Druga liga Srbije: Kikindi pripao triler u Čačku

2851

Fantastična predstava viđena je u Čačku, s dosta preokreta, kvalitetnih akcija i na kraju trijumfom Mamuta 28 : 34 u 3. kolu Druge lige Srbije.

Kao što su Ratnici i obećali, pružili su daleko kvalitetniju partiju nego u 1. kolu šampionata, ali im je na kraju pobeda izmakla iz ruku. Odličan start meča za Ratnike – isforsiran fambl Mirka Slavkovića koji je na kraju pokupio Marko Protić i omogućio prvi napad svom timu. Dirigentsku palicu pred meč preuzeo je Dušan Ilić i već u prvom pleju pokazao da će Ratnici s njim na poziciji kvoterbeka izgledati mnogo bolje. Odlična akcija i pas od nekih 30 jardi ka risiveru Jovanu Pavloviću doneo je prvo vođstvo na meču.

Ipak, u prvoj napadačkoj akciji, Ratnici su ostali bez jednog od lidera u ofanzivnoj liniji, Mirka Slavkovića. Defanzivna linija Čačana još jednom je bila na visokom nivou i zaustavila atak gostiju, da bi nakon odlične „snik” akcije kvoterbeka Ilića na semaforu bilo 14 : 0 za Ratnike. Konsolidovali su redove Mamuti i u svom sledećem napadu iskusni Fekete trčanjem od 7 jardi smanjuje rezultat 14 : 7. To je ujedno i bio kraj prve deonice.

Ubrzo je usledio i odgovor Čačana, koji su odličan napadački niz okončali trčanjem i tačdaunom Gavrila Maksimovića od 2 jarde. Sve je išlo na vodenicu domaćina, međutim stigao je ekspresan odgovor gostiju iz Kikinde, ponovo preko Feketea i novim trčanjem od 5 jardi smanjen je rezultat na 20 : 14.

Odličan posao odradila je odbrana gostiju, zaustavivši napad rivala, a nakon toga aktivirao se i import Tajler Šafer sjajnim hvatanjem od 15 jardi za izjednačenje 20 : 20. U velikom naletu bili su gosti i do kraja poluvremena uspeli da iskoriste momentum i novim tačdaunom Matije Almašija, koji je uhvatio pas Branislava Feketea od 60 jardi, stigli do prednosti na kraju poluvremena.

Veliki problem za Čačane bila je i povreda defanzivnog koordinatora Maksimovića koji je morao na pregled nakon teškog sudara i pada na glavu.

Drugo poluvreme otvorili su Čačani presečenom loptom Lazara Stojanova, ali je napad nakon nekoliko dobrih „plejeva” ipak zaustavljen. Ponovo do izražaja kod gostiju došao je odlični risiver Tajler Šafer i hvatanjem od 60 jardi doneo najveću prednost svom timu od 34 : 20.

Delovalo je da će se Čačani predati i posustati, ali su uspeli da se skupe u poslednjoj deonici i svojoj publici daju nadu za neverovatan „kambek”. I tako je i delovalo. Sjajnu utakmicu odigrao je risiver Ratnika Jovan Pavlović, uhvativši svoj drugi tačdaun nakon odličnog pasa Ilića od 20 jardi i domaćin je prišao na posed zaostatka pet minuta pre kraja. Tačdaunu su prethodila odlična hvatanja Nemanje Protića, a dva poena prilikom pretvaranja donosi, verovali ili ne, direktno iz bolnice, Gavrilo Maksimović.

Neverovatna radost i podrška s tribina konstantno je pristizala, a kao rezultat stiže zaustavljanje Mamuta na četvrtom daunu i prilika Čačana da se skroz rezultatski vrate u meč. I prilike je bilo. Ušli su Čačani u „crvenu zonu”, međutim odbrana Kikinde je bila na najvišem nivou i uspela da zaustavi nalet domaćina.

Do kraja susreta nije bilo mnogo uzbuđenja. Kikinda je zabeležila izuzetno važnu pobedu u Čačku rezultatom 34 : 28.

Tajrel Šafer, vajd-risiver Mamuta i jedan od aktera na meču, izjavio je da je pobeda bila neophodna njegovom timu, a svoje protivnike ocenio je kao mlad a dobar tim koji će za nekoliko godinu biti „sila u ligi”.

– Počeli smo sporo, i to se videlo, ali ja sam rekao svom timu da drži glavu gore posle razlike od osam poena na poluvremenu. Naše iskustvo preovladalo je kasnije u igri. Branislav Fekete i ja smo se „povezali” na svim poljima. Nije važno kako si počeo, važno je kako si završio – rekao je Šafer, dodajući da će predstojeći duel sa Black Hornetsima biti naredni test njegovih saigrača i meč za osvajanje šampionata.

Veliki žal ostaje iza Čačana koji su mnogo napredovali od starta sezone te pokazali da mogu mnogo i da mogu još više. Možda su im šanse za viši rang svedene na minimum, ali Ratnici ne bi bili Ratnici ako bi se predali. Sledi im meč u Požarevcu za sedam dana. Novi ispit je pred ovim momcima.

Mesto: Čačak, FK BIP
Datum i vreme: 14. maj, 13.00 h
Sudije: D. Mihajlov (R), J. Žuža (U), N. Jovanović (HL), M. Šolajić (LJ), D. Milovanović (FJ), M. Čolović (SJ), K. Đurić (BJ)

Rezultat

 1/4 – 14 : 7
6 : 0 – pas 40 yd, Dušan Ilić za Nebojšu Protića; PAT neuspešan
14 : 0 – trčanje 2 yd, Dušan Ilić; TPC Nebojša Protić
14 : 7 – trčanje 7 yd, Branislav Fekete; PAT Matija Almaši
 2/4 – 6 : 21
20 : 7 – trčanje 2 yd, Gavrilo Maksimović; PAT neuspešan
20 : 14 – trčanje 5 yd, Fekete; PAT Almaši
20 : 20 – pas 15 yd, Fekete za Tajrela Šafera; PAT Almaši
20 : 28 – pas 60 yd, Fekete za Almašija; TPC Vujin
 3/4 – 6 : 6
20 : 34 – pas 50 yd, Fekete za Šafera; PAT neuspešan
 4/4 – 8 : 0
28 : 34 – pas 40 yd, Ilić za Protića; TPC Maksimović