Predrag Šćekić selektor reprezentacije Srbije!

1420

Selektor i glavni trener koji će predvoditi srpski nacionalni tim na nadolazećem Prvenstvu Evrope je Predrag Šćekić. Kako prošlogodišnji selektor i glavni trener Bret Morgan zbog angažmana u European League of Football (ELF) nije u mogućnosti da ove godine predvodi Srbiju, Srpska asocijacija američkog fudbala morala je da izabere novog selektora, a odluka je pala na glavnog trenera ovogodišnjih šampiona Srbije Divljih veprova Predraga Šćekića. Trener Morgan će i dalje biti uz Srbiju, ali ovaj put u funkciji stručnog konsultanta.

Šćekić je svoju igračku karijeru započeo u Veprovima davne 2005. godine, prvobitno kao igrač, a od 2010. prelazi i u trenerske vode kao defanzivni koordinator. Takođe je kao glavni trener predvodio i juniorsku selekciju Veprova, a od ove godine preuzeo je funkciju glavnog trenera prvog tima Divljih veprova s kojima je u svojoj prvoj sezoni došao do titule šampiona u CEFL kupu i u Sport Klub Prvoj ligi Srbije.

Od ličnih priznanja, Šćekić je više puta proglašavan za najboljeg defanzivca srpskog šampionata. Kao reprezentativac Srbije, učestvovao je u najvećim uspesima Srbije od 2008. godine do 2019. Na Evropskom prvenstvu u Italiji bio je jedini igrač koji je istovremeno vršio funkciju i pozicionog trenera. Kasnije je postao i defanzivni koordinator selekcije Srbije.

Posle uspešne sezone u klubu, dobio je poziv koji nije mogao da odbije: – Poziv je došao iznenada nakon završene Prve lige Srbije. Posle sjajne klupske sezone bio sam malo “potrošen” i planirao sam kraći odmor od sporta da bih se fokusirao na porodicu i posao. Ne mogu baš reći da je ova pozicija nešto što sam sanjao kada sam ušao u svet američkog fudbala davne 2004. godine, ali je to poziv koji se ne odbija. Dugo sam bio igrač i trener istovremeno, ali sam vremenom više postao trener, i ako mi je bilo teško da priznam sebi. Član sam reprezentacije od 2008. godine i smatram da nema veće časti od toga da predstavljaš svoju zemlju. – rekao je Ščekić.

Pred početak priprema zacrtao je jasan cilj: – Naš nacionalni tim je u skoro svim mečevima u istoriji bio konkurentan evropskim ekipama. Cilj je da zadržimo taj kontinuitet i da se pokažemo u što boljem svetlu. Naravno, cilj je da pobedimo obe utakmice i zaradimo poštovanje fudbalske javnosti. – rekao je Ščekić.

Kada je reč o planu priprema za ovaj period, Šćekić je rekao: – Postoji plan da se u naredna tri vikenda okupi tim i da se organizuju mini kampovi. Cilj je da izvučemo najbolje iz ove situacije i da za planiranih desetak treninga uigramo tim što je bolje moguće. –

Na pitanje da li je imao priliku da pogleda kako reprezentacija Danske igra, Šćekić je odgovorio da ima neke informacije o danskim igračima, ali da još nije imao priliku da ih prati u prethodnim ciklusima.
I dodao: – Pamtim utakmicu protiv njih pre deset godina u Milanu. Tada su bili disciplinovan tim, tehnički i taktički sasvim dobri. – rekao je Ščekić.

Šćekić smatra da reprezentaciji Srbije talenat nije falio: – Očekujem da pokažemo sebi i drugima da možemo biti u evropskom vrhu ako se napravi plan i sistem rada za nacionalni tim. Nikada nam talenta nije falilo, ali se uglavnom radilo stihijski i uz trud pojedinaca se izvlačio maksimum u trenutnoj situaciji, ali nikada nismo iskoristili pun potencijal. Očekujem da treneri i igrači shvate ozbiljno obe utakmice. –

Zbog ubrzanog drugog dela ciklusa Evropskog prvenstva, pripremni period je uvek kratak, budući da se prva utakmica igra u julu ili avgustu. To predstavlja izazov u okupljanju reprezentativaca tokom sezone, kada su slobodni vikendi retki. U tom ograničenom vremenskom okviru, reprezentacija se u periodu od otprilike četiri nedelje brzim tempom što bolje uigrva za utakmicu. Dodatni izazov predstavlja i činjenica da mnogi igrači jedva čekaju kraj sezone kako bi se malo odmorili od napornog takmičarskog perioda, pa se neki priključuju reprezentaciji tek kasnije.

U svetlu ovih izazova, selektor Šćekić je jasno poručio da su dobrodošli svi koji žele i veruju da mogu pomoći reprezentaciji Srbije u ovogodišnjem ciklusu Prvenstva Evrope.