SUPERLIGA 2013: Vukovi u izmenjenom sastavu brane titulu

1061

Beogradski Vukovi, kao i uvek do sada, u novu sezonu ulaze sa šampionskim ambicijama. Ulogu glavnog trenera i dalje će obavljati Amerikanac Šon Embri, koji je prošle godine predvodio Beograđane do šampionskog trofeja, a potom i reprezentaciju Srbije do titule na Evropskom prvenstvu C grupe.

Poverenje uprave i stručnog štaba „čopora sa Ade“ opravdao je i kvoterbek Lens Krizin, pa je i sa njim produžena saradnja, dok u timu neće biti trkača Brendona Mekdauela, importa koji je tokom prethodne četiri sezone u dresu Vukova ostavio možda i najdublji trag od svih Amerikanaca. Još jedan Amer koji je imao veliki uticaj na beogradski tim, ali kao trener, osvajač Superboula Ruben Drouns, ekipi bi trebalo da se priključi sredinom sezone.

Iz kolevke američkog fudbala stigla su još dva igrača, Pol Rajt (lajnbeker/defanzivni bek) i Toni Vašington (risiver). Rajt je tokom svoje koledž karijere nastupao u 2. diviziji, u Central Vašingtonu i Ilionis Stejtu, a ovo je prvi put da su Vukovi angažovali američkog lajnbekera. Vašington je nastupao za univerzitetski tim Sakramento Stejt u drugoj NCAA ligi, a 2009. godine bio je pozvan u kamp NFL tima Sijetl Sihouks. Međutim, povredio se tokom treninga, pa je ostao bez angažmana, posle čega je karijeru nastavio u kanadskim B.C. Lajonsa iz Vankuvera.

Ogromno pojačanje predstavlja i dolazak trkača Mihaila Josovića iz čačanskih Ratnika, koji je na prošlogodišnjem Prvenstvu Evrope briljirao u dresu „orlova“, a tokom prethodne dve sezone proglašavan je za najkorisnijeg igrača finala Juniorske lige Srbije. Tu je i reprezentativni duo novosadskih Djuksa, defanzivni bek Filip Vezmar i kiker Srđan Stanojev, te povratnik iz Ljubljana Silverhawks-a, Marko Bates.

Sa druge strane, kopačke o klin je okačio iskusni ofanzivni linijaš Petar Vitorović, koji je u Vukovima još od prve ligaške sezone. Jedan od pionira američkog fudbala neće napustiti tim sa Ade, već će se posvetiti radu sa ofanzivnim linijašima. Klub je ostao bez još jedne legende. Naime, povukao se i Aleksandar Anđelković, poslednji aktivni igrač Vukova koji je na terenu bio od prve utakmice u istoriji ovog sporta na tlu Srbije, protiv Divljih veprova u Kragujevcu, 22. marta 2003. Zanimljivo je da se u stručni štab posle dužeg vremena vratio Blažo Bojić, koji je bio trener Vukova u tom duelu.

Pored njih, beogradski sastav napustili su još neki standardni igrači, koji će karijeru nastaviti u inostranstvu.

Trener defanzivne linije Vukova, Bogdan Đurđević, zadovoljan je odrađenim pripremama:

– Kao i prethodnih godina, igrači su u periodu novembar-januar samostalno odradili off-season program koji im je odredio glavni trener. Terenske pripreme su obavljene tokom februara, da bismo u martu krenuli sa glavnim pripremama. Glavni cilj je da se igrači fizički dobro pripreme, kako bi se povrede svele na minimum.

Ekipa je pretrpela brojne promene, a Đurđević smatra da je bar za nijansu jača nego prošle godine.

– Tim je napustilo dosta standardnih igrača, što zbog odlaska na studije u SAD i prelaska u klubove u inostranstvu (Marko Nešović, Nikola Savić, Nemanja Lazarević, Vladimir Uzelac…), što zbog prelaska u trenerski kadar (Petar Vitorović) ili prestanka igračke karijere (Aleksandar Anđelković). U prelaznom roku smo doveli dosta kvalitetnih igrača (Mihailo Josović – Čacak Angel Warriors, Filip Vezmar i Srđan Stanojev – Novi Sad Dukes, Marko Bates – Ljubljana Silverhawks, Filip Stojanovic – SAD). Rekao bih da je kvalitet u timu drugačije raspoređen u odnosu na prethodne sezone i nadam se da smo bar za nijansu jači.

Predsednik Vukova, Goran Nišavić, otkrio je zašto se klub odlučio baš za ove importe.

– Pol Rajt je doveden zbog mogućnosti da igra na poziciji lajnbekera, koja je oslabljena odlascima  Lazarevića i Anđelkovića, ali i na mestu defanzivnog beka. Izuzetno je brz igrač i dobar udarač. Toni Vašington igra risivera i jedan je od najboljih igrača u Evropi na toj poziciji, po mišljenju Amerikanaca koji su ga gledali u SAD. Bio je veoma blizu NFL-a. Kvoterbeku Lensu Krizinu ovo će biti druga godina sa Vukovima. Treneri su bili zadovoljni  kako njegovim igrama prošle sezone, tako i trenerskim radom sa saigracima.

Embriju će u radu pomagati Lens Krizin (kvoterbekovi), Petar Vitorović (ofanzivna linija), Bogdan Đurđevic (defanzivna linija), Nik Živković (defanzivni bekovi), Blažo Bojić (risiveri) i Igor Ilić (raninbekovi). Želja Đurđevića, kao i ostalih članova Vukova, je odbrana titule.

– Kao i uvek, idemo na titulu, a pored nas glavni favoriti su i Divlji veprovi. To su dva tima koja su svake sezone igrala u finalu i poseduju najviše kvaliteta, znanja i iskustva. Ipak, put do finala nam neće biti lak, s obzirom na to da su se sve ostale ekipe kvalitetno pojačale stranim igračima i ozbiljno pripremile za ovu sezonu, pa očekujem najinteresantniju Superligu do sada.

O kandidatima za ispadanje govorio je Nišavić:

– To je u ovom trenutku najteže prognizrati, jer ne znamo sastave svih ekipa, ali smatramo da će to biti oni timovi koji nemaju Amerikance na poziciji nosioca igre, prevashodno kvoterbeka, a zatim i raninbeka.

U prvom kolu, Vukovi u nedelju, od 16 časova, dočekuju povratnika u elitu, Legionare iz Sremske Mitrovice.

– Od premijernog meča očekujem dobar start sezone, kvalitetnu utakmicu i priliku da se igrači oslobode tenzije koja je uvek prisutna uoči prvog meča u sezoni. Protivnik je spremna ekipa koja se ozbiljno pojačala za ovu sezonu i potpuno zasluženo ušla u superligaško društvo – smatra Đurđević.