Orlovi Novi Beograd šampioni Seniorske fleg lige Srbije!

1900
Orlovi Novi Beograd šampioni SFLS 2021

Orlovi Novi Beograd šampioni su Seniorske fleg lige Srbije za 2021. godinu. Orlovi su u nedelju 31. oktobra na terenu OŠ Sutjeska u Zemunu u polufinalu savladali Bor Golden Bears rezultatom 45:26, a potom su se u finalu sastali sa četvorostrukim šampionima i braniocima titule iz 2019. godine ekipom Inđija Indians. Orlovi su posle dva produžetka bili bolji sa 45:39. Za MVP takmičenja izabran je hvatač Orlova Aleksa Stanić.

Na finalni turnir koji je organizovala ekipa Plavih zmajeva plasiralo se četiri ekipe. Inđija Indians bili su ubedljivi u Grupi Sever gde su ostvarili svih 9 pobeda, a tim Bor Golden Bears je bio siguran u Grupi Jug sa 5 pobeda i jednim porazom. U Grupi Centar Orlovi Novi Beograd i Plavi zmajevi su imali izjednačen skor 7-2, Zmajevi su bili bolji u međusobnom skoru sa 2:1, ipak, raspored se pravi na osnovu boljeg poen količnika, te su zato domaći Zmajevi prvi meč u polufinalu igrali protiv Inđije, dok su drugi meč polufinala činili Bor Golden Bears i Orlovi.

Protiv aktuelnih šampiona Zmajevi su pružili dobru partiju i parirali su bivšim i sadašnjim reprezentativcima Stefanu Borkoviću, Aleksandru Blažiću i Darku Klasanu, a pogotovo su dobru igru pružili reprezentativni centar Vladimir Ikraš i mladi Stefan Zarić. Zmajevi, predvođeni glavnim trenerom i kvoterbekom Željkom Novakom igru su najviše zasnivali na hvatačima Danijelu Đorđiću i Aleksandru Anđelkoviću koji su takođe posle seniorske tekl sezone debitovali u reprezentaciji. Meč je bio neizvestan do samog kraja, Indiansi su održali prednost od 33:30 i na kraju poentirali još jednim tačdaunom za 39:30 nakon što su Zmajevi istrošili svoje tajmaute.

Drugo polufinale je bilo veoma neizvesno iako to krajnji rezultat ne govori. Ekipa iz Bora, koja je došla u oslabljenom sastavu sa svega 6 igrača, veoma dobro je ušla u meč i uspela da iznenadi favorizovane Orlove predvođene bivšim reprezentativnim kvoterbekom Lukić-Hanomihl Davidom i na odmor ode jednim posedom prednosti. U drugom poluvremenu situacija se promenila, Orlovi su sabrali svoje redove i odradili ono što se upravo od njih i očekuje. Sjajnim pasevima David je pronalazio oba svoja izuzetno dominantna hvatača Aleksu Stanića i Demijana Lukić-Hanomihla koji u tandemu od početka sezone predstavljaju noćnu moru defanzivnim bekovima u čitavoj ligi. Utakmicu je prelomila jaka odbrana Orlova u drugom poluvremenu od koje bi trebalo istaći sek na četvrtom pokušaju za gol Ivana Škiljevića nakon koga su Orlovi izjednačili, kao i intersepciju Alekse Stanića nakon koje su se Orlovi rezultatski odlepili i postavili konačan rezultat – 45:26.

U utakmici za treće mesto viđen je jako zanimljiv duel između Zmajeva i Bora. Ekipe su se smenjivale u prednosti konstantno i očekivanje je bilo da će meč biti rešen u poslednjim sekundama. Na rezultatu 42:42 Zmajevi su postigli tačdaun i odlučili da idu na pretvaranje za 2 poena, koje su nekoliko puta pre toga konvertovali. Međutim, ovog puta odbrana Bora je dobro reagovala i ostalo je 48:42. Bor je imao oko 90 sekundi do kraja da postigne tačdaun, što su i uspeli, a potom su i poentiranjem za jedan poen došli do vođstva i pobede 49:48. Zmajevima je ostalo 13 sekundi, međutim Hail Mary pas je bio neuspešan.

