Seniorska fleg reprezentacija Srbije osvojila drugo mesto u Poljskoj

1281
Reprezentacija Srbije
FOTO: Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce

Muška reprezentacija Srbije u fleg fudbalu 17. decembra u Poljskoj je odigrala Winter International Flag Football turniru, gde su osvojili veliko drugo mesto.

Na ovom turniru naša reprezentacija je odmerila snagu sa reprezentacijama Ukrajine, Litvanije i dvema selekcijama Poljske (seniori i U19).

Seniorska fleg reprezentacija Srbije
FOTO: Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce

Iako naši reprezentativci nisu imali pripremni period za ovaj turnir, u odnosu na ostale reprezentacije, oni su pokazali da mogu da se mere sa daleko spremnijim selekcijama.

I UTAKMICA
Srbija – Litvanija

Reprezentacija Srbije otvorila je turnir pobedom nad reprezentacijom Litvanije rezultatom 50:2. Litvanija je tokom cele utakmice pokušavala da nađe rešenje za naš napad, dok sa druge strane naša odbrana nije dozvoljavala napadu Litvanije da se približi našoj endzoni. U prvom poluvremenu kvoterbek David Lukić Hanomihl u endzoni je pronašao Miloša Kolibara, Milana Manića, Demijana Lukića Hanomihla, Aleksu Stanića, Ivana Škiljevića i Fedora Ivaštanina, dok su u drugom poluvremenu tačdaunove postigli Dejan Jašćur i David Lukić Hanomihl. Za MVP-a ove utakmice zasluženo je proglašen kvoterbek reprezentacije Srbije David Lukić Hanomihl.

Reprezentacija Srbije David Lukić Hanomihl
FOTO: Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce

II UTAKMICA
Ukrajina – Srbija

Svoju sledeću utakmicu reprezentacija Srbije odigrala je protiv selekcije Ukrajine, koju su savladali rezultatom 22:38. Srbija je otvorila ovu utakmicu tačdaunom, ali je ubrzo uzvratila Ukrajina. U prvom poluvremenu smenjivali su se sa tačdaunovima i na pauzu se otišlo pri rezultatu 13:25. Pauza je više prijala Srbiji, pa su tako vrlo brzo naši momci povećali vođstvo na 15:32. Do kraja utakmice obe selekcije su postigle po još jedan tačdaun i krajni rezultat je glasio 22:38. Na ovoj utakmici po jedan tačdaun su postigli Kolibar, Demijan i Manić, a 3 tačdauna je upisao Aleksa Stanić, koji je i poneo titulu MVP-a ove utakmice.

Reprezentacija Srbije Aleksa Stanič
FOTO: Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce

III UTAKMICA
Poljska – Srbija

Treća utakmica je bila protiv reprezentacije Poljske i bila je najneizvesnija u regularnom delu turnira. Viđena je velika borba i sa jedne i sa druge strane, ali veću želju za pobedom je imala Srbija. Orlovi su u ovoj utakmici slavili rezultatom 41:48 i time obezbedili finale. Junak i MVP ove utakmice je bio Manić, koji je u poslednjem napadu Srbije uhvatio tačdaun za pobedu. Pored njega tačdaunove postigli su Stanić, Kolibar i Demijan.

Reprezentacija Srbije Milan manić
FOTO: Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce

IV UTAKMICA
Poljska U19 – Srbija

Poslednja utakmica regularnog dela turnira je bila protiv U19 reprezentacije Poljske, koju je Srbija, iako umorna, uspela da pobedi rezultatom 32:38. Ovom pobedom Srbija je potvrdila prvu poziciju na tabeli i prolazak u finale. MVP na ovoj utakmici je bio centar reprezentacije Srbije Miloš Kolibar.

Reprezentacija Srbije Miloš Kolibar
FOTO: Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce

FINALE
Srbija – Ukrajina

Reprezentacija Srbije zaustavljena je u finalu. Iako se naši momci nisu predavali do samog kraja, ipak je odmornija bila reprezentacija Ukrajine, koja je na kraju slavila rezultatom 37:40. Iako je Srbija na kraju prvog poluvremena vodila rezultatom 27:24, tu prednost nisu uspeli da sačuvaju. Nakon pauze Ukrajina je relativno brzo preuzela opet vođstvo, koje je držala sve do kraja utakmice.

Za MVP-a odbrane na turniru proglašen je reprezentativac Srbije Miloš Kolibar.

Reprezentacija Srbije Miloš Kolibar
FOTO: Związek Futbolu Amerykańskiego w Polsce

Reprezentacija Srbije je na ovom turniru igrala u sledećem sastavu: David Lukić-HanomihlDemijan Lukić-HanomihlAleksa StanićMarko RakočevićFedor IvaštaninIvan ŠkiljevićMiloš KolibarDejan Jašćur, Milan ManićNikola Vojnović.

