Vukovi čeličnih živaca, Ružić promašio pobedu

557

SBB Vukovi Beograd – Kragujevac Wild Bors 17:16 (0:3, 7:0, 10:7, 0:6)

Stadion na Adi Ciganliji. Gledalaca: oko 800. Kretanje rezultata:

0:3 Srđan Ružić fild gol 31 jard.
7:3 Šon Rateford trčanje 1 jard, Srđan Stanojev uspešan PAT.
10:3 Srđan Stanojev fild gol 21 jard
10:10 Ken Hejl vraćanje kikofa 95 jardi, Srđan Ružić uspešan PAT.
17:10 Šon Rateford trčanje 8 jardi, Srđan Stanojev uspešan PAT.
17:16 Ajk Vitaker pas 90 jardi ka Šejnu Vongu, Srđan Ružić promašen PAT

Posle duže vremena, večiti derbi u potpunosti je opravdao očekivanja. U vrlo uzbudljivom meču, nalik onima sa početka rivalstva Vukova i Wild Boarsa, Beograđani su bili uspešniji i zasluženo slavili rezultatom 17:16. Kragujevčani su imali svoje šanse, četiri sekunde pre kraja mogli fild golom da dođu do pobede, ali u pokušaju sa 20 jardi (snep sa 2 jarde) kiker Veprova Srđan Ružić je bio izblokiran.

Već na samom startu meča, Divlji veprovi su pokazali da se neće ponoviti scenario iz prošlogodišnjih duela, kada su Vukovi bez većih problema i prilično ubedljivo uspevali da slave. Mnogo bolje su Kragujevčani ušli u utakmicu, odbrana je bila dominantna, u prva dva drajva nije dozvolila Vukovima da dođu do prvog dauna.

Sa druge strane, napad ekipe Ričarda Bondsa je u dva koraka stigao do situacije da poentira. Najpre je Vong uhvatio kratak pas, prešao desetak jardi, posle čega je usledilo dugačko trčanje Mihaila Novakovića koje je dovelo Veprove unutar crvene zone protivnika. Međutim, kvoterbek Ajk Vitaker nije uspeo da svoj tim dovede do end zone, pa su gosti do vođstva došli posle fild golda Srđana Ružića.

Prva deonica i početak druge bili su u znaku Šumadinaca, ali oni nisu iskoristili još dve prilike da poentiraju, pa čak ni da fild golovima iz izglednih situacija povećaju prednost. Odbrana Vukova je u tim trneucima bila na visini zadatka, podigla je zid ispred svoje najbranjenije zone i prolaska za napad Wild Boarsa nije bilo.

Kragujevčani su u prvom poluvremenu u potpunosti zaustavili trkačku udarnu iglu Vukova, raningbeka Mihaila Josovića, ali ni ofanzivna linija domaćina je sa teškom mukom izlazila na kraj sa agresivnom prvom linijom odbrane Veprova. Međutim, mnogo više prostora je bilo u sekundariju Veprova, pa je iskusan kvoterbek poput Rateforda znao da iskoristi potencijal svog hvatačkog korpusa.

U drugom delu prvog poluvremena, Rateford je uspeo da poveže igru napadačkog dela „čopora“ sa Ade. Dva duga kompletirana pasa ka raspoloženom Marku Mariću, Toniju Vašingtovnu i jedan ka Pavlu Plamencu, uz dobre odluke da krene u trčanja, pomerale su lance u korist Vukova. Upravo posle hvatanja Marića, Vukovi su stigli na tri jarde od end zone, posle čega je Rateford upisao svoj prvi tačdaun u srpskom derbiju za vođstvo svog tima – 7:3. Bio je to i rezultat prvog poluvremena, obzirom da nijedan od dva rivala nije uspeo da poentira do velikog odmora.

Već na startu drugog dela meča, ofanzina linija Vukova je odradila odličan posao. Čuvali su kvoterbeka dovoljno dugo, da on baci dugačak pas, koji je kompletirao Mario Lugonja. Ponovo su domaćini došli su situaciju da mogu da poentiraju, bili vrlo blizu toga, ali je pokušaj trčanja Rateforda za tačdaun fenomenalnom i brutalnom reakcijom zaustavio Šejn Vong, onemogućivši najgori scenario za njegov tim. Kiker Srđan Stanojev je izašao na terene i odradio svoj deo posla iz četvrtog dauna za povećanje prednosti Vukova 10:3.

