BLIC, ALO: Aleks Smit, potencijalni kvoterbek srpske reprezentacije!

2090

Naslov je senzacionalan, bilo bi lepo, ali je u praksi gotovo neizvodljivo. Ipak, otkrivanje srpskog porekla kvoterbeka San Francisko Fortinajnersa Aleksa Smita, na nekoliko američkih sajtova, a koje su u Srbiji preneli internet portali Blic i Alo, u najmanju ruku zavređuje veliku pažnju, a možda će nekom i promeniti izbor omiljenog NFL tima. Prednost ipak dajemo tekstu Darka Nikolića, našeg starog poznanika kada su u pitanju tekstovi vezani za američki fudbal, čiji tekst u celosti prenosimo:

“Kada je neko glavni igrač San Francisko Fortinajnersa, onda može da se smatra da je uspeo u životu, jer je u pitanju jedan od najpopularnijih klubova u Americi koji je, pritom, pet puta osvojio Superboul. A upravo je glavni igrač te ekipe rešio da istetovira krst sa četiri ocila.

U pitanju je kvoterbek Fortinajnersa Aleks Smit, koji je 2005. bio prvi pik na NFL draftu. Dugo je Smit kuburio sa statusom “zvezda koja samo što ne zasija”, a to je uspeo tek ove godine, kada je dobio novog trenera, Džima Harboua koji je prethodno od “učenjačkog” univerziteta Stenford napravio silu u američkom fudbalu.

I, baš je kvoterbek San Franciska rešio da istetovira simbol koji se vezuje jedino za Srbiju. Razlog? Čukundeda.

“Kada smo se prošlog leta u Santa Barbari okupili na 60. rođendanu mog oca, moj stariji brat Džoš i ja rešili smo da ubedimo oca Daga da svi zajedno uradimo nešto u spomen na mog čukundedu, koji je bio srpskog porekla, a koji je stigao u SAD iz Austrougarske još kao 12-godišnjak”, rekao je Aleks Smit.

On je rešio da krst sa četiri ocila istetovira na leđima, otac je to uradio na desnoj nozi, a očekuje se da će i Aleksove sestre Ebi i Mekenzi uskoro učiniti isto.

Što se Aleksa Smita i njegove tiče, slavne Fortinajnerse u subotu uveče čeka veliko iskušenje: na putu ka Superboulu, u konferencijskom polufinalu San Francisko igra od 22:30 časa protiv Nju Orleansa, koji ove sezone obara brojne NFL rekorde zahvaljujući svom nezaustavljivom napadu.

Pobednik tog meča će sledećeg vikenda igrati protiv boljeg iz duela Grin Bej – Njujork Džajants za plasman u veliko finale. U drugoj, AFC konferenciji, polufinalni parovi su Nju Ingland – Denver i Baltimor – Hjuston.”