Predstavljanje igrača reprezentacije Srbije – ofanzivna linija (4. deo)

1448

Nakon par dana pauze nastavljamo sa predstavljanjem igrača reprezentacije Srbije. Danas je red došao da vam predstavimo jednu od najbitnijih grupa u američkom fudbalu – ofanzivnu liniju.

Pozicioni trener ofanzivne linije reprezentacije je jedna od najvećih legendi američkog fudbala u Srbiji Petar Vitorović.

Foto: Bogdana Marić

Vladimir Ikraš

Centar reprezentacije Srbije prvi put se upoznaje sa američkim fudbalom davne 2006 godine. Skoro celu svoju igračku karijeru igrao je za klub iz kog je potekao Indianse iz Inđije. 2021 godine ipak odlazi da igrak za Vukove iz Beograda, sa kojima te iste godine dolazi do titule šampiona SAAF Prve lige Srbije. Ikrašu ovo nije prvi put da igra za reprezentaciju Srbije, 2017. godine igrao je utakmicu protiv tima „Pro Hunt” i potom utakmicu protiv reprezentacije Turske u Nišu, a takođe je opet bio deo reprezentacije 2019. godine na utakmici protiv reprezentacije Francuske.

Čovek koji malo priča, ali mnogo radi i mnogo doprinosi. Zato će i opis biti u dve reči: kvalitetan i pouzdan. – kada je u pitanju Ikraš, trener Vitorović je bio je kratak i jasan.

Za Ikraša ovo su najbolje i najduže pripreme koje je reprezentacija ikada imala:
– Što se tiče stručnog štaba, ne bih imao nikakvu zamerku. Svi treneri znaju odlično šta rade. Od trenera najviše sam radio sa trenerom Kirijem i Perom, koji pored toga što odlično znaju da prenesu svoje znanje na nas igrače, oni takođe znaju da nam ukažu na greške koje pravimo i da nam pomognu kako iste da se ispravimo. Mislim da imamo sjajan tim i ne sumnjam da ce se u narednim godinama videti napredak. –

Milan Pavlović

Pavlović je počeo da se bavi američkim fudbalom davne 2008. godine kao junior u ekipi Wild Boars iz Kragujevca, sa kojima je postao vicešampion Juniorske lige 2010. godine. Kao senior sa Veprovima ima osvojenih 5 titula i jedno srebro u finalu CEFL kupa.
Na turnir 4 nacije koji se održavao u Kragujevcu sa reprezentacijom dolazi do zlatne medalje. Godine 2012. sa seniorskom reprezentacijom putuje u Astriju i tada je osvojena C grupa na Evropskom prvenstvu.

Igrač koji je podjednako uspešan na svim pozicijama u ofanzivnoj liniji, što ga uz ogromno iskustvo čini liderom grupe. – istakao je trener Vitorović.

Pavlović ima nadu u mlade generacije koje dolaze: – Iako je fudbal u Srbiji počeo da stagnira poslednjih par godina, jako me raduju talentovane mlade generacije koje dolaze.
Davne 2012. godine sam bio rookie u reprezentaciji i kada uporedim sada, kao veteran, po mom mišljenju ova generacija poseduje više talenta i potencijala. Ako ova grupa nastavi da radi ovako pravilno i sa odličnim stručnim štabom, kao što je ovaj od ove godine, biće u jednom trenutku šampioni Evrope.

Aleksandar Mladenović

Mladi Aleksandar je počeo da trenira američki fudbal 2017. i to u omladinskom pogonu ekipe Vukova iz Beograda.

Iako mlad, Aca je u fudbalu već neko vreme, vidi se “kilometraža” i naporan rad. Svake sezone je sve bolji. Impresivno je kako je toliko telo tako pokretno.trener Vitorović je impresioniran brzim napredkom Mladenovića.

Prezadovoljam sam i trenerima i treniznima, ai celom atmosferom tima. Svi se međusobno guramo da budemo što bolji igrači. – bio je kratak Mladenović.

Đorđe Pešut

Pešut je jedan od najmlađi što se tiče staža igranja američkog fudbala. On je počeo da trenira američki fudbal u junu 2021 u klubu Divlji veprovi iz Kragujevcu, sa kojima je ove sezone postao vicešampion Srbije.

Ufff, žestok momak, dugogodišnji rvač, brzo se kreće, brzo usvaja tehnike, brzo se prolagođava sistemima blokiranja, “nepogoda” za svaku odbranu.trener Vitorović smatra da je Pešut opasan za svaku defanzivnu liniju.

S’ obzirom da mi je prva godina kako sam u reprezentaciji, treneri su jako otvoreni što se tiče komunikacije, smernica i trude se da izvuku najbolje iz svih nas. Pristupaju vrlo ozbiljno. I generalno su jako dobro organizovani što se tiče cele ekipe u reprezentaciji. – Pešut smatra da je sve u odličnoj komunikaciji izmešu trenera i igrača.