Činilo se da u tim trenucima gosti padaju, ali to nije dozvolio Amerikanac Ken Hejl, sjajni defanzivac i specijalac Veprova. On je kao brzi voz protutnjao kroz specijalni tim Vukova, prilikom vraćanja kikofa i doneo svom timu ono što napad nije uspeo – tačdaun. Kao da je utakmica ponovo počela, posle uspešne realizacije ekstra poena od strane Ružića, na semaforu je stajao izjednačen rezultat – 10:10.

Nepotrebna nedisciplina u redovima Veprova rezultirala je sa dve kazne koje su bile primenjene prilikom narednog kikofa, što je uz dobar prodor Tonija Vašingtona prilikom njegovog vraćanja, dovelo Vukove do dobre pozicije za naredni napad sa polovine Veprova. Iskoristili su to Beograđani da ponovo poentiraju, a Raterford je izvanredno prepoznao rupu u odbrani i trčanjem doneo svom timu novo vođstvo – 17:10

Stigli su Vukovi na startu poslednjeg perioda na 16 jardi od end zone, ali ih je povreda Stanojeva prilikom prethodnog panta naterala da pokušaju da pretvore četvrti pokušaj. Ken Hejl je odličnom reakcijom sprečio pas Rateforda do Vašingtona, pa su Kragujevačni ipak i dalje bili u igri.

Ponovo su u Kragujevčani uspeli da dođu do tačdauna, zahvaljujući još jednom „big pleju“. Ajk Vitaker je bio u teškoj situaciji, unutar svojih 10 jardi, kada je preko defanzivaca Vukova  bacio kratak pas ka Vongu. Amerikanac koji je ove godine prešao u Veprove iz redova niških Imperatora, izveo je slalom kroz odbranu Vukova, iskoristio dva bloka svojih saigrača i na kraju, bukvalno na izmaku snaga, uspeo da i pređe 1 na 1 i Ivana Nedeljkovića i unese loptu u end zonu. Međutim, Srđan Ružić ponovo nije bio siguran iz izgledne situacije, posle promašenog fild gola u prvoj deonici, nije realizovao ekstra poen za izjednačenje, pa su Veprovi ostali „kratki“ – 17:16.

U američkom fudbalu greške često odlučuju pobednika, a fambl Stanforda duboko u teritoriji Veprova doneo je novu nadu Šumadincima, koji su uspeli da povrate tek drugi od pet famblova domaćina. Međutim, nisu uspeli u narednom napadu i da dođu do prilike da poentiraju, u čemu ih je osujetilo nekoliko napravljenih kazni, pa su 150 sekundi pre kraja utakmice pantovali i odgovornost prebacili na svoju odbranu, odnosno napad Vukova.

Lopta je data trkaču Mihailu Josoviću, koji je tri puta nosio, ali nije doneo novi prvi daun, pa je 56 sekundi pre kraja ekipa Vukova morala da pantuje do polovine terena.

Preuzeo je odgovornost tada Ajk Vitaker. Odlično pornalazio svoje hvatače u blizini aut linije i iz pet akcija četiri sekunde pre kraja doveo svoj tim nadomak end zone, na dva jarda. Sve što je trebalo da uradi Srđan Ružić bilo je da, zajedno sa fild gol formacijom uradi svoj posao, ali on ni treći put zaredom u tome nije uspeo, još jednom je izblokiran, pa je usledilo veliko, zasluženo slavlje Vukova, koji su hrabrom i hladnom glavom u finišu sačuvali pobednički niz u duelima sa Divljim veprovima.

Po završetku meča, oba tima dobila su pehare namenjene učesnicima “Jeep Bowla”, a za MVP nije proglašen pojedinac, već odbrana SBB Vukova. Priznanja su predali Boris Čučković, direktor marketinga Fiat Automobili Srbija i predsednik SAAF Rade Rakočević.