Bubakar Sisoko u dresu Black Hornetsa

2290

Novi prvoligaš iz Jagodine, ekipa Black Hornets, imaće u svojim redovima novog stranca – Bubakara Sisoka koji igra na poziciji defanzivnog beka.

Sisoko (orig. Boubacar Cissoko) je rođen u Gvineji, ali je odrastao u Detroitu (Mičigen), gde je pohađao jednu od najprestižnijih srednjih škola Cass Technical. U svojoj ’izlaznoj godini’ bio je rangiran u sam vrh, i to na nivou čitavog SAD. Dobio je preko 60 ponuda od raznih koledž programa, uključujući LSU, Penn State, Georgia, Tennessee.

Nakon osvajanja nagrade za najboljeg srednjoškolskog igrača u državi Mičigen, odlučio je da ostane kod kuće i prihvati punu školarinu na Univerzitetu Mičigen. Takođe, po zavrđetku srednje škole, Bubakar je bio pozvan na Army All American Game, kojoj su pristustvovali i ostali talentovani igrači širom SAD, među kojima su bile i današnje NFL zvezde Endru Lak i Patrik Piterson.

U svojoj prvoj godini na Mičigenu, Bubakar je bio startni kornerbek za popularne „Vulverine”, ali je takođe imao i značajnu ulogu u specijalnim timovima. Iako se njegova koledž karijera završila brže nego što je to iko očekivao, nakon suočavanja i prevazilaženja brojnih životnih nedaća, Bubakar je započeo svoju profesionalnu karijeru 2012. godine, igrajući za Chicago Rush u najjačoj arena ligi AFL. Nakon toga, bio je član nekoliko timova arena lige, uključujući New Orleans Voodoo, Trenton Freedom, Georgia Fire i u 2016. za Tri-Cities Fever.

Bubakar Sisoko je izjavio da pre potpisivanja sa „Stršljenima” nije bio mnogo upoznat s fudbalom u Evropi

– Znao sam da se fudbal igra i ovde, i da postaje jako popularan u čitavoj Evropi. Mislim da je dobar potez što je timovima dozvoljeno da dovode igrače iz SAD, jer na taj način oni svojim saigračima mogu pomoći i preneti im zanjanje o igri, a takođe i proširiti sam fudbal kroz čitav kontinent.

Novi član Black Hornetsa, kao AFL veteran, osvrnuo se na svoju profesionalnu karijeru, a kao najuspešniju izdvojio je 2016. godinu, kada je izabran u All Star Team lige.

– Imao sam 62 obaranja, šest intersepcija i dva isforsirana fambla – prisetio se Sisoko.

O svom novom i ujedno prvom angažmanu „preko bare”, Bubakar je kazao da je „oseća da je to pravi potez i da oseća da pripada Stršljenima”.

– Svidelo mi se sve što mi je trener ispričao, složili smo se oko mnogih stvari, što je znatno olakšalo ceo proces. Sa sobom donosim strast prema igri, intenzivnost, puno dobrih poteza u kojima će navijači uživati, ali pre svega toga pobede! Pomoći ću svojim saigračima da dostignu svoj pun potencijal i biću tu za njih u svakom mogućem smislu, jer verujem da je u ovoj igri timski rad ključan za uspeh – istakao je Amerikanac.

Glavni trener Jagodinaca Andreja Živković smatra da je u pitanju igrač sa najjačim rezimeom koji je ikad došao u Srbiju:

– Bubakar Sisoko je bio „top 5” kornerbek prospekt u čitavom SAD, na koledžu je pokrivao današnje NFL hvatače poput Golden Tejta, Majkla Flojda… Gledajući njegov snimak, ističe se agresivan stil igre, rad nogu i ‘catch-up’ brzina koji su zaista izvanredni. Prošle godine je imao najteži zadatak u odbrani, pokrivajući ‘motion’ hvatača, ali je to radio sa takvom lakoćom. Povrh svega, Bubakar je bio veoma razuman, staložen i odgovoran kroz ceo proces. Siguran sam da će nam biti od velikog značaja u ostvarivanju zacrtanih ciljeva – zaključio je Živković.

Kada je reč o očekivanjima od predstojeće sezone, novi član jagodinskog tima bio je jasan:

– Očekujem da pobeđujemo, ništa više. Zato sam ovde. Verujem da ćemo svi biti kao jedan i da ćemo „Stršljene” dovesti do samog vrha.