Gorillas Subotica šampioni Pionirske (U15) fleg lige Srbije!

506
Gorillas Subotica šampioni Srbije 2021

Gorillas Subotica postali su šampioni Pionirske (U15) fleg lige Srbije! Mladi klub i tim iz Subotice posle savršenog skora u grupnoj fazi ostvario je i dve pobede na finalnom turniru i došao do prve titule u kratkoj istoriji kluba.

Gorillas su završili sezonu sa savršenim skorom (8 pobeda – 0 poraza), zatim 399 postignutih poena, 57 tačdauna i 35 presečenih lopti.

Na finalnom turniru na Novom Beogradu u polufinalu Gorillas su bili bolji od ekipe Zemun Pirates rezultatom 47:14,  a onda su u finalu u veoma napetoj utakmici sa dva prekreta pobedili ekipu Novi Beograd Orlovi rezultatom 34:20.

 
Šampionski tim čini 12 igrača:
Ana Bodić
Nikola Vojnović
Mihajlo Palija MVP
Danijel Roštaš
Aleksa Skrpan
Nikola Kitanović
Danijel Brajković
Uros Puškić
Nemanja Đorđević
Igor Vojnić Kortmis
Sergej Matijević

Stefan Poljaković

Ekipu su do šampionske titule vodili treneri Ivan Palija i Danilo Nikolić.

Trofej za treće mesto u Srbiji i bronzane medalje su osvojili Kraljevo Royal Crowns. Domaćini finalnog turnira, Novi Beograd Orlovi, bili su bolji od Kraljevića rezultatom 52:14 (26:7). Nakon toga, u utakmici za treće mesto Krune su pobedile Pirate iz Zemuna rezultatom 19:8 (6:0).

Dugogodišnjem treneru Kruna Aleksandru Todoroviću je ovo bila i poslednja utakmica, jer zbog privatnih obaveza se povlači. Kraljevske krune su se javno zahvalile treneru Acu na svemu, uvereni da je ovo samo doviđenja, dok se ponovo ne sretne u hadlu sa RC ekipom.

Ispred ekipe šampiona razgovarali smo sa Ivanom Palijom, glavnim trenerom i predsednikom kluba:

„Ovom prilikom želimo da čestitamo ovoj divnoj deci, koja su apsolutno zaslužila šampionski pehar i zlatnu medalju i koja su pokazala da je naša škola američkog fudbala, konkretno discipline Flag Football u samom vrhu našeg sporta u zemlji. Takođe, želimo da se zahvalimo najpre svim roditeljima koji nam pomažu, kupuju opremu, voze decu, pomažu novcem, pronalaze sponzore, održavaju teren, spremaju hranu za turnire.

Ispred kluba Gorillas Subotica želim da istaknem da smo veoma ponosni na to što smo osvojili zlato i postali državni prvaci. Ova šampionska titula je kruna našeg rada u poslednje tri godine, a krenuli smo bukvalno od nule, iz parka, sa javne površine i za tri sezone posle dva srebra napornim radom podigli zlatni pehar.

Deci smo posvetili preko 700 sati treninga, potrudili se da treninzi budu koncipirani tako da pored napornog rada bude zabave i druženja. To nam je donelo posećenost na treninzima od preko 85%. Pripreme za ovogodisnju ligu podrazumevale su bezbroj sati igranja flega na treninzima, kao i novi detalj oblačenja kompletne sudijske opreme od strane naših članova, kako bi se deca potpuno navikla i potpuno pripremila za utakmice.

Najveći napredak u igri postigli su:

  • Nikola Vojnović, naš najbolji igrač hvatanjem lopti, TD-a i preko 20 presečenih lopti u 8 utakmica.
  • Ana Bodić, po mom skromnom mišljenju, najbolji odbrambeni igrač flega u Srbiji u ovom trenutku. Način na koji ona skida zastavice i statistički broj odbrana govori da je pored nje moguće proći svega 2 do 3 jarda
  • Mihajlo Palija, QB sa skorom od 399 postignutih poena u ligi, 57 TD i preko 50 konverzija, smirenost u igri, dobro poznavanje svojih igrača, sa procentom interception-a od svega 1%.
  • Danijel Roštaš, veliki borac u napadu i u odbrani, igrač koji izgara na terenu.
  • Nikola Kitanović, vanserijska brzina, kod igre trčanjem, kod bliceva, izbijanja protivničkih lopti, interceptiona i skidanja flegova.

Ogroman napredak u odnosu na predhodne dve sezone napravili su i ostali igrači šampionskog tima: Aleksa Skrpan, Danijel Brajković, Uros Puškić, Nemanja Đorđevic, Igor Vojnić Kortmis, dok su na dobrom putu Stefan Poljaković inovajlija Sergej Matijević.

Bilo je izazova u organizaciji sezone, ali nekako smo uspeli uz pomoć roditelja koji su naša snaga u smislu pomoći, da otputujemo u Kraljevo sa punim autobusom, da dočekamo Mladenovčane na Paliću u okviru TeamWork trofeja, kao i Novosađane i Bajmočane u okviru lige. Naše misljenje je da je ovaj format od tri geografske grupe (Sever, Centar i Jug) dobar, jer nam je svima olakšano putovanje i samim tim smanjeni su troškovi.

Naravno, posebno bih istakao finale sa Orlovima gde smo 37 minuta vodili, zatim su Orlovi preokrenuli, da bi na minut pre kraja našim ponovnim preokretom bilo 13 poena razlike za nas. Kruna svega urađenog je poziv selektora fleg reprezentacije Srbije Darka Štablera za čak 6 igrača našeg kluba, odnosno ceo napad. Velika je čast imati toliki broj igrača u reprezentaciji, što je još jedan pokazatelj ozbiljnog prethodnog rada.

Pre svega, naša sledeća misija je U12 Fleg liga Srbije, gde želimo da stvorimo ozbiljan tim, kako bismo narednih nekoliko godina bili konkurentni u U12, U13 i U15 selekcijama. Zatim nam sledi stvaranje kadetske i juniorske tackle selekcije, koja bi nakon otprilike pola godine rada bila spremna da nastupa u tackle takmičenjima”, zaključio je Ivan Palija, predvodnik šampiona Srbije, ekipe Subotica Gorillas.