Igor Milošević

Milošević je počeo da trenira davne 2013. godine u ekipi Plavih Zmajeva. 2018. godine igrao je Arena ligu za univerzitetski tim Beograda. Ove godine je prvi put debitovao za reprezentaciju, iako je 2021. godine bio na širem spisku.

Odlično poznavanje igre i sjajan rad nogu su mu omogućili da lako usvoji nove tehnike i da se brzo prilagodi novim šemama blokiranja.trener Vitorović smatra da se Milošević jako dobro prilogođava svim sistemima.

Treninzi su jako dobro organizovani. Treneri imaju veliko znanje i tokom pripremnog perioda su se trudili da što više svog znanja prenesu na nas. Posvetili su vreme svakom igraču ponaosob, što je pomoglo da svako od nas bude bolji. Kroz sve prilike i neprilike smo prošli kao tim i to je naša snaga. Verujem da uz ovaj način rada, posvećenosti trenera i igrača reprezentaciju čekaju veliki uspesi.Milošević veruje da je reprezentacija na dobrom putu.

Veljko Šamanović

Šamanović je počeo da trenira američki fudbal 2014. godine u Divljim veprovima iz Kragujevca. Prošao je sve selekcije u Kragujevcu – od flega pa do seniora. Sa Veprovima svojio je titulu u Youth ligi 2014. godine, bio je i vicešampion dva puta u Juniorskoj ligi, a ovo sezone u seniorskoj selekciji je postao vicešampion. Ovo mu je prvi put da igra za reprezentaciju Srbije.

Budućnost srpskog fudbala! Pravi pristup igri, pravi mentalitet linijaša, agresivan, uporan, vredan, “nabrijan”… Vreme radi za njegatrener Vitorović smatra da je Šamanović budućnost ovog sporta.

Prvi put sam u reprezentaciji i vrlo sam uzbuđen da pokažem svoje sposobnosti. Stručni štab reprezentacije je jako dobar. Treneri su veoma razumljivi i vrlo dobro znaju da objasne stvari koje nisu jasne. Selektor i glavni trener Bret je uvek nasmejan, uvek nas tera da radimo više i da se usavršavamo. Treneri Kiri i Petar su mi mnogo pomogli što se tiče moje pozicije ofanzivnog linijaša, naučili su me mnogo stvari na kojima sam neizmerno zahvalan. Pripreme su bile odlične, od treninga do ekipe, svi su bili srećni što su tu i bili su spremni da se dokažu i davali su na svakom treningu 100%. Niko se nije žalio i uopšte nije izgledalo kao da smo svi iz drugih ekipa.Šamanović ističe da je reprezentacija kao jedna velika porodica.

Miloš Stevanović

Stevanović se sa američkim fudbalom upoznao u Keltima iz Jagodine. Nakon raspuštanja ѕeniorskog tima Jagodine igrao je juniorsku i seniorsku ligu u Divljim veprovima iz Kragujevca. Posle te sezone igrao je u Boru i u Zemunu, sve dok Jagodina nije osnovala novi klub Black hornets. Od ove sezone član je ekipe Vukovi iz Beograda sa kojima je ove godine došao do titule šampiona Prve lige Srbije. Takođe, sa Stršljenovima je osvojio Treću i Drugu ligu Srbije i sa Krunama iz Kraljeva je  osvojio Balkansku ligu. Ovo mu je prvi put da je obukao dres reprezentacije.

Takve fizičke predispozicije se retko sreću. Kada bude usavršio fudbalske tehnike biće još zabavnije gledati ga kako igra – istakao je trener Vitorović za Stevanovića.

Mislim da je stručni štab mislim jako ozbiljan i posvećen, kako strani kadrovi tako i domaći treneri, uvek nas teraju da radimo više i da se usavršavamo. Ovo je za mene jedno jako lepo iskustvo i smatram da će ovo od mene napraviti boljeg igrača. – za Stevanovića je ovo jedno lepo i poučno iskustvo.

Mateja Đorović

Đorović je dete Pantera iz Pančeva, koji se 2018. godine u Kadetskoj ligi upoznao sa američkim fudbalom. Te iste godine je zaigrao i za juniorski tim Pantera, a 2019. godine je odigrao juniorsku ligu za Banat Bulse. 2022. sezone odigrao je Seniorsku ligu u Wild Dogsima iz Novog Sada.

Izuzetno vredan momak, prvi na terenu, prvi u teretani, prvi na sastanku. Želju za učenjem i dokazivanjem pokazuje odnosom prema saigračima i trenerima. – rekao je trener Vitorović za Đorovića.

