SUPERLIGA 2013: Panteri sa super-klincima, jedini bez Amera

982

Jedina ekipa koja ove godine neće u svojim redovima imati Amerikance su Pančevo Panthersi. Da li ih zbog toga treba svrstati u autsajdere? Svako ko poznaje prilike u američkom fudbalu u Srbiji će odrično odgovoriti na ovo pitanje, obzirom na dobro poznatu činjenicu da se u Pančevu godinama dobro radi sa klincima i da je ovaj klub pravo leglo iz kojeg se svake godine pojavi i zasija u seniorskoj konkurenciji neko novo ime.

Panterima je i prošle godine za malo izmakao plasman u plej of. Uvek su važili za vrlo požrtvovanu ekipu, koja se oslanja na svoje snage, što će verovatno biti slučaj i u predstojećoj Superligi Srbije. Nekoliko trenera, koji su članovi stručnog štaba senoirske reprezentacije Srbije, ali i sijaset mladih igrača, koji već u nogama imaju nekoliko seniorskih i juniorskih sezona, aduti su Pantera.

Kvoterbek Pantera Ivan Kosanović je u razgovoru za naš sajt izneo očekivanja uoči nove sezone. Na pitanje o do sada odrađenim pripremama, odgovorio je:

– Koncept ovogodišnjih priprema, koje su organizovane od novembra do sredine marta, sproveden je sa ciljem da se unapredi kondicija samih igrača, ali i tim taktički bolje pripremi za jednu od najtežih sezona do sada. Igrači su vidno napredovali, kako fizički, tako i mentalno i spremni dočekuju prvo kolo ovogodišnjeg prvenstva Srbije u Superligi – rekao je Kosanović.

O promenama u igračkom kadru, u odnosu na proteklu godinu, Kosanović je istakao:

– Klub je doživeo blage izmene u odnosu na prošlu godinu. Odlazak Milana Stefanova, koji je bio dugogodišnji kapiten i član reprezentacije Srbije, ostavio je veliku prazninu u odbrani Pantera. Međutim, ove sezone se dosta očekuje od sjajnog Cuvika, koji je pokazao inicijativu da postane novi vođa odbrane Pantera, koji sigurno mnogi klubovi pamte. Nekoliko igrača je odustalo ove sezone zbog povreda, ali i dalje je kostur sačinjen od mladih igrača, koji su poslednje 2-3 godine igrali juniorsku i seniorsku ligu, samim tim i stekli neophodno iskustvo da igraju sa najjačim ekipama. Stručni štab je ostao nepromenjen, a srećni smo što predvođeni glavnim trenerom Kovačevićem i njegovim saradnicima imamo jasan plan i ciljeve u 2013. Godini. Napredak u igri je vidan, osećamo da će ova sezona biti sjajna za Pantere .

Bojan Kovačević će i ove sezone biti glavni trener ekipe, a prva dva asistenta će mu biti Predrag DurlićVujić (defanzivni koordinator) i Bojan Milić (ofanzivni koordinator). Trener specijalnih timova je Aleksandar Panovski, koji je ujedno i trener defanzivnih bekova, dok tim ima još nekoliko trenera po pozicijama u timu: Dejan Jovanović (raningbekovi), Miroslav Markov (hvatači), Vladimir Savičić (ofanzivna linija).

Kosanović govori o cilju koji su Panteri postavili pred sobom:

– Želimo da, u godini u kojoj proslavljamo 10 godina postojanja, učinimo sve da to bude godina za pamćenje. Klub ima sve selekcije implementirane u takmičenjima saveza, ali je glavni akcenat stavljen na rad sa mlađim selekcijama.

Ko su favoriti za osvajanje titule u Superligi Srbije?

– Glavni favoriti su, kao i svake godine, Vukovi i Divlji veprovi. Kvalitet je očigledan i ova dva kluba dominiraju u Srbiji, uz veliku podršku svojih gradova. Importi i veliki broj domaćih igrača svakako su dobra osnova za kvalitetan rad. Zbog povratka Bedvela u redove Veprova, a sad druge strane ostanak Krizina u Vukovima, očekujem da inspiracija ova dva igrača odluči pitanje titule.

Koga smatrate najvećim kandidatom za ispadanje?

– Nezahvalno je pričati na tu temu, jer je liga ove godine, gledajući kvalitet svih osam timova, zaista najjača. Ovaj sport je takav da David može da pobedi Golijata, tako da predviđanja ostavljam za teren.

Panteri će u prvom kolu izaći na megdan Blue Dragonsima. Kosanović iznosi očekivanja od tog meča:

– Naši dueli sa Zmajevima su uvek bili sjajni, maksimalno korektni i neizvesni do samog kraja utakmice. Očekujemo da, i pored toga što su se Beograđani znatno pojačali u igračkom kadru, izađemo kao pobednici iz ovog meča.

Panteri su tokom pripremnog perioda organizovali trening sa Vukovima i skrimidž sa Mladenovac Forestlendersima, na kojem rezultat nije bio primaran.