Prva srpska desetogodišnjica – Sirmium Legionaries!

2720

Jubilej za ponos! Sirmium Legionaries, najstariji klub u Srbiji, proslaviće 4. marta deceniju postojanja. Desetogodišnjica će biti svečano obeležena u Carskoj palati Sirmium u Sremskoj Mitrovici, a ovaj događaj je nesumljivo velika stvar i prvi veliki jubilej za američki fudbal u Srbiji, čiji su Mitrovčani jedni od rodonačelnika.

Potsetimo se ukratko kako su Legionari počinjali. Iako su sa bacanjem lopte krenuli 2002. godine, tek 24. maja naredne su se prvi put odvažili da odigraju prvi meč bez zaštitne opreme, kako je jedino bilo moguće u tom trenutku. Bilo je to protiv Vukova, na Adi Cigalniji, što je i prvi ikada odigrani duel Legionara.

Nećemo nabrajati imena onih koji su započinjali ovu priču, nekoga ćemo nezasluženo zaboraviti. Sigurno će Legionari to sami učiniti na proslavi jubileja, a nema sumnje da je njihova evidencija tačnija.
Legionari su oformili prvu veliku trojku, zajedno sa kragujevačkim Wild Boarsima i Vukovima igrali su uvek zanimljive mečeve u vremenu kada se američki fudbal u Srba igrao bez opreme. Znali su u to vreme da na tribinama u Sremskoj Mitrovici okupe i preko 1.000 gledalaca. Iako trećeplasirani u prvom odigranom prvenstvu 2004. godine, važili su za ekipu koja je negovala „hard core“ stil, ali i američki fudbal doživljavala viteškim i  sportom fer pleja. Baš zato i dan danas, kada više nisu u vrhu, važe za ekipu koja u može da se pohvali velikim brojem prijatelja u mnogim sredinama.

Dolazak opreme u četiri srpska kluba, među kojima su bili i Legionari, označio je početak nešto profesionalnijeg bavljenja ovog sporta u Srbiji. Posle odigranog kupa 2005. godine, usledila je sezona u kojoj su Srbi zajedno sa Ljubljana Silverhawksima oformili SELAF takmičenje (South-east League of American Footbal, danas CEFL). Krajem te godine, odigrali su i svoj prvi međunarodni turnir u Zagrebu. Posle ne baš sjajne sezone u SELAF-u, tim je eksplodirao i ostaće upamćen kao prvi osvajač CROBOWL-a.

Već naredne godine više nisu igrali u SELAF-u, već su u domaćem takmičenju, u kome nije bilo Vukova, Divljih veprova i Vojvoda, ispali u polufinalu od kasnijih osvajača Klek Knightsa.
Tada je u toku bila smena generacija, mnogi entuzijasti su se povukli, što je dovelo i do kraćih problema u funkcionisanju kluba. Legionari su izgubili korak sa najboljima, generacijski jaz je bio prevelik, pa će se ove sezone će se takmičiti u Prvoj ligi – grupa Sever.

Međutim, ne predaju se i svoju šansu i budućnost vide u radu sa mlađim kategorijama. Model koji se već isplatio Pančevo Panthersima, pokazuje rezultat i kod Legionara. Regrutaciju novih članova i njihovu obuku vrše od najmlađih, pa su tako već tri godine zaredom osvajači prestižnog fleg turnira „Trofej Beograda“. Bili su vicešampioni 2010. godine u flegu, šampioni u 2011. godini.

Kroz šalu, danas vole da kažu da su najtrofejniji klub 2011. godine u Srbiji, jer su uspeli da slave na tri od pet srpskih takmičenja. Pomenusmo Trofej Beograda, fleg ligu, a šampioni su bili i u Arena ligi. „Ispustili“ su trofeje u juniorskom i seniorskom takmičenju, ali ko zna. Čekajmo da ovi klinci stasaju, pa možda naredna decenija Legionara bude uspešnija od prethodne.