SUPERLIGA 2013: Imperatori kao braća u eliti

900

Imperatori iz Niša posle dugo vremena ponovo su u eliti američkog fudbala u Srbiji. Jedan od najstarijih srpskih klubova u novu sezonu ulazi sa određenim promenama, kako u igračkom kadru, tako i u trenerskom. Ona najbitnija svakako je što se jedan od najboljih poznavaoca američkog fudbala u Srbiji i doajen ovog sporta duž „južne pruge“, dugogodišnji glavni trener Žarko Simović, povukao zbog privatnih obaveza.

Prošla sezona za Imperatore bila je najuspešnija u istoriji. Dovođenjem stranih igrača iz SAD ispostavio se kao ispravan korak napred, koji je potreban da američki fudbal na jugu Srbije bude što popularniji i da domaći igrači treniraju na vrhunskom nivou.

Pre svega, u tim se vratio Šejn Vong koji je prošle sezone u Prvoj ligi – Jug bio jedan od najboljih igrača i sigurno jedan od najboljih importa u Srbiji. Igrao je na pozicijama MLB, RB, WR, DE, kao i QB u formaciji Wildcat. On ima velika očekivanja za ovaj tim i želi da podigne nivo igre ovde u Srbiji. Šejn je ove sezone preuzeo ulogu glavnog trenera Imperatora.

Kao apsolutni lider Nišlija u prošlom prvenstvu, Šejn Vong je ovom prilikom izabran da pomogne u predstavljanju ekipe pred nastupajuću Superligu Srbije.

Kako ste zadovoljni do sada odradjenim pripremama za narednu sezonu?

– Smatram da smo se u kratkom vremenskom periodu pripremali kao tim, uradili smo sve da maksimalno unapredimo svoje sposobnosti. Tim ima visok timski duh, kao i ključne domaće igrače. Imamo lidere na svakoj poziciji našeg napada i odbrane, koji stvarno pomažu da se poboljša igrački kadar. Prošla godina je bila prva godina kada je klub doveo importe. Domaći igraču su stvarno naučili dosta od odličnih američkih igrača Rendi Fesera i Konora Prajsa koji su eksponencijalno poboljšali igru. Od prvog dana kada smo stigli prošle godine do danas, svako ko gleda naš klub spolja, može lako videti veliku razliku nivoa u igri. Treniranje, naporan rad od strane naših lidera, kao i mogućnost da uče kao tim napravio je da Imperatori Niš danas mogu prikazati Evropi kako ovaj tim napreduje. Neke trenerske promene i odgovornosti u organizaciji dalo je ovom timu smisla onoga što je potrebno da bude veliki – rekao je Vong.

Da li je klub doživeo promene u igračkom kadru u odnosu na prošlu sezonu? Sa novim postojećim kadrom, da li smatrate da je klub jači ili slabiji u odnosu na prošlu sezonu?

– Nemamo mnogo promena u timu, ali dočekujemo nove igrače raširenih ruku. Osećamo da igrači iz drugih klubova nemaju mnogo poverenja u tradiciju i organizaciju našeg kluba zbog onoga što je predstavljao u prošlosti. Prošla godina, kao i ova biće odlična godina za uspostavljanje novog trenda kao jedan od najboljih timova u Srbiji. Veprovi i Vukovi su na visokom nivou, ne samo organizaciono, nego i na igračkom nivou. Oni rade stvari na pravi način i pravi su ambasadori sporta. Prošle sezone smo osvoji Prvu ligu – Jug, tim je bio zajedno i ostao pozitivan do kraja i nakon nekih odlazaka na pola sezone. To mnogo govori o vrsti karaktera kod igrača i svoju posvećenost klubu. Raspodelili smo dužnosti treniranja između sadašnjih, bivših i povređenih igrača da se zajednički pomogne i poboljša trenersko osoblje za ovu sezonu. Igrači, uprava i treneri osećaju se sjajno za naš prvi nastup u Superligi.

Koliko ste za sada zadovoljni angažovanim igračima iz inostranstva?

