost ove godine nećemo gledati tekl takmičenja u Srbiji. Naš prvi i osnovni prioritet je očuvanje zdravlja igrača. Savez je tokom cele godine pažljivo pratio situaciju u klubovima i sredinama iz kojih dolaze. Nakon tragičnog događaja od proteklih nedelja kada je profesionalni sportista preminuo od posledica virusa COVID-19, a kako smo iz konsultacija sa nadležnim institucijama shvatili da ne postoji bezbedan način da prilagodimo naš sport novonastaloj epidemiološkoj situaciji Upravni odbor SAAF je rešio da pođe putem 99% evropskih i svetskih federacija i ove godine otkaže sva tekl takmičenja. Međutim naša želja je da omogućimo našim sportistima da se takmiče i održe kontinuitet rada u svojim kolektivima. Zato smo odlučili da se umeto tekl, organizuje „7 VS 7” beskontaktno takmičenje. Verujemo da će ovim putem naši sportisti imati priliku da održe svoj takmičarski duh i da se dodatno pripreme za nastupajuću takmičarsku 2021”, rekao je Vučinić.