Mladenovac Forestlanders gradi temelje za budućnost

2030
Mladenovac Forestlanders

Prolećna sezona 2020. se polako približava te su klubovi već počeli sa pripremama. Među njima je i Mladenovac Forestlanders, koji je imao veoma uspešnu 2019. godinu. U okviru Treće lige Srbije (Arena liga 9 na 9), Mladenovac je zabeležio dve pobede i dva poraza i takmičenje završio kao vicešampion, a potom su na XI Trofeju Beograda napravili iznenađenje i došli do finala posle kojeg su i ovo takmičenje završili na 2. mestu. Na početku priprema, razgovarali smo sa predstavnicima kluba – glavnim trenerom Željkom Srećkovićem, predsednikom Veljkom Živanovićem, defanzivnim koordinatorom Nikolom Jovanovićem i članom UO Milošem Pavlovićem.

Mladenovac Forestlanders

U početnim godima od osnivanja kluba Mladenovac Forestlanders je imao zapažene rezultate kada je reč o afirmaciji mladih igrača. To je ponovo glavni cilj koji ima head coach Željko Srećković.

„Klub je osnovan 2006, a već 2009. godine imali smo solidan broj mladih igrača koji su igrali za seniorski tim Mladenovca u prolećnom delu, a zajedno sa ekipom Plavih zmajeva nastupali smo u juniorskim takmičenjima. Posle osvajanja drugog mesta uz inauguralnoj sezoni Juniorske lige Srbije 2008. godine, naši momci učestvovali su u uzimanju trofeja šampiona JLS 2009. godine. u trećoj su osvojili prvo. Nažalost zbog nemogućnosti kluba da im pruži bolje uslove za rad prešli su u beogradske klubove i u jednom trenutku imali smo 10 igrača u reprezentaciji Srbije koji su ponikli u klubu. Problem se nije odmah ispoljio, 2013. godine izborili smo se za plasman u Prvu ligu Srbije, ali zbog finansijskih problema i kraha juniorskog programa klub je prestao da se takmiči dve naredne godine. Da su svi Mladenovčani igrali za svoj grad te 2013. godine verujem da bismo se borili za prvo mesto”, rekao je Željko Srećković, glavni trener.

Mladenovac Forestlanders

Predsednik Mladenovac Forestlanders Veljko Živanović svestan je koje su greške napravljene i siguran je da neće biti ponovljene:

„Osnovna pouka je da nije dovoljno da se formira jedna selekcija koliko god dobra ona bila i da se kroz nju vezuje dugoročni plan kluba. Osim toga vremena su se promenila, interesovanje dece da se bave sportom je manje, pogotovo tinejdžera. Iz tog razloga klub je odlučio da krene od najmlađih kategorija i formira sve tri selekcije tima u bezkontaktnoj verziji sporta (fleg fudbal) i to U11, U13 i U15. Imamo obavezu da se greška ne ponovi, a to znači da bez obzira na broj dece klub svake godine radi na širenju selekcija kako bi se starije kategorije tima popunjavale bez prekida”, kaže Živanović.

Mladenovac Forestlanders

Sa gledištem predsednika saglasan je defanzivni koordinator Nikola Jovanović: „Postavili smo tri cilja: prvi je bio da okupimo dovoljan broj dece za fleg fudbal u sve tri kategorije i ponosni smo što smo uspeli u tome. Drugi cilj je formiranje dve tackle kategorije U15 i U17, tu smo na pola puta i pokušavamo da uvećamo broj igrača kroz prezentacije po školama. Ono što je apsolutno najbitnije, trenutno prioritet nije rezultatski uspeh u pomenutim takmičenjima, već nam je želja da gradimo određeni sistem igre kroz sve kategorije i da igrači dobiju prostor i vreme da skupe dragoceno iskustvo. Kao što sam rekao, rezultati će trpeti, ali na duge staze dobićemo veći broj odličnih igrača”, siguran je Jovanović.

O omladinskom programu kluba Mladenovac Forestlanders dodatno smo razgovarali sa Milošem Pavlovićem, članom UO kluba: „Treći cilj nas vraća na početak. Oformljene mlađe selekcije tima same po sebi nisu brojno dovoljne da bi se formirali stabilni sastavi za kadetsku U17 i kasnije juniorsku U19 ligu. Kada pogledamo bilo koje fleg takmičenje, realno dovoljno je do 10 igrača da bi tim odigrao sezonu, ako okupite znatno veći broj dece onda imate problem da im obezbedite dovoljnu minutažu kako ne bi izgubili interesovanje. Naše viđenje rešenja problema je formiranje školskih timova. Po našoj proceni to ćemo uspeti u tri osnovne škole u Mladenovcu do maja ove godine. Nakon toga pristupamo formiranju klupske lige, takmičenju između škola. To će doneti publicitet i prostor deci za igru, a i motiv da samo najbolji mogu da predstavljaju tim u nacionalnim fleg takmičenjima. Trenutno imamo 30 dečaka i devojčica koji mogu da se bave fleg fudbalom, sa programom klupske (školske) fleg lige u gradu očekujemo da se ovaj broj udvostruči u narednih godinu dana, što je po nama neki minimum za tameljan priliv igrača u U15, U17 i U19 selekciju tima”, ocenjuje Pavlović.

Željko Srećković smatra da će Mladenovac u narednom periodu značajno doprineti podizanju nivoa američkog fudbala uz Srbiji: „Prestoji nam finansijska stabilizacija kluba. Oslonjeni smo sada na donacije roditelja kojima pokrivamo troškove organizacije. Očekujemo pomoć grada, aplicirali smo za programe finansiranja klubova u Sportskom savezu u Mladenovcu. Naš program se odnosi na školski sport i ciljna kategorija su maloletna deca. Sada je na ljudima odgovornim za raspodelu budžeta da prepoznaju dobrobit ovakvog programa i finansijski nas podrže. GO Mladenovac mora da prepozna benefite ulaganja u svoju decu kroz ovakve aktivnosti sportskih udruženja”, zaključio je Srećković.

Mladenovac Forestlanders