O finalnom meču će se sigurno dugo pricati, ne samo zbog broja postignutih poena i same dinamike kretanja rezultata, preokreta i izjednačenja, već zbog veoma dobre timske igre oba finalna tima. Pokazali su i Novi Beograd Orlovi i Inđija Indians da im je mesto u finalu i da će nijanse presuditi ko će na kraju biti šampion. Od samog starta se videlo da će ovaj meč biti pravi revolveraški okršaj, obe ekipe su u svojim prvim napadima došle veoma brzo do prvih poena i tim tempom nastavili do samog kraja utakmice. Orlovi su standarno bili opasni kroz vazduh, nošeni na krilima svog juniorskog pogona Ivana Škiljevića, Milana Nocića, Luke Bjelotomića i Sergeja Bojanića,  kao i sjajnim hvatanjem za TD Andrije Veljkovića uspevali da održe rezultatski priključak sa raspucanom Inđijom predvođenom reprezentativcem Srbije Stefanom Borkovićem koji je zadavao velike probleme svojim trčanjem defanzivcima tima sa Novog Beograda. Orlovi su uspeli da izjednače rezultat svega sedam sekundi pre kraja pasom za tačdaun kvoterbeka Davida Lukić-Hanomihl ka hvataču Aleksi Staniću, ali pretvaranje za trofej nije bilo uspešno i meč je otišao u produžetke. U ovoj fazi igre ekipe počinju sa polovine terena i imaju 4 pokušaja da poentiraju. Obe ekipe imaju pravo na posed lopte. U prvom produžetku obe ekipe su uspele da poentiraju, Orlovima je prve poene doneo Vuk Ivanišević, dok je Inđija, uprkos defanzivnim bravurama Dejana Avdijenka, preko Stefana Borkovića uspela da izjednači. Tek posle dva produžetka i magične brojke od 45 poena, izvanrednom odbranom zasluženog MVP turnira Alekse Stanića, Orlovi dolaze do titule. Ovo je bilo jedno od onih teških finala u kojima su oba tima svojom igrom zaslužila pobedu, ali nažalost pobednik može biti samo jedan. Konačan rezultat finalne utakmice između Orlova i Inđije bio je 45:39.

Klub američkog fudbala Novi Beograd Orlovi, uspeo je posle svega šest godina postojanja da osvoji titulu šampiona Srbije i time su obezbedili priliku da učestvuju na Champions Bowl 2022 gde će predstavljati Srbiju u ovoj svojevrsnoj Ligi šampiona Evrope u fleg fudbalu.

Ovom pobedom u SFLS finalu, Orlovi su uspeli da osvoje titule u svim fleg takmičenjima u kojima su učestvovali u okviru Srpske asocijacije američkog fudbala, dodavši ovaj šampionski pehar onim osvojenim ranije u mlađim selekcijama ispod 11, 13 i 15 godina.

Šampioni Seniorske fleg lige Srbije 2021 su: Rade Rakočević, Marko Rakočević, David Lukić-Hanomihl, Demijan Lukić-Hanomihl, Aleksa Stanić, Dejan Avdijenko, Milan Nocić, Ivan Škiljević, Luka Bjelotomić, Sergej Bojanić, Danilo Đurović, Strahinja Davidović, Vuk Ivanišević, Aleksa Gogić, Siniša Ivaštanin, Dragan Simović i Andrija Veljković.

Srebro za Indianse su osvojili Dragan Zec, Stefan Borković, Stefan Zarić, Vladimir Ikraš, Aleksandar Blažić, Jalubane Thulisani, Jovan Davidović, Milan Andrić, Darko Klasan, Anđelko Markuš, Dragan Miladinović, Nikola Mitić, Stanislav Ničetin, Marko Vasiljević, Uroš Vučurović i trener Ivan Prskalo.

Bronzu za Bor Golden Bears su osvoli Nikola Ćirić, Jovan Ikić, Aleksandar Bogdanović, Vukan Đokić, Marko Jakovljević, Aleksandar Janićijević, Miloš Janković, Miloš Jonesić, Marko Miladinović, Nemanja Milanović, Danijel Miljković, Dušan Mitrović, Milan Mitrović, Nemanja Mitrović, Nikola Ranđelović, Aleksa Stevanović, Ninoslav Stojanović, Damir Stojiljković, Darko Stojiljković i Branislav Viner.