SUPERLIGA 2013: Renovirana Legija želi opstanak

1104

Najstariji klub u Srbiji, Sirmium Legionari, prošle godine je proslavio deceniju postojanja i u godini jubileja uspeo da izbori povratak u elitu američkog fudbala u Srbiji. Ekipa koja je na samim počecima ovog sporta bila deo “Velike trojke” američkog fudbala, posle nekoliko godina tavorenja, evidentno je u usponu.

Sremci mogu da zahvale i predanom radu sa najmlađima, nekoliko godina istrajnosti na fleg programu, iz kojeg stižu prvi školovani naraštaji, ali i znatno većoj finansijskoj stabilnosti u poslednje vreme. Angažovanje dvojice Amerikanaca, po prvi put u istoriji, govori u prilog tome, ali i podgreva nadu Legionarima da njihov povratak među najbolje srpske ekipe neće proći nezapaženo, niti u grčevitoj borbi za opstanak.

Pored dvojice Amerikanaca, Legionari imaju i veliki broj novih aduta. Ekipu su pojačali Markuš Anđelko (LB), Radivojević Zoran (DL), doskorašnji članovi Inđija Indiansa, dok su iz Sarajevo Spartansa došli Cvjetković Danijel (DL), Regoje Dejan (WR), Hamzagić Eldar (DB) i Bibuljica Haris (OL). Novi članovi Legije su postali i bivši članovi Vrbas Hantersa Tomčić Vukašin (WR), Marko Nikšić (DB), Slobodan Žugić (OL), Igor Koprivica (OL/DL), Marko Dedić (LB) i Slobodan Ratkov (DB). Uz kadar koji je prenela iz prošle sezone, nekoliko iskusnih igrača, koje predvode reprezentativci Zoran Lončarević i Miloš Kolibar,  Legija ima čemu da se nada.

Jedan od retkih koji mogu da se pohvale decenijom konstantnog učešća u američkom fudbalu, koji je prošle godine proslavio deceniju u ovom sportu, je glavni trener Darko Štabler. Svojevrsna legenda Legionara, uoči nove sezone odgovorio je na pitanja postavljena od strane ekipe zvaničnog glasila Srpske asocijacije američkog fudbala.

Kako ste zadovoljni do sada odradjenim pripremama za narednu sezonu?

– Kao i svih prethodnih godina, celu zimu smo proveli u kondicionim treninzima, čekajući kraj februara da se polako fokusiramo na akcije i taktičke zamisli. Veoma sam zadovoljan pripremama, ekipa je, kao i svake godine, pokazala koliko joj je stalo što se takmiči, pogotovo jer ove godine igramo u Superligi  – rekao je Štabler.

Da li je klub doživeo promene u igračkom kadru u odnosu na prošlu sezonu. Sa novim postojećim kadrom, da li smatrate da je klub jači ili slabiji u odnosu na prošlu sezonu?

– Da, dosta toga se promenilo. Klub se pojačao sa nekoliko bivših igrača Vrbasa, Inđije, Sarajeva, ali i sa dva Amerikanca. Odlazaka nije bilo, ali je “kopačke o klin” okačio bivši reprezentativac Igor Protil. Ipak, klub je definitivno jači u odnosu na prethodnu sezonu, što je i bilo logično da uradimo, kada se uzme u obzir da smo došli iz Prve lige Srbije.

Koliko ste za sada zadovoljni angažovanim Amerikancima?

– U klub su došla dva Amerikanca, Kit Vudson (CB) i Tejlor Bad (QB). Obojica su tu dovedeni jer kao dobri igrači svojim kvalitetom mogu da podignu nivo igre, kako u ofanzivnom, tako i u defanzivnom delu tima. Njihova druga uloga je da pomognu našim igračima da napreduju i nauče nešto novo. Prvi utisak je dobar,  ali smatram da momci tek treba da se uklope u tim, tako da će i njihova igra vremenom biti još bolja.

Da li ste tokom pripremnog perioda igrali prijateljske utakmice?

– Klub je odlučio da glavna provera pred početak Superlige bude utakmica protiv Budapest Hurricanesa. U Budimpešti smo igrali u, za nas, malo nesvakidašnjim uslovima, u zatvorenom, u balonu, na terenu koji je bio pravih dimenzija. Ta utakmica trebala da bude pokazatelj da li se dobro radilo prethodnih nekoliko meseci. Iako smo izgubili, vredi napomenuti da su nam nedostajali neki bitni igrači, ali taj poraz za nas predstavlja samo motiv više da radimo.

Trenerski posao u Legionarima je, pored glavnog trenera Darka Štablera, podeljen na trenera specijalnih timova Lazara Anoičića i Aleksandra Kovačića, koji će biti defanzivni koordinator. Kada govori o ciljevima u narednoj sezoni, Štabler ističe:

– Ovosezonski cilj Legionara je opstanak u Superligi. Sport, sam po sebi, nalaže da tim koji dođe iz niže divizije bar u prvoj godini mora da se zadovolji pukim opstankom. Uspeh ne dolazi preko noći, potreban je sistemski rad i kontinuitet.

Nema puno dilema Štabler kada su u pitanju favoriti za osvajanje titule, ali ostavlja prostor za iznenađenje.

– Kao i prethodnih sezona, najveći favoriti su Vukovi i Wild Boarsi. Ipak, moguće je da im neki drugi klub pomrsi račune, znamo da je u fudbalu sve moguće.

Iskustvo iz prošlogodišnje Superlige Srbije, Štablera ostavlja po strani kada govori o kandidatima za ispadanje u niži rang.

-Kandidati za ispadanje iz lige nisu izraženi kao favoriti za osvajanje titule. Jasno je da u Superligi nema lakih utakmica i shodno tome su se svi i pojačali, pa mislim da će ova sezona biti relativno ujednačena.

Žreb je bio surov za Legionare, jer na startu igraju protiv aktuelnih šampiona, beogradskih SBB Vukova.

– Vukovi su veliki favoriti i mi smo svesni toga, ali se ipak ne odričemo mogućnosti da pružimo otpor i tražimo svoju šansu, ma koliko mala ona bila. Tako zahteva istorija našeg kluba – u borbenom duhu Legionara zaključio je razgovor Štabler.