SK Prva liga Srbije 2017: GAT Dukes Novi Sad

4182
Foto: GAT Dukes

Nakon dve titule osvojene u 2015. godini, novosadska ekipa GAT Dukes je u prošlu sezonu ušla namerena da ih odbrani, ali i da „napadne” onu u IFAF Ligi šampiona, u kojoj su debitovali. Da je teže odbraniti, nego osvojiti šampionski naslov, dokazali su Novosađani, koji su prethodnu sezonu u Sport klub Prvoj ligi Srbije završili na 3. mestu.

„Najtiša” ekipa u predsezoni bili su upravo GAT Dukesi, pa je šira javnost koja prati domaći američki fudbal bila znatiželjna. Sada je poznato da Vojvode i u nastupajućoj sezoni imaju velike ambicije, a to je napad na titulu.

Kao i prošle godine, stručni štab Novosađana će predvoditi Vladislav Petković koji će biti ujedno i defanzivni koordinator. Boris Lokas biće mu asistent za posao defanzivnog koordinatora, dok će specijalne timove voditi igrač Luka Vujnović. Nažalost, ove sezone ne mogu da računaju na Predraga Nikolića kao ofanzivnog koordinatora, koji zbog privatnih obaveza neće biti u stručnom štabu.

Ekipa je u prethodnom periodu ugovorila i angažman s trojicom stranaca. Napad će predvoditi Kristofer Džefri-Grigs (QB, Pasadena City Collage) te Džermajkl Selders (RB, New Mexico State Aggies), a očekuje se i dolazak Australijanca Kornelijusa Bote (RB/TE). Kris Grigs će tako, u odsustvu Predraga Nikolića, imati delimičnu ulogu ofanzivnog koordinatora u saradnji sa glavnim trenerom Petkovićem.

Od novopridošlih domaćih igrača redove Djuksa su popunili Filip Vezmar (DB), Darko Hodoba (DB), Nemanja Graovac (OL), Dejan Bajin (OL), Tihomir Todorov (WR), Petar Mikovic (OL), Miloš Nikšić (DB) i Neven Dokić (LB).

Za razliku od prošle sezone, za šampione 2015. neće igrati ofanzivni linijaši Stefan Drecun koji će igrati u Turskoj i Srđan Jandrić koji pauzira ovu sezonu, zatim raning-bek Duško Pokrajac (Sombor Celtis), Andreja Živković (Jagodina), reprezentativni WR Davor Soldo (zbog povrede) te danski lajnbeker Patrik Tambur, koji je karijeru nastavio u Finskoj.

Glavni trener Vladislav Petković kazao je da je zadovoljan ovogodišnjim pojačanjima te da uigrava tim za predstojeću sezonu.

– Počeli smo sa grupnim treninzima 15. januara. Koncipirali smo ih tako da se 70% treninga radi kondicija, a ostatak tehnički deo priprema. Početkom marta počeli smo više da radimo na tehničkom delu i taktici – otkrio je Petković.

Ekipa nije imala u planu pripremne utakmice, a u 1. kolu sastaje se sa Legionarima iz Sremske Mitrovice.

– U taj meč, kao i u svaki, ulazimo maksimalno motivisani i spremni, ali s respektom. Naš cilj je titula, a kao i svake godine, borićemo se za nju. Ta borba bi, po mojim očekivanjima, trebalo da se vodi između Wild Boarsa, Vukova i nas. Ne verujem da će biti nekih većih iznenađenja, jer ova tru tima odskaču po kvalitetu. Za četvrto mesto će se boriti Plavi zmajevi i Panthersi – zaključio je na kraju šef struke u GAT Djuksima Vladislav Petković.