Serbian Bowl XVI: SBB Vukovi Beograd vs Banat Bulls

2417
Serbian Bowl XVI

U subotu od 16.30 časova, uz direktan prenos na kanalu Nova Sport, igraće se šesnaesti po redu Serbian Bowl XVI. Na stadionu FK Rakovica (IMR) u Beogradu, sastaće se ekipe SBB Vukovi Beograd i Banat Bulls.

Ove dve ekipe bile su ubedljivo najbolje u dosadašnjem delu sezone. Vukovi imaju savršen skor (7-0), dok su Banat Bulls poraženi samo od strane rivala iz finala (6-1). Ta utakmica odigrana je još u prvom kolu kada su Beograđani bili bolji u gostima. U polufinalima pretprošlog vikenda ekipa Banata je savladala i dalje aktuelnog Serbian Bowl prvaka ekipu Supernova Wild Boars Kragujevac sa 26:24, dok su Vukovi bili znatno ubedljiviji protiv gradskog rivala Plavih zmajeva.

Ove dve ekipe se jako dobro poznaju, iako je ovo tek druga sezona (prva tackle) Banata u Prvoj ligi Srbije. Nekolicina igrača ekipe iz Vojvodina prethodnih sezona nastupala je za tim Vukova: ofanzivni linijaši LT Dušan Radojević, C Aleksandar Stanković, G Dejan Šarenac, G Dragan Kovačević, RT Miljan Džogazović, hvatači Bratislav Bošnjak, Zoran Todorović, Mario i Vanja Lugonja, CB Slavoljub Dukovski, LB Aleksandar Prvanov, DL Saša Jokić, S David Hanomihl-Lukić koji je za Vukove nastupao kao QB i naravno legenda domaćeg fudbala QB Andrej Tasić koji se ove godine reaktivirao u dresu Banata. Svi oni imaju veliku ulogu u dobrim igrama Banata ove sezone, uz starosedeoce QB Mladena Zlatića, WR Milana Nikolića, LB Nebojšu Rajkovića i Mihajla Miškiva, TE Bojana Nešića i DT Miloša Jankovića. Poslednji delići puzle bili su braća RB Kigan i WR/DB Džejkob Lorens, univerzalci iz SAD sa iskustvom igranja u Nemačkoj.

Sve to pomno nadgledaju glavni trener Bojan Kovačević, defanzivni koordinator Predrag Durlić Vujić i ofanzivni i ST koordinator Bojan Milić.

Tim nominalnog domaćina SBB Vukova predvode glavni trener i novi član stručnog štaba reprezentacije Srbije Ivan Nedeljković, ofanzivni koordinator Vojin Milić i trener linije Vladimir Uzelac. Oni su napravili odličan spoj mladosti i iskustva, ukomponovali su mlađe snage koje su trenirali u omladinskim kategorijama i starije igrače među kojima ima povratnika koji su ranije nastupali za Vukove.

Najpoznatiji među njima su ofanzivni linijaš Branko Mutić, dugogodišnji reprezentativac Srbije i Srđan Petković. Mladim snagama iz svoje škole (Bućanu, Drči, Derikonjiću, Milivojeviću, Bajalici, Mlađenu) Vukovi su pridodali igrače koji su ponikli u Sremskoj Mitrovici (Neven Dokić i Miloš Kolibar) i Inđiji (Aleksandar Blažić, Vladimir Ikraš, Stefan i Aleksandar Borković, Miloš Katić). Najveća pojačanja ove sezone bili su MVP Sport Klub Prve lige Srbije Tihomir Todorov i QB sa Eastern Illinois univerziteta Džonatan Brentli koji je izabran na poziciju QB u idealnu postavu Prve lige.

Ovo je 16. Serbian Bowl u istoriji američkog fudbala u Srbiji. Vukovi jure svoju 8. titulu, prvu od 2014. godine, a u svojoj riznici trofeja imaju jedini Kup Srbije 2005. godine i titulu šampiona iz prošlogodišnje 7 na 7 Prve lige koja se u tom formatu igrala usled pandemije virusa COVID-19. Banat Bulls jure svoju prvu titulu, a ekipa Pančevo Panthersa koja se sa Vršac Lavovima fuzionisala u Banat ima dve titule u Juniorskoj ligi Srbije 2010. i 2011. godine. Jedan deo igrača iz te generacije sada nastupa za Banat Bulls.

Dugo očekivana Prva liga Srbije donela je dobar fudbal, veći broj ekipa koje se bore za vrh i nekoliko izuzetnih utakmica. Ekipa Banata savladala je Divlje veprove dva puta, a u Kragujevcu slavio je i večiti rival Veprova. Velike muke na Čika Dači domaćinima su zadali i Plavi zmajevi, koji su odigrali zanimljiv meč i protiv Banata koji su Bullsi završili u svoju korist. Sve u svemu, nova sezona donela je optimizam da američki fudbal u Srbiji može ponovo da počne rapidno da raste.

Srpska asocijacija američkog fudbala želi da se zahvali svim prvoligašima i čestita na dobroj sezoni, a finalistima želi sreću u Serbian Bowl XVI. Aktivnosti SAAF-a nastavljaju se nedugo zatim okupljanjem reprezentacije za utakmicu protiv Austrije.