Počele pripreme Evropskog prvenstva u flegu (U15)

2371
Detalj s takmičenja Balkan Bowl 2014

Upravni odbor Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF), a na osnovu odluka Odbora za hitna pitanja, imenovao je prošle sedmice Nikolu Davidovića za šefa lokalnog organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u flegu (U15). Stručni štab reprezentacije Srbije čine treneri Darko Štabler iz Sremske Mitrovice (selektor) i Ivan Prskalo iz Inđije (pomoćnik selektora).

Sedam nacionalnih selekcija učestvovaće na Evropskom prvenstvu u flegu za dečake do 15 godina starosti, koje se održava od 5. do 7. avgusta u Beogradu. Pored selekcije Srbije, na takmičenju učestvuju i reprezentacije Češke, Italije, Holandije, Rumunije, Slovenije i Španije.

Srpska asocijacija američkog fudbala počela je već s pripremama organizacije ovog prestižnog takmičenja, te je na poziciju šefa organizacionog komiteta postavljen Nikola Davidović koji je tim povodom istakao da je za SAAF ovo izuzetna prilika da promoviše američki fudbal u Srbiji i u regionu, i to u disciplini koja predstavlja budućnost ovog sporta.

– Zahvalni smo i velika nam je čast što nam je IFAF Evropa dodelila organizaciju prvog evropskog fleg šampionata u istoriji za uzrast dece do 15 godina. Ugostićemo učesnike iz zemalja koje imaju ozbiljnu istoriju američkog fudbala u Evropi. Na nama je da se prve sedmice avgusta prevashodno pokažemo kao dobri domaćini, da turnir prođe po planu, a da se deca lepo provedu i druže. Potrudićemo se da opravdamo ukazano poverenje i ucrtamo put i pravac u kome treba da se kreće ovaj sport u Srbiji i regionu – izjavio je Davidović, poželevši mladim reprezentativcima Srbije da smognu dovoljno snage i motivacije, da zabeleže što bolji rezultat.

Detalj s takmičenja „Balkan Bowl” 2014
Detalj s takmičenja „Balkan Bowl” 2014

A na tom putu i do postizanja cilja, veliku pomoć pružiće Darko Štabler, selektor fleg reprezentacije, i Ivan Prskalo, pomoćnik. Prema njihovim rečima, proces selekcije igrača je već započeo, i to još na turniru „Trofej Beograda” u decembru prošle godine, a razvoj dečaka se prati kroz odigrane turnire u međuvremenu.

– Uz stalne konsultacije s trenerima ekipa koje učestvuju u ovogodišnjoj Pionirskoj fleg ligi, uspeli smo da analiziramo igrače i napravimo širi spisak potencijalnih reprezentativaca. Naravno, ostaje još da se odigra i finalni turnir, tako da taj spisak nije konačan – navodi glavni trener Darko Štabler.

Ivan Prskalo dodaje da je mali problem što dečaci rođeni 2001. i 2002. godine nisu bili nosioci igre do skoro i nemaju mnogo iskustva, ali je njihov trud i napredak iz turnira u turnir sve bolji.

Kada je reč o kriterijumima za izbor mladih reprezentativaca, Štabler pojašnjava da su oni ostali isti – sportska kultura i navike, vaspitanje, timska orijentisanost, fizičke predispozicije, tehnika…

– Konkurencija je prilično velika, a sam izbor neće biti nimalo lak – ističe selektor.

On je takođe dodao da će u cilju što bolje pripreme mlade reprezentacije biti organizovane i mini-pripreme na kojima će se raditi na stvaranju timskog duha i na uigravanju.

– Osnovni zadatak na pripremama mora biti – ističe pomoćnik selektora Ivan Prskalo – da se od dečaka iz svih krajeva Srbije napravii tim koji diše i razmišlja kao jedan. Malo je vremena, ali su ta deca spremna da rade i da uče. Ne znamo mnogo o konkurentima jer je u tom uzrastu malo dostupnih video-snimaka. Ipak, naš cilj je da na ovom prvenstvu predstavimo Srbiju što bolje i na terenu i van njega, da svi steknemo jedno novo iskustvo, a potajno uvek napadamo to prvo mesto – otkrio je Prskalo.

Darko Štabler je potvrdio navode svog pomoćnika, dodajući da, s obzirom na to da se naši dečaci prvi put takmiče na evropskom prvenstvu, svaka pobeda biće „zlata vredna”.

– Organizacija ovog događaja i učešće na evropskom takmičenju već je samo po sebi veliki uspeh i veliki korak unapred za razvoj američkog fudbala u Srbiji – zaključio je Štabler.

Detalj s takmičenja „Balkan Bowl” 2014
Detalj s takmičenja „Balkan Bowl” 2014

Takmičenja u Beogradu održaće se 6. i 7. avgusta, dok je prvi dan (5. avgust) predviđen za sastanke delegacija i organizatora. Iako je bilo planirano da se organizuje i turnir u ženskoj konkurenciji, zbog malog broja prijavljenih reprezentacija, on je otkazan.

Evropsko prvenstvo u flegu biće drugo veliko takmičenje koje održano u Srbiji, nakon uspešne organizacije final four turnira Lige šampiona prošlog leta na Voždovcu.