Selektor Rade Rakočević je ponosan na svakog igrača: – Želeo bih pre svega da se zahvalim svim igračima koji su putovali u Poljsku, koji su odigrali odličan turnir i dali svoj maksimum u datim okolnostima. Svi oni su stavili nastup za reprezentaciju Srbije ispred privatnih i poslovnih obaveza, proveli u putu 30 sati, igrali u dvorani bez grijanja, ali pokazali svima kako se igra za Srbiju, izuzetno sam ponosan na svakog od njih.

Prve četiri utakmice na turniru smo odigrali odlično, posebno protiv domaćina Poljske, koju smo dobili tačdaunom u zadnjoj sekundi. Takođe smo odlično odigrali i protiv Ukrajine, koju smo dobili 16 razlike u grupnoj fazi. Nažalost, nismo uspeli da ih pobedimo i drugi put. Neiskorišćena pretvaranja su nas koštala poraza u finalu, koje je bilo naša najlošija utakmica na turniru. Odigrati pet fleg utakmica u jednom danu je zaista mnogo. Želim da čestitam Ukrajini na velikoj borbenosti i sjajnoj utakmici.selektor Rakočević je istakao da su nas neiskorišćena pretvaranja u finalu koštala zlatne medalje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 🇷🇸Association of American 🏈 (@saafrs)

TURNIR OPRAVDAO OČEKIVANJA

Odlazak na ovaj prijateljski turnir je opravdao očekivanja selektora Rakočevića: – Prvi put smo igrali u inostranstvu, bez priprema i bez dosta sjajnih igrača koji nisu mogli da putuju ovaj put. Dao sam šansu četvorici igrača mlađih od 17 godina i oni su odigrali odličan turnir i opravdali moje poverenje. Ubuduće ću davati šansu našim juniorima jer su oni naša budućnost. Glavnu ulogu su očekivano imali najbolji igrači iz ovogodišnjeg prvenstva Srbije u fleg fudbalu, koji su nosili naš tim. Pokazali su da možemo da igramo odličan fleg fudbal i u evropskim okvirima. Jasno nam je da ove reprezentacije nisu u vrhu evropskog fleg fudbala, ali veoma ozbiljno pristupaju razvoju flega i spremaju se za Evropsko prvenstvo sledeće godine i buduće učešće na Olimpijskim igrama.

Selektor Rade Rakočević je rekao da Srbiju čeka veliki posao, ali i da će naše reprezentacije biti ozbiljni protivnici svima na predstojećim Evropskim prvenstima: – Nisam hteo da propustim ovu priliku da se Srbija oproba u međunarodnoj konkurenciji. Jasno je da nas čeka veliki posao ako želimo da budemo konkurentni u evropskim okvirima. Fleg fudbal je drugačiji sport od američkog fudbala i nama su potrebni fleg klubovi sa fleg igračima, i to u velikom broju po celoj Srbiji. Utakmice koje su imali klubovi Novi Beograd Orlovi i Inđija Indians u međunarodnoj konkurenciji su nam jasno pokazali gde se nalazimo, kako to rade najbolji evropski klubovi i šta treba da ispravimo da bi bili još bolji, isto važi i za našu reprezentaciju.

PLANOVI ZA SLEDEĆU GODINU

Za kraj selektor Rade Rakočević je podelio svoje planove za predstojeću sezonu: – Za sledeću godinu u kojoj nas očekuju tri Evropska prvenstva (seniori, U13 i U15). Moj prvi korak će biti da okupim najbolji fleg fudbal trenerski tim koji imamo u zemlji. Sa njima ću sprovesti proces selekcije najboljih igrača u zemlji, kako fleg, tako i tackle koji žele da igraju fleg. Uz kvalitetan koncept priprema i dosta trening utakmica, mislim da možemo da budemo ozbiljni protivnici svima na predstojećim takmičenjima. Siguran sam da ćemo iz godine u godinu da budemo sve bolji i da ćemo osvajati evropske medalje.

PODSEĆAMO

Ovo je bilo prvo zvanično pojavljivanje Srbije na internacionalnoj sceni u fleg fudbalu i prvi turnir od Balkan Bowl 2018. godine.

Takođe, ovaj je turnir predstavljao prvi korak u pripremi za učešće naše reprezentacije na predstojećeg Evropskog prvenstva koje će se održati u avgustu 2023. godine u Irskoj. U narednoj godini su planirane vrlo temeljne pripreme kako bi se selektovali naši najbolji igrači za to važno takmičenje. Pored toga očekuje nas i Evropska prvenstva za igrače ispod 13 i 15 godina, na kojima će naši najmlađi flegovci pokušati da premaše uspeh reprezentacije Srbije ispod 15 godina, koja je 2016. godine osvojila bronzanu medalju, pod vođstvom tadašnjeg selektora Darka Štablera.

Winter International Flag Football