Završena trodnevna trenerska klinika na Kopaoniku

1007

Tokom prethodnog vikenda (28-30. avgusta), u hotelu “Junior” u Brzeći, održana je trodnevna trenerska klinika, na kojoj su predavači bili dvojica iskusnih trenera Ivan Živko i Aitor Trabado. Na ovoj klinici odazvao se 22 trenera iz ukupno 13 klubova iz Srbije.

Zanimljivo je da, iako su na teret Srpske asocijacije američkog fudbala išli svi troškovi za po jednog trenera iz 28 klubova, čak 15 klubova se uopšte nije odazvalo i iskoristilo priliku da pošalje predstavnika na trodnevnu kliniku, na kojoj su iskustva delili vrhunski španski i austrijski trener. Ipak, oni koji su došli, imali su prilike da steknu značajno iskustvo i kvalitetno znanje posle teorijskih i praktičnih predavanja Trabada i Živka, koje će moći da primene u svojim klubovima u budućem periodu.

Po završenoj klinici, Aito Trabado je zahvalio Srpskoj asocijaciji američkog fudbala na pozivu da se obrati trenerima na Kopaoniku na klinici prethodnog vikenda i dodao:

– Učešće na klinici na Kopaoniku je bila čast za mene i nadam se da su treneri koji su se odazvali uživali isto kao i ja tokom njenog trajanja. Proveo sam sjajno vreme u razgovorima o fudbalu, tokom kojih smo delili znanje o ovom sportu. Siguran sam da ćemo svi izvući benefite iz ovog iskustva i jedino mogu da se nadam da ću ponovo dobiti priliku da se ponovo vidim sa trenerima iz Srbije i vidim njihov dalji napredak – rekao je Trabado.

Trenerska klinika Kopaonik - Senicic

Foto: Goran Seničić

Ništa manje zadovoljstvo nije istakao ni Ivan Živko, koji je po povratku u Beč izrazio zahvalnost zbog posete Srbiji posle 30 godina i učešća na klinici:

– Uz pomoć gospodina Gorana Nišavića, kao trener sam dobio priliku da upoznam srpski savez i nekoliko trenera iz različitih srpskih liga. Moj opšti utisak o kvalitetima srpskog fudbala je vrlo pozitivan. Treneri i Srpska asocijacija amerikčog fudbala su pokazali kao vrlo motivisana grupa, koja hoće da poboljša situaciju i ojača ovaj sport u svojoj zemlji. Kao treneru iz druge države, u takvoj situaciji bilo mi je jednostavno priključiti se, jer je gostoljubivost prisutnih bilo na visokom nivou.

Trenerska klinika Kopaonik - Ivan Zivko

Dugogodišnji trener Danjub Dragonsa, jedne od najjačih ekipa u Austriji, zatim je dodao:

–  Čak sam vodio i kvalitetne razgovore sa predsednikom srpske asocijacije, gospodinom Radetom Rakočevićem, koji me je uključio u situaciju u fudbalu u Srbiji. Sve u svemu, lično iskustvo tokom ova tri dana bilo je sjajno i mislim da američki fudbal u Srbiji ima potencijal da se za kratko vreme značano poboljša i nađe put do vrhunskog evropskog nivoa. Zbog svega, vrlo sam motivisan da se vratim u Srbiju i učestvujem u budućim planovima poboljšanja američkog fudbala u Srbiji – rekao je Živko, zahvalivši se pritom Zorici Hofman i Igoru Stanišiću na trudu i pomoći da mu boravak bude ugodan.

Na ovoj klinici, koju je organizovala Srpska asocijacija američkog fudbala, a pod nadzorom IFAF Evropa, prisustvovali su predstavnici sledećih 13 klubova: Vukovi Beograd, Kragujevac Wild Boars, Požarevac Stallions, Kraljevo Royal Crowns (po 3 trenera), Novi Sad Dukes (2 predstavnika), Čačak Angel Warriors, Niš Imperatori, Sirmium Legionaries, Pančevo Panthers, Inđija Indians, Vitezovi Pirot, Jagodina Celts, Obrenovac Hawks (po jedan predstavnik).