Što se tiče pozicionih trenera Kirija i Pere, smatram da njih dvojica zaista znaju da prenesu svoje znanje koje imaju i koje su stekli kroz godine igranja. Znaju da ukažu na greške i gledaju kako da pomognu da se poprave iste. Pomažu svakom igraču da napreduju individualno. Kod glavnog trenera i selektora Breta zaista se vidi iskustvo koje ima u fudbalu, koje je stekao kroz Ameriku i kroz Evropu, i koje je došao da prenese nama i da pomogne da fudbal podignemo na viši nivo.Đorović smatra da je iskustvo i znanje trenera ono što je trebalo reprezentaciji.

Nemanja Filipović

Filipović je američki fudbal počeo da trenira 2014. godine u klubu Hawks iz Obrenovca. Nakon odigrane jedne seniorske sezone u Obrenovcu prešao je da igra za Pantere iz Pančeva za koje je dve juniorske i dve seniorske sezone. Nakon toga, 2017. godine, prešao je da igra za beogradske Plave zmajeve za koje je odigrao jednu sezonu. Od 2018/19 sezone igra za Vukove iz Beograda sa kojima je dva puta postao šampion Srbije.

Momak koji svojim primerom svima nama pokazuje dokle se stiže upornošću, predanošću i vrednim radom. – bio je kratak i jasan trener Vitorović kada je u pitanju Filipović.

Što se tiče priprema i svega ostalog, ove godine imamo nove trenere koji pokrivaju svaku poziciju, na tome rade jako detaljno i dobro, počevši od moih pozicionih trenera Kirija i Petra pa sve do glavnog trenera Breta. Imamo dosta sastanaka na kojima pregledamo snimke sa treninga i tu uočavamo greške koje u toku treninga napravimo. Treneri su jako komunikativni i uvek otvoreni za razgovor i uvek hoće da pomognu u rešavanju problema. Nov sistem treninga i svega ostalog, po meni je bolji od prošlih. Energija u ekipi je na visokom nivou što mi se sviđa, mlada smo ekipa, pred nama je još puno ovakvih utakmica, kampova i svega ostalog.Filipović je zadovoljan ovogodišnjim pripremama.

Boško Adamović

Adamović je počeo da se bavim američkim fudbalu ove godine i odmah je dobio poziv za trzout reprezentacije Srbije. On igra za klub Wild dogs iz Novog Sada na poziciji desnog tekla.

Manjak iskustva nadomešćuje izuzetnom fizičkom snagom i ogromnom željom za napredovanjem. Koliko je blagog karaktera toliko je žestok u duelima na terenu. – istakao je trener Vitorović za Adamovića.

Jako sam se iznenadio što sam pozvan na tryout reprezentacije i što sam uopšte postao član 55 rostera, jer mi je ovo prva sezona. Ove pripreme su mi dosta značile i mislim da će mi ovo znanje koje sam stekao na pripremama dosta značiti u budućnosti kao igraču. Zahvalan sam trenerima, pogotovo Petru koji je imao strpljenja za mene i dosta me naučio o fudbalu. – nakon odigrane jedne sezone Adamović nije očekivao poziv za reprezentaciju, ali je on ipak stigao.

Svetislav Đorđić

Đorđić prvi put je počeo da treniram američki fudbal u avgustu 2021. godine u klubu Plavi zmajevi iz Beograda. Sa Zmajevima je dva puta postao prvak Balkanske lige. Ovo mu je prvi put da je dobio poziv da zaigra za reprezentaciju.

Sjajan momak, spreman da jos više uči i jos brže napreduje. Uvek voljan da da svoj maksimum za reprezentaciju – rekao je trener Vitorović za Đorđića.

Aleksandar Blažić

Blažić ima dugu istoriju u američkom fudbalu. Počeo je da trenira od svoje četvrte godine srednje škole, od kada ga je regrutovao bivši reprezentativac Srbije i Inđije Indianas Stevan Kesić (sadašnji fitnes trener). Ponikao je u Indiansima iz Inđije sa kojima je osvojio Drugu ligu Srbije, a sa Vukovima iz Beograda je prošle sezone osvojio titulu šampiona Prve lige Srbije. Ovo mu je 6 godina kako igra za reprezentaciju Srbije.

Jedan od nekolicine koji igra na najvišem evropskom nivou. Blaža je to postigao fantastičnom motorikom, zavidnom fizičkom spremom i izuzetnim poznavanjem same igre. – za trenera Vitorovića Blažić je na evropskom nivou.

Što se tiče ovogodišnje reprezentacije i priprema, za mene su ovo jedne od najorganizovanijih, aprošao sam ih dosta. Svi treneri, apogotovo glavni trener Bret, su nam posvećeni maksimalno i ponekad me sve podseća kao da sam na poslu. Jako mi je velika čast da mi je opet pozicioni trener Pera, koji je legenda fudbala i koji je bio bog i batina na terenu. Dosta sam naučio od njega u vezi fudbala, a i u životu. Žao mi je što nikada nisam igrao zajedno u rovu sa njim, da vidim kako to izgleda igrati pored takvog čoveka. – istakao je Blažić za kraj.