SJAJNA VEST: Goran Nišavić novi predsednik IFAF Evrope!

2564

Tokom naredne četiri godine, novi predsednik IFAF Evrope biće Srbin – fenomenalna je vest koja je stigla danas sa kongresa IFAF, održanog u Kuvajtu. Dugogodišnji prvi čovek Vukova iz Beograda, Goran Nišavić, dobio je mandat da predvodi američki fudbal u Evropi, čime je velika čast i priznanje ukazano Srpskoj asocijaciji ameirčkog fudbala, ali i američkom fudbalu u Srbiji u celini. Posle samo 11 godina od prve ikada odigrane utakmice (2003. godine), isto toliko godina dinamičkog razvoja koji je svojom neverovatnom brzinom zadivio celu Evropu, jedan Srbin je dobio poverenje da rukovodi ovim sportom na Starom kontinentu.

Posle gašenja EFAF (Evropske federacije američkog fudbala), od ove godine njenu ulogu u potpunosti je preuzeo IFAF Evrope, a čast i veliko poverenje da odradi prvi četvorogodišnji mandat dobio je upravo Nišavić. Zanimljivo je da je Nišaviću već bila poverena odgovornost pre postavljanja na mesto predsednika, jer je 2013. godine bio član takmičarskog komiteta IFAF.

– Ovo je ogromno priznanje, ne samo za mene lično, već i za sve ljude koji se bave ovim sportom u Srbiji. Ovo je dokaz da su naš rad i ostvareni rezultati prepoznati od strane čitave Evrope. Pozicija predsednika IFAF Evrope nije samo priznanje, već i velika odgovornost, jer sa te dužnosti neću predstavljati samo sebe, već i zemlju iz koje dolazim – prve su reči Nišavića u obraćanju medijima posle postavljanja na mesto predsednika IFAF Evrope.

Za potpredsednika je izabran Austrijanac Gregor Murt, kao i Upravni odbor koji čine predstavnici devet zemalja (Engleska, Švedska, Španija, Holandija, Poljska, Turska, Mađarska, Finska i Belgija). Nišavić je, zajedno sa potpredsednikom, pred delegatima izneo plan koji je bio sadržan iz četiri dela: struktura, finansije, takmičenje i razvoj. Osnovni cilj ambicioznog poduhvata koji će novoizabrani Upravni odbor, pod vođstvom Nišavića, pokušati da ostvari, odnosi se na podizanje nivoa američkog fudbala u celoj Evropi.

– Svestan sam ogromnog posla koji je ispred mene. Hteo bih da se zahvalim svim ljudima sa kojima sam radio u proteklih deset godina, a sa kojima ću i dalje raditi, jer bez njih, njihove energije i uloženog truda, ovo ne bi bilo moguće – istakao je Nišavić.

Nišavić, koji je u američkom fudbalu gotovo čitavu deceniju, rođen je 1973. godine, a posle srednje škole u Sjedinjenim američkim državama, završio je i Pravni fakultet u Beogradu. Od 2005. godine, Nišavić je preuzeo organizaciono kormilo Vukova, kod kojih je od tog vremena evidentan napredak svake godine.

Plasmanom u finale Lige šampiona IFAF Evrope, „čopor sa Ade“ je prethodnog vikenda napravio istorijski uspeh, a u Srbiji već nekoliko godina traje dominacija ovog tima. Nišavić je, uz plasman u finale Lige šampiona, sa Vukovima osvojio još 7 titula šampiona Srbije i 5 trofeja namenjenih šampionu regionalne CEFL.

FOTO (s leva na desno): Rade Rakočević – predsednik SAAF, Tomi Vajking – predsednik IFAF, Goran Nišavić – predsednik IFAF Evropa.