SRPSKI OKLOPNICI – ZORAN LONČAREVIĆ

4945
Zoran Lončarević
Foto: Żą-Fhąsua Nicollet

Srpska asocijacija američkog fudbala ustanovila je novo priznanje – Oklopnik. Zoran Lončarević je prvi dobitnik ove nagrade.

Razloge uspostavljanja ovog priznanja obrazložio je predsednik SAAF Branko Vučinić:

„U proteklih 16 godina, koliko se američki fudbal igra u Srbiji, boje srpske reprezentacije američkog fudbala branilo je preko 300 oklopnika. Igranje za reprezentaciju iako predstavlja veliku čast i priznanje uvek podrazumeva veliku posvećenost i žrtvu. Naši oklopnici su ljudi koji, iako amaterski sportisti, veoma profesionalno pristupaju svojim obavezama i često odsustvuju i sa posla i od svojih porodica, žrtvuju teško stečene odmore i lepe trenutke sa svojim najmilijima, kako bi se potpuno posvetili fudbalu i nacionalnom timu.

Uspostavljanjem priznanja Oklopnik za posebna dostignuća u nacionalnom timu SAAF želi da se bar malo oduži ljudima koji su podneli velike žrtve na terenu i van njega kako bi se srpska reprezentacija američkog fudbala našla u evropskoj eliti. Želimo da naši „oklopnici“ veterani znaju da SAAF poštuje i ceni sva odricanja i napore koji su oni činili tokom prethodne dve decenije.

Ove godine ovo posebno priznanje se dodeljuje gospodinu Zoranu Lončareviću koji je postigao prvi TD trčanjem u istoriji Srbije. Pored toga, gospodin Lončarević je jedan od osnivača prvog kluba američkog fudbala u Srbiji KAF Sirmium Legionaries, on je bio i dugogodišnji trener mlađih selekcija čime je nemerljivo doprineo unapređenju našeg sporta u Srbiji. Velika nam je čast što ćemo u nedelju 27. oktobra 2019. godine, u Požarevcu pre zvižduka za kick-off utakmice Evropskog prvenstva protiv reprezentacije Češke, moći da dodelimo priznanje gospodinu Lončareviću”, rekao je Branko Vučinić.

Pre 14 godina, 16. oktobra 2005. godine na stadionu Obilića Srbija je savladala Sloveniju sa 38:0. Srbija je povela 3:0 field goal-om Nenada Krsmanovića, a prvi TD uhvatio je Pavle Tasić posle pasa Andreja Tasića. Tada na scenu stupa Zoran Lončarević i trčanjem od 82 jarde postiže prvi tačdaun trčanjem u istoriji države.

U nastavku pročitajte intervju sa popularnim Lončetom koji je uradila naša redakcija.

Opišite nam kratko kako ste doživeli početke američkog fudbala u Srbiji i Vaše početke u Legionarima?

Pošto sam bio deo ekipe koja je osnovala klub Sirmium Legionaries cela priča je jako pozitivno uticala na mene pošto sam upoznao neku novu energiju i motiv da nastavim da se bavim sportom posle aktivnog bavljenja košarkom. Kako je vreme prolazilo moj angažman u klubu je postajao sve ozbiljniji i javljala se sve veća potreba za napredovanjem. Pored mog kluba pojavili su se i Vukovi iz Beograda i Kragujevac Wild Boars koji su predstavljali zdravu konkurenciju u tada još nepoznatom sportu u Srbiji.

Zoran Lončarević

Kakva je bila atmosfera na prvom okupljanju reprezentacije pred meč sa Slovenijom? Da li se sećate kakva su Vam bila razmišljanja o kvalitetu naše ekipe i potencijalnom rezultatu protiv Slovenije? Da li ste od starta verovali u pobedu?

Atmosfera na prvom okupljanju je bila ispunjena ponosom, određenom dozom adrenalina i željom da se popnemo na jedan nivo više, jer smo tada prvi put igrali pod punom opremom.

Ekipa je bila sastavljena od najboljih igrača koji su tada igrali u SAFS ligi. Kako smo mi tada bili mlad savez novog sporta i bez iskustva, utakmicu sa Slovenijom smo shvatili jako ozbiljno i tako smo i pristupili pripremama za tu utakmicu.

Kako ste se osećali i kakvo je bilo stanje u ekipi kako se utakmica sa Slovenijom približavala?

Neverovatna stvar u celoj toj priči je bila ta što smo iako bez iskustva i toga što smo samo pet dana pred utakmicu prvi put dobili opremu, imali veliko samopouzdanje. Za igrače poraz uopšte nije ni postojao kao opcija.

Vi ste treći igrač koji je postigao poene za Srbiju, a prvi koji je postigao TD trčanjem i to je bila fantastična akcija i trčanje od čak 82 jarde. Šta ste pomislili kad se otvorila rupa i kad ste videli da možete do kraja, a šta kada ste stigli do end zone i shvatili da ste postili poene za Srbiju?

Velika želja svakog od mojih tadasnjih saigrača je bila da da svoj maksimum. Tako sam i ja imao želju da budem deo istorije američkog fudbala u Srbiji. Od samog starta utakmice želja je bila sve jača i akcija koju smo spremali na treninzima se isplatila zahvaljujući jako dobroj ofanzivnoj liniji. Osećaj kada sam postigao TD je bio neverovatan zbog toga što sam imao tu čast da predstavljam svoju zemlju.

Protiv Slovenije je ostvarena pobeda rezultatom 38:0. Koliko je ta pobeda u prvoj, istorijskoj utakmici reprezentacije značila klubovima i razvoju američkog fudbala u Srbiji u narednim godinama?

Ta utakmica je bila značajna za razvoj američkog fudbala u Srbiji zato što smo shvatili da imamo talenat i veliku ambiciju da svi zajedno napredujemo u narednim godinama.

U nedelju ćete dobiti odlikovanje Oklopnik za posebna dostignuća u nacionalnom timu kojim SAAF želi da se bar malo oduži ljudima koji su podneli velike žrtve na terenu i van njega kako bi američki fudbal u Srbiji napredovao. Koliko Vam znači ovakvo priznanje?

Ovo priznanje mi govori da sav trud i žrtva nisu bili uzaludni i predstavlja nešto čime ću se ponositi čitavog zivota. Velike zasluge za to nose svi moji saigrači, a i protivnici koji su me terali da napredujem.

Zoran Lončarević
#25 Zoran Lončarević