Pravila SAAF Prve lige Srbije – Razlike između NFL i NCAA

1020
Pravila IFAF - SAAF

Kao što je mnogima poznato, utakmice na zvaničnim takmičenjima u američkom fudbalu širom Evrope i sveta, pa tako i u Srbiji, igraju se po IFAF pravilima, koja su zapravo neznatno prilagođena pravila koledž (NCAA CFB) fudbala. Puna pravila možete pročitati na našem sajtu na ovom linku, a za sva pitanja i razjašnjenja možete se obratiti Udruženju sudija američkog fudbala (USAF).

Na prvi pogled, profesionalni fudbal (NFL) i univerzitetski fudbal (NCAA) izgledaju potpuno isto. Na mnogo načina jesu, ali postoje neke važne razlike između ove dve verzije sporta. Mi ćemo nabrojati one najvažnije, koje često zbunjuju i najveće poznavaoce.

Kompletirano dodavanje

Prva velika razlika između NFL i NCAA pravila jeste uslov koji treba da bude ispunjen da bi se dodavanje smatralo kompletiranim. U NFL-u hvatač mora da uhvati loptu i dočeka se u terenu na obe noge. U koledž fudbalu hvatač treba da spusti samo jednu nogu u teren kada hvata loptu kako bi se to smatralo kompletiranim dodavanjem.

Pretvaranje za jedan i dva poena

U NFL-u, pretvaranje za jedan poen izvodi se sa linije od 15 jardi od protivničke endzone, dok se pretvaranje za dva poena izvodi sa linije od 2 jarda. Sa druge strane, prema NCAA pravilima, lopta se za obe vrste pretvaranja postavlja na 3 jarda od protivničke endzone.

Zaustavljanje napredovanja

Ovo je značajna razlika između NFL i NCAA fudbala. U NFL-u igrač sa loptom mora da bude oboren od strane protivnika da bi se napredovanje zaustavilo. To znači da ako se igrač oklizne ili spotakne bez kontakta sa drugim igračem, on može da ustane i da nastavi da napreduje sa loptom. U koledž fudbalu, napredovanje se zaustavlja čim bilo koji deo tela trkača (osim stopala i šaka) dodirne tlo. Nije važno da li je bilo kontakta sa protivnikom ili ne.

Ometanje hvatača od strane odbrane (defensive pass interference)

NFL i NCAA imaju različit način kažnjavanja za ometanje hvatača od strane odbrane. Dok se u NFL-u nakon tog prekršaja lopta postavlja uvek na mesto prekršaja, NCAA je ipak malo blaži prema ekipi koja je napravila prekršaj. Ako je mesto prekršaja više od 15 jardi udaljeno od mesta sa kog je krenula akcija, lopta se postavlja na liniju od 15 jardi od mesta sa kog je krenula prethodna akcija.

Držanje igrača odbrane (defanzivni holding)

Držanje je zabranjeno i prema NFL i prema NCAA pravilima, jer držanje protivničkog igrača koji ne nosi loptu ugrožava fer plej i takođe može povećati rizik od povreda. U NFL-u se takvo ponašanje kažnjava kaznom od pet jardi i automatskim prvim pokušajem. U NCAA-u kazna je deset jardi, a pokušaj se ponavlja.

Zaustavljanje vremena nakon osvajanja novog prvog pokušaja

Ovo je suptilna, ali važna razlika između NCAA i NFL pravila. U NFL-u, nakon osvajanja novog prvog pokušaja, vreme nastavlja da teče (osim ako nema tajmauta ili igrač sa loptom izađe van terena). U NCAA-u, vreme se uvek zaustavlja nakon osvajanja prvog pokušaja.

Produžeci

Produžeci se odigravaju na različit način u profesionalnom i koledž fudbalu. U NFL-u se u produžecima baca novčić koji odlučuje koja ekipa izvodi, a koja prima šut. Ekipa koja prva postigne TD pobeđuje, što daje veliku prednost onome ko pobedi na podbacivanju novčića. Ako niko ne postigne poene ili ekipe postignu po FG u prva dva napada i posle toga se ne postignu novi poeni, tada se utakmica završava nerešenim rezultatom.

U koledž fudbalu svaka ekipa dobija po seriju pokušaja sa protivničke linije od 25 metara i šansu da poentira. Ekipa koja je u vođstvu nakon dve serije pokušaja proglašava se pobednikom. Ako je rezultat i dalje izjednačen, utakmica se nastavlja sve dok se ne dobije pobednik, za razliku od NFL-a, gde se utakmica može završiti nerešenim rezultatom.

Bez obzira na razlike, i profesionalni i koledž fudbal imaju svoje čari. Od sledećeg vikenda, mi ćemo moći da uživamo u IFAF verziji na našim terenima.

Autor: Marija Perić