Divlji veprovi i SBB Vukovi kreću na evropski pohod

1177
CEFL
Foto: Igor Lazarević

Sport Klub Centralnoevropska liga američkog fudbala (SK CEFL) otvara vrata nove sezone. Ove subote kreće nadmetanje u oba takmičenja pod njenom kapom. Kvalitet svih sedam timova u CEFL Šampionatu obećava odlične utakmice, dok nokaut takmičenje, CEFL Kup, broji jednu ekipu više. U oba takmičenja, srpski klubovi ciljaju visok plasman.

Šampioni Srbije, kragujevački Divlji veprovi, opet su našli svoje mesto među evropskom elitom u CEFL Šampionatu. Kao jedna od 25 najboljih evropskih ekipa prošle sezone prema ocenama trenera sa starog kontinenta, oni će i ove godine igrati u Istočnoj konferenciji CEFL Šampionata. Tamošnji rivali biće im najbolji timovi Poljske – Vroclav Panteri, Turske – Koč Remsi i Švajcarske – Klanda Bronkosi. Zapadna konferencija CEFL Šampionata takođe je puna nacionalnih prvaka, jer se u njoj takmiče Svarko Rejdersi iz Austrije, koji su i aktuelni šampioni CEFL Šampionata, zatim Milano Simen, kao i Tonon Blek Panters iz Francuske.

Prva utakmica na rasporedu Veprova je domaćinstvo na terenu stadiona Čika Dača sa veštačkom travom, u subotu 13. aprila, sa početkom u 13 časova. Protivnik su Istanbul Koč Remsi, sa kojima Kragujevčani imaju nerešen skor u prethodne dve sezone. To obećava odličnu partiju između ovih rivala koji se dobro poznaju. U savladavanju ove prepreke, Veprovima će pomoći pojačanja iz SAD, QB Džejkob Sison i trkač Nik Lasejn. Glavni trener ekipe, Aleksandar Ristić, ima na raspolaganju veliki broj igrača iz prethodne sezone, što daje veliku nadu u pozitivan ishod. U tome će pokušati da ih spreče sopstveno prošlogodišnje otkrovenje, ubojiti RB Džošua Kezada i sjajni hvatač, Strahinja Stepović, koji je potekao iz njihovih redova.

Najtrofejnija ekipa CEFL-a, beogradski SBB Vukovi, takođe otvara internacionalnu sezonu ovog vikenda. Oni će u subotu u 15 sati po lokalnom vremenu nastupiti u Bukureštu, na meču CEFL Kupa protiv domaće ekipe Rebelsa. O rumunskoj ekipi se malo zna, jer potiču iz jedne od najmlađih državnih liga u Evropi. Njima će to biti i prvo zvanično internacionalno takmičenje, u kome ih već na samom početku očekuje vatreno krštenje. SBB Vukovi su ove sezone pojačani Amerikancima, Livajem Plantom koji će igrati na poziciji kvoterbeka i Džoom Berdžeronom, u ulozi trkača. Bukureštanski tim je takođe uposlio prekookeanske uzdanice, ali njihov trijumf nad Beograđanima u ovom susretu bio bi veliko iznenađenje.

Ostali utakmice CEFL Kupa takođe se igraju ove subote, a parovi su Bolcano Džajants – Budimpešta Vulvs, Istanbul ITU Hornets – Moskva Patriots i Budimpešta Kaubels – Moskva Spartans. Svi timovi su iz samog vrha njihovih državnih šampionata, što ovu sezonu CEFL Kupa čini najjačom od njegovog formiranja. Pored SBB Vukova, vicešampioni svojih država su i Bolcano Džajants iz Italije, Bukurešt Rebels i Moskva Patriots. Međutim, tu su i nacionalni šampioni, Moskva Spartans i Budimpešta Vulvs, dok su njihovi sugrađani Kaubels bili treći u domaćoj ligi.