Poznat plan priprema „Orlova“ za EP 2013

715

Posle osvajanja Evropskog prvenstva C grupe, reprezentacija Srbije maksimalno ozbiljno pristupa planovima za debi na Prvenstvu Evrope B grupe, koje je na programu od 29. avgusta do 7. septembra u Milanu.

O pripremnim aktivnostima za ovo takmičenje za zvanični sajt Srpske asocijacije američkog fudbala govorio je Branko Vučinić, direktor reprezentacije.

Da li će biti promena u stručnom štabu?

– Šon Embri će i dalje biti selektor reprezentacije. Bilo bi suludo da menjamo čoveka koji je doneo najveći uspeh srpskom reprezentativnom američkom fudbalu. O promenama u stručnom štabu i igračkom kadru, selektor će odlučiti naknadno, ali postoje naznake da neće mnogo menjati pobednički tim.

Kakav je plan priprema za ovo Prvenstvo Evrope?

– Skills treninzi biće odrađeni 10. i 11. avgusta, a glavne pripreme su na programu od 14. do 21. avgusta. Na pripremama će biti do 55 igrača, od kojih u Milano putuje 45. Tokom sedmodnevnih priprema igrači će svakodnevno imati dva treninga i sastanke. Uslediće mala pauza, a potom novo okupljanje, 24. i 25. avgusta, kako bi momci ostali fokusirani na američki fudbal. Ovaj plan je podložan minornim promenama.

„Orlovi“ će igrati u grupi B, a na otvaranju Evropskog prvenstva sastaće se sa Danskom, 31. avgusta, dok ih 2. septembra očekuje duel sa selekcijom Češke. Pobednik ove grupe sastaće se sa naboljim timom grupe A, u kojoj se nalaze domaćin Italija, Velika Britanija i Španija, 7. septembra, kada se igraju i mečevi za 3. i 5. mesto.

– Ekspedicija reprezentacije uputiće se ka Milanu 29. avgusta, kako bi momci imali ceo dan da se odmore od teškog puta. Mi smo pokušali da nađemo dogovor sa avio prevoznicima, kako bismo igračima olakšali put, ali oni nisu želeli da nam izađu u susret i učine cenu prihvatljivom.

Kao potencijalno rešenje za poziciju kvoterbeka nameće se Kanađanin srpskog porekla, Džeremi Mraović, koji je od ove sezone u Plavim zmajevima. Kakve su šanse da on predvodi napad „Orlova“ u Milanu?

– Ukoliko Embri bude smatrao da mu neko od igrača koji trenutno nemaju naše državljanstvo bude potreban, daćemo sve od sebe kako bismo omogućili da neki od importa dobije naš pasoš. Ono što je važno reći je da ovo uopšte nije lak zadatak, s obzirom da odluku o državljanstvu, koje se dobija „preko reda“, može da donese jedino Vlada Srbije. Mi poštujemo odluku selektora da sačeka razvoj sezone, kako bi video da li je neko od stranih igrača dovoljno spreman i rad da stane rame uz rame sa srpskim oklopnicima.