Srpski igrači osvajaju Tursku

2564

Čak šestorica, sada već bivših igrača beogradskih SBB Vukova, Miloš Lišanin, Miloš Nestorović, Sava Petrović, Pavle Plamenac, Petar Vitorović i Miloš Todorović, pokušavaju da pomognu istanbulskim Koč Ramsima da se domognu titule šampiona Turske i za sada im to odično ide.

Turski šampionat počeo je sredinom novembra, a Ramsi su do sada upisali sve četiri pobede i sa nestrpljenjem iščekuju kraj tromesečne pauze i nastavak borbe za tron, krajem marta.

Lišanin, Nestorović, Petrović i Plamenac borave u najvećem turskom gradu, dok Vitorović i Todorović povremeno dolaze na treninge i utakmice. Zanimljivo da su naši igrači ujedno i treneri, a njihov juniorski tim plasirao se u plej-of.

Jedan od naših najboljih defanzivnih linijaša i kapiten reprezentacije Srbije, Miloš Lišanin, 2012. godine je već imao kratkotrajni angažman u Ramsima, kada je odigrao jedan meč.

– Odlučio sam da dođem u Tursku da bih promenio malo ligu i video kakav se fudbal igra ovde, a pritom sam došao sa još trojicom sunarodnika sa kojima sam igrao i u Srbiji. Uslovi su zaista odlični, među najboljima koje jedan import može da dobije. Domaći igrači su jako druželjubivi i spremni da pomognu u svakoj situaciji. Nivo fudbala je sličan kao u Srbiji i mnogo je napredovao u poslednje dve-tri godine. U odnosu na moj prethodni boravak u Istanbulu, popravili su se i fizički i tehnički. U klubu gaje visoke ambicije, žele da sve više napreduju da uđu u elitna evropska takmičenja, kao što su to uradili srpski Vukovi i Divlji veprovi. Krenuli smo odličnim putem i mislim da ćemo već u sledećoj sezoni napraviti pomak ka tome – rekao je Lišanin.

koc rams (2)

Svakako da Lišaninu umnogome posao olakšava saigrač iz defanzivne linije, Sava Petrović, sa kojim je pored Vukova nastupao i u reprezentaciji.

Kao najvežu prednost igranja u Turskoj izdvojio bih to da su pored mene trojica dobrih prijatelja, s kojima sam već igrao zajedno, a pored toga obezbeđeni su nam sjajni uslovi, među boljima u Evropi. Naša ekipa je, iako prva u Turskoj, i dalje u razvoju, i zaostaje za najjačim ekipama Evrope, među kojima je i moj prethodni tim Vukovi Beograd. Ali, ambicije su da se u narednih par godina, uz uslove koje imamo, igrački i trenerski kadar podigne na najviši mogući nivo i da se ravnopravno učestvuje u najjačim evropskim takmičenjima – kazao je Petrović.

Za sada najbolje utiske iz Turske nosi i risiver Pavle Plamenac.

Ambicije su da budemo prvaci i da sledeće godine učestvujemo u nekom evropskom takmičenju. Odlučio sam da igram u Turskoj, jer mi se ukazala prilika da budem ovde sa dobrim prijateljima iz Vukova i vidim kakav je život u Istanbulu. Nisam se pokajao, jer su uslovi odlični, a Turci su slični nama – gostoprimivi, ljubazni, dobri prijatelji – otkrio je Plamenac.

Ofanzivni linijaš Miloš Nestorović prethodnu sezonu proveo je u najjačkoj ligi Evrope, nemačkom šampionatu, u kom je sa Algau Cometsima izborio opstanak.

– Opredelio sam se za Tursku, iz nekoliko razloga. Prvo zato što su ovde petorica mojih sunarodnika, jer sam u Nemačkoj bio sam i pričao sam svojim jezikom samo preko telefona. Takođe, poziv sam dobio bukvalno mesec dana nakon povatka iz Nemačke, pa bi se moglo reći da sam i dalje bio u dobroj formi. Uslovi su odlični, ima tu par prednosti i mana, a zanimljivo je da u sklopu našeg ugovora imamo korišćenje sale za košarku, tenis, odbojku, dva bazena, pa čak i salu za ples, a rekao bih da retko koji tim može time da se pohvali. Nivo fudbala je dosta slabiji nego u Srbiji. Najbolji pokazatelj je prošlogodišnji okršaj Vukova sa šampionom Bogazići Sultasnima, koju je moj bivši tim lako dobio. Međutim, Ramsi imaju najviše ambicije i žele da osvoje prvenstvo i da se takmiče u Evropi sledeće godine – zaključio je Nestorović.