GAT Dukes Novi Sad istupio iz Prve lige Srbije

5987

Aktuelni vicešampioni Srbije, ekipa GAT Dukes iz Novog Sada, istupila je iz Prve lige Srbije, pa ove sezone, prvi put posle 15 godina, neće biti deo nijednog takmičenja.

Uprava kluba je svoju odluku zvanično uputila rukovodstvu Srpske asocijacije američkog fudbala i redakciji sajta, a u njoj se kao razlozi ističu finansijska situacija i „kratak roster”.

– Novi Sad GAT Dukesi neće igrati u sezoni 2018. godine. Pored svih napora uloženih proteklih meseci bili smo prinuđeni da otkažemo seniorsku sezonu, prvenstveno zbog finansija i drastično smanjenog budžeta generalnog sponzora. Zbog toga nismo bili u mogućnosti da dovedemo inostrane igrače iz SAD, kao ni da angažujemo domaća pojačanja iz okolnih klubova na koja smo se oslanjali prethodnih godina. Samim tim smo postali nekonkurentna ekipa za titulu, u kojoj ni sami „orginalni stari Djuksi” nisu našli dovoljno motiva za igru – izjavio je za sajt SAAF-a Novica Slijepčević, član uprave KAF GAT Dukes, dodajući da se na spisku igrača na kraju našlo petnaestak mahom veterana.

– Ne možemo da dovodimo u pitanje njihovu bezbednost na terenu, jer je poznavaocima ove igre jasno da to nije dovoljno ni za osrednju sezonu – pojasnio je Slijepčević.

Foto: Igor Lazarević

On je dalje istakao da je budućnost ove novosadske franšize neizvesna, budući da klub nije imao omladinski pogon od juniorske sezone 2011. godine.

– To je u najjvećoj meri doprinelo situaciji u kojoj se sada nalazimo. Trenutno je rano bilo šta da se kaže, da li će se u narednom periodu klub odlučiti za bilo kakve omladinske selekcije… Za sada to prepuštamo mlađem i organizovanijem klubu KAF Wild Dogs koji će preuzeti scenu američkog fudbala u Novom Sadu – zaključio je u svojoj izjavi Novica Slijepčević.

Foto: Miloš Rafailović Raf

Komesar za takmičenje Ljubodrag Anđelković potvrdio je da je dobio zvanično obaveštenje GAT Dukesa o istupanju iz lige, ali i naglasio da time takmičenje nije ugroženo.

– Rukovodstvo Asocijacije dobilo je zvaničnu potvrdu kluba GAT Dukes iz Novog Sada o istupanju iz Prve lige Srbije. U skladu s propozicijama takmičenja, koje su usvojene za prethodnu sezonu, njihovo mesto popuniće klub iz Druge lige Srbije. U Prvoj ligi Srbije takmičiće se i dalje osam ekipa, te u tom smislu, liga nije ugrožena – kazao je Anđelković, te nastavio:

– Kao komesar za takmičenje već intenzivno radim s kolegama u savezu na formiranju sistema i pravilnika za nastupajuću sezonu, a sve u konsultaciji s predstavnicima klubova, kako za njihovu dobrobit, tako i za dalju afirmaciju samog sporta. Više informacija i detalja iznećemo blagovremeno u najskorije vreme – rekao je Ljubodrag Anđelković.

Klub američkog fudbala Dukes iz Novog Sada osnovan je 2002. godine i do sada je, uz beogradske Vukove i Wild Boarse iz Kragujevca, bio jedan od najkonkurentnijih u Srbiji te iznedrio veliki broj reprezentativaca.

Najveći rezultat ostvarili su 2015. godine, kada su postali prvaci Srbije, pobedivši u Serbian Bowlu XI i ujedno u finalu CEFL-a SBB Vukove 25 : 23.

Prošle godine igrali su takođe u finalu, ali protiv „Divljih veprova”, od kojih su izgubili 24 : 16, osvojivši srebro. Pored toga, ekipa je osvojila i regionalno CEFL Kup takmičenje, pošto su u finalnom susretu bili bolji od slovenačkih Alp Devilsa.