Italija pobednik evropske B divizije. Srbija među 10 najboljih u Evropi!

7741

Reprezentacija Srbije izgubila je u finalu Evropskog prvenstva B grupe od Italije sa 17 : 14 (po četvrtinama 3 : 0, 7 : 0, 7 : 0, 0 : 14). Učešćem u finalu Srbija je svojim kvalitetom potvrdila mesto među 10 najboljih i najuspešnijih zemalja u Evropi.

Italija je bila „tvrd orah” za „srpske oklopnike”. I pored primljenih poena, stamena odbrana Srbije, koja se pokazala kao izuzetno jaka u meču protiv Švajcarske, i ovog puta bila je bolji deo tima, dok je napad bolje i fokusiranije odigrao u četvrtoj četvrtini. S druge strane, Italijani su i u ovom meču, nakon polufinala protiv Izraela, demonstrirali dobru igru u napadu.

Početak utakmice protekao je uz oprez i na jednoj i na drugoj strani, uz nerealizovane napade na obe strane. Prelomni momenat dogodio se nakon famblovanja srpskog tima, posle čega su Italijani preuzeli napad. Odbrana Srbije je odolevala, ali su na kraju domaćini iskoristili blizinu end-zone te šutirali i poentirali fild-golom sa 26 jardi za početno vođstvo od 3 : 0.

Promenljiva igra u napadu „orlova”, ali i sigurni i povezani pasovi na strani Italije, viđeni su i u drugoj deonici meča. Jedan takav, dug oko 40 jardi, doveo je napad domaćina na svega šest jardi od end-zone Srbije, što je već u sledećem pokušaju iskoristio hvatač Tomazo Finadri na asistenciju kvotebreka Luka Zaratke, povećavši vođstvo Italije na 10 : 0. Dobru priliku da smanji rezultat imala je Srbija u drugom delu druge četvrtine, kada je napad Italije zaustavljen na oko 25 jardi od end-zone, ali je ta prilika ostala samo na pokušaju, uz promašen fild-gol.

Treća četvrtina započeta je greškama kod oba protivnika. Sudijske kazne u redu italijanske odbrane približile su napad Srbije na oko 20-ak jardi do end-zone, ali je tada još jedan fambl sprečio dalje napredovanje našeg tima.

Očekivano, napeto i nervozno se ušlo u poslednju odlučujuću deonicu – Italija zbog skorijeg iščekivanja kraja i umora, a Srbija zbog zaostatka u rezultatu. Nove greške italijanske odbrane zbog pada koncentracije, uz agresivniju i konkretniju igru u napadu „orlova”, dali su, međutim, rezultat. Trčanjem kvoterbeka Davida Hanomihla Lukića Srbija je smanjila rezultatski zaostatak na dva poseda lopte, a ubrzo potom, u novom pokušaju još jednom poentirala, ovog puta pasom našeg kvoterbeka za Filipa Nedeljkovića.

Nažalost, do kraja meča nije ostalo mnogo vremena. Italijani su krenuli u novi napad s namerom „trošenja vremena” pa je rezultat 17 : 14 za domaćine bio i konačan.

KRETANJE REZULTATA

1/4 – 3 : 0
3 : 0 – fild-gol (26 jardi), Stefano di Tunizi
2/4 – 7 : 0
10 : 0 – pas 6 jardi, Luka Zahratka za Tomaza Finadrija; PAT Stefano di Tunizi
3/4 – 7 : 0
17 : 0 – pas 37 jardi, Luka Zahratka za Mikelea Markinija; PAT Stefano di Tunizi
4/4 – 0 : 14
17 : 7 – trčanje 2 jarde, David Hanomihl Lukić; PAT Darko Klasan
17 : 14 – pas 8 jardi, David Lukić Hanomihl za Filipa Nedeljkovića; PAT Darko Klasan

Evropsko prvenstvo B grupe održano je od 2. do 4. septembra u italijanskom gradu Linjano Sabjadoro. Reprezentacija Italije, kao prvolasirani tim, kvalifikovala se u A diviziju evropskih timova. Za najkorisnijeg igrača finala proglašen je raninbek Luis Kotrone, a za MVP čitavog prvenstva kvoterbek Luka Zahratka.

Drugoplasirana je Srbija, dok je treće mesto pripalo Švajcarskoj, koja je trijumfovala nad ekipom Izraela 48 : 0.