– Ove godine klubu će nedostajati Rendi Feser i Konor Prajs, koji su sigurno dvojica najuticajnih igrača u istoriji Imperatora. Za sezonu 2013, klub je doveo novog igrača Deonte Gista koji je 2 puta proglašen za All American na Tusculum Pioneers u drugoj diviziji NCAA. Gist je lider u drugoj diviziji NCAA u receptions kao junior i bio je drugi u seniorskoj godini. Gist ima visoka očekivanja za sebe i želi da se dokaže što više može u svojoj prvoj sezoni u Imperatorima.

Predstavite ukratko trenerski kadar za narednu sezonu.

– Ja ću pored uloge glavnog trenera biti ofanizivni i defanizivni coordinator. Asistent će biti Ognjen Ilić, koji je bitna osoba za uzpeh ovog tima. Sa njegovim vođstvom, godinama iskustva i etikom ovaj klub radi odlično i nastaviće što je duže moguće. Ognjen je takođe zaradio stipendiju na Truman State u SAD. Mislim da je on jedan od najboljih igrača u Srbiji, bez sumnje, i to će se pokazati na terenu i van njega. Naš novi trener WR ove godine je Deonte Gist, koji je veteran na poziciji WR, i on će pomoći našim odličnim hvatačima da dostignu novi nivo ove godine. DB Aleksandar Stojanović je igrač koji je stvarno za ponos kluba i stvarno je naučio igru prošle godine provedenoj sa odličnim kornerbekom Rendi Feserom. On je nastavio da uči Rendijeve tehnike i dodao neke od svojih sopstvenih kako bi napravio odbranu na koju se može računati. Cela OL i DL je preuzela na sebe da bude velika ove godine, i kao porodica imaju uticaja jedni na druge. Oni vole tako da rade i mi podržavamo tu ideju zajedništva i svakodnevnog rada da poboljšaju jedni druge. Koordinator specijalnog tima je Lazar Anisimov, koji deli posebnu vezu sa igrom i biće veliki deo naše strategije za specijalni tim ove sezone.

Šta je cilj kluba u predstojećoj Superligi?

– Cilj kluba je nesebičan. Mi smo zaista stabilna porodica ove godine i želimo da budemo najmanja grupa braće koja hoda po terenu. Ostavićemo sve na terenu, igraćemo sa klasom i daćemo naša srca jedni drugima. Kao trener, nema veće časti nego biti deo tima koji je porodica. Mi verujemo da zajedno možemo ostvariti bila šta.

Ko su favoriti za osvajanje titule?

Favoriti su Veprovi i Vukovi. Oni imaju tradiciju, finansije, ali je najvažnije da imaju odlične ljude koji stvarno žele ono najbolje svojim igračima. To je posebna stvar i razlog zbog čega su oni najbolji timovi u Srbiji – smatra Vong.

Ko su najveći kandidati za ispadanje?

– Kraljevo Royal Crowns je izgubilo jednog od najboljih igrača u Srbiji, njihov QB Strahinja Stepović odlučio je da pređe u inostranstvo. Sada je zanimljivo videti kako će ta promena uticati na njihovu igru. Dakle, mnogi timovi su fokusirani na ofanzivnu liniju ove sezone, prema njihovim pojačanjima i ofanizivnim korekcijama, to će biti ključno za odbrane da se prilagode načinu drugih timova. Mi dolazimo iz Prive lige – Jug gde smo bili 1. napad i 1. odbrana i želimo da nastavimo taj napor ove godine sa dobro zaokruženim timom. Takmičenje bi trebalo da bude na najvišem nivou ikada ove godine u Superligi, i biće zabavno pratiti ko će zauzeti koje mesto u ligi – istakao je Vong.

Šta očekujete od premijernog meča?

Naša prva utakmica protiv Veprova biće odlična prilika da vidimo kako ćemo se takmičiti u Superligi. Oni imaju dobar program, i kada imate američkog QB i WR u timu, teško je zaustaviti takav tim. Svi naši igrači su uzbuđeni da se dokažu da je tim spremniji nego pretprošle godine. Trenerske promene, taktičke promene i ukupan moralni podsticaj  za ovaj klub stvarno daje igračima iskustvo da realizuju sve koliko mogu. Ovo je odličan test za naš klub i mi ćemo učiniti najviše što možemo za ovu priliku, kao porodica – zaključio je Vong.