PLS SEVER 2013: Mamuti hodaju ka baražu

695

Gotovo bez većih promena u igračkom kadru, trećeplasirani tim prošlogodišnje Prve lige Srbije grupa Sever, Mamuti iz Kikinde, u novoj sezoni želi da napravi korak dalje i upusti se u borbu za plasman u Superligu.

Iako im za to niko nije davao nikakve šanse, Kikinđani su pretprošle sezone uspeli da se domognu baraža, ali tada su naleteli na prejake Kraljevske Krune, koje su potom osvojile treće mesto u Superligi.

O pripremnom periodu i planovima za novu sezonu, razgovarali smo sa alfom i omegom kluba, Mirkom Jočićem, koji je predsednik, glavni trener, ofanzivni koordinator, igrač i trener svih ofanzivnih pozicija, izuzev raninbekova, koje predvodi kondicioni trener Aleksandar Aćimov.

Kako su tekle pripreme za novu sezonu?

– Sa pripremama za predstojeću sezonu smo započeli 3. novembra. Kao većina ekipa, zbog hladnog vremena i lošeg stanja terena bili smo prinuđeni da prvu fazu odradimo u školskim salama, koje ipak ne pružaju dovoljno dobre i realne uslove. Zbog toga smo se u ovom periodu koncentrisali na fizičku i kondicionu pripremu igrača, kao i poboljšanje atletskih sposobnosti. Pod komandom sjajnog kondicionog trenera Aleksandra Aćimova, treninzi su odrađeni na veoma visokom nivou i moj je utisak da će ekipa do sada najspremnija ući u takmičarsku sezonu. Obilne padavine i zadržavanje velike količne vode na terenima su nam neplanirano odložile izlazak napolje, zbog čega smo imali malo vremena za uigravanje i rad na tehnici, koju u sali nije moguće usavršiti. Ipak, verujem da ćemo već u prvoj utakmici uspeti da povežemo sve linije tima i da ćemo funkcionisati kao uigrana celina.

Između dve sezone nije bilo senzacionalnih promena u igračkom kadru Mamuta.

– U toku priprema nam se priključio nekoliko novih igrača, od kojih su se neki odlično pokazali i biće čak i starteri na terenu. Sa njima će ekipa biti neuporedivo jača i bolja, i budu li nas zaobišli pehovi sa povredama i sprečenošću igrača, ove sezone ćemo izaći na teren sa ubedljivo najboljim sastavom do sada. Nije nam došao nijedan igrač nekog drugog kluba, niti je neki naš igrač otišao u neki drugi klub.

Jočić je predstavio i ostatak trenerskog tima:

– Trenerski kadar je znatno pojačan. Ova sezona će biti prva u kojoj ćemo imati defanzivnog koordinatora, kao i trenere svih linija odbrane. Defanzivni koordinator je Radomir Dražić, koji se bavi i defanzivnom linijom, sa lajnbekerima radi Aleksandar Vujin, a sa defanzivnim bekovima Robert Renji. Naravno, sva trojica rade zajedno i čine dobru celinu. Otežavajuća okolnost je što su svi treneri i igrači na svojim pozicijama, ali snalazili smo se tako i do sada.

Šta je cilj kluba u predstojećoj PLS?

– Osnovni cilj u ovoj sezoni je da izborimo šestu utakmicu, a to znači jedno od prva dva mesta. Naravno, potrošićemo i poslednji atom snage da dobijemo sve utakmice i sigurno osvojimo prvo mesto, čime bismo izborili dodatnu utakmicu na svom terenu.

Ko su favoriti za plasman u viši rang?

– Čini se da su sve ekipe u grupi Sever prilično ujednačene i da će zaista nijanse odlučivati o konačnom plasmanu. Možda je Vrbas ekipa koja kvalitetom malo odskače od ostalih, dok je Vršac potpuna nepoznanica. Međutim, na to se ne misli kada se izađe na teren i verujem da ćemo svi dati sve od sebe da odigramo najbolje što možemo i učinimo još jednu neizvesnu i uzbudljivu sezonu do samog kraja. Glavni favorit za ulazak u Superligu je Inđija, pre svega zbog trojice importa iz SAD. Za drugo mesto u višem rangu naredne godine će se voditi velika borba i teško je pretpostaviti kome će pripasti.

Zbog loših uslova na terenima u Kikindi, Mamuti će na premijeri ekipu Sombor Celtis-a ugostiti na stadionu FK Borac u Iđošu, u nedelju od 14 sati.

– Od premijernog meča protiv Sombora očekujem pobedu. Do sada smo odigrali dve utakmice, obe u prošloj sezoni i obe u potpuno različitim okolnostima. Jednu smo izgubili, a drugu pobedili. To nam daje za pravo da se i sada nadamo pobedi, iako ćemo morati da se prilično potrudimo za to. Ne vidim neku našu prednost u bilo kom segmentu igre u odnosu na Sombor, jednostavno se nadam našoj boljoj inspiraciji tog dana, kao i podršci publike koja će nam značajno pomoći.