KVADRATURA KRUGA: Očekujte hičkokovski rasplet na Severu!

746

Od samog početka prvenstva, scenario u diviziji Sever kao da je režirao sam Hičkok. Posle nekoliko iznenađujućih rezultata u poslednja dva kola, ostalo je tako, a definitivni rasplet možemo očekivati tek posle međudiviziskih duela.
Kao što je odavno poznato, siguran učesnik baraža su Klek Knightsi koji su deo takmičenja u svojoj diviziji završili bez ijednog poraza, ali se do ovog kola, a naročito posle poraza Indijanaca u Zrenjaninu, činilo da su Mamuti iz Kikinde sigurni u plej ofu. Međutim, njihov poraz od Legionara, učinio je predstojeći finiš regularnog dela više nego zanimljivim, jer čak četiri ekipe imaju teoretske šanse da se osvoje drugu poziciju i nađu se u baražu.
Za to je delimično „kriv“ i član 52. Takmičarskog pravilnika koji pomalo netipično reguliše da se u slučaju kada ekipe imaju izjednačen skor, u krugu se pre svega računa poen razlika, a ne odnos pobeda. Zato, digitron u ruke, a mi ćemo pokušati da vam predočimo šanse ima koja ekipa u poslednjem kolu.

1. Kikinda Mammoths – procenjene šanse 50%.

Kikinđani, najmlađi tim u Srbiji, su posle sjajne sezone i nekoliko iznenađujućih rezutlata, sami sebi zakomplikovali život porazom na svom terenu protiv Legionara. U tom meču mogli su da razreše sve dileme oko plasmana, ali najstariji klub u Srbiji nije dao na sebe.
Ipak, Mamuti drže sudbinu u svojim rukama, ali im za uspeh potrebno da u poslednjem kolu slave na teškom gostovanju u Jagodini, gde idu na noge Keltima, drugoplasiranom timu Juga, koji u svojim redovima ima dva Amerikanca, ali nemaju takmičarski interes u poslednjem kolu, pa se može desiti da „čuvaju snage“ za predstojeći baraž.
U slučaju neuspeha u Jagodini, šanse Mamuta počinju padaju. Ukoliko samo jedan od tri konkurenata pobedi, Kikinđani će se moliti da to ne budu Legionari, koji su jedini uspeli da ih pobede. Međutim, ukoliko samo još jedna od preostale tri zainteresovane ekipe Severa trijumfuje, Mamuti nemaju šanse, jer ni u jednom krugu nemaju pozitivnu poen razliku. Sve ostale kombinacije im ne idu u prilog osvajanje druge pozicije.

2. Inđija Indians – procenjene šanse 35%

Indijanci su mogli da budu u znatno povoljnijoj situaciji da su dve ključne stvari uradili drugačije. Prva stvar je da su bolje počeli prvenstvo, jer su tada počeli da gube korak, ali i ranije doveli importa. Druga je vezana za poslednje kolo, u kome su izgubili kapitalnu prednost protiv Vitezova i u samom finišu poklekli.
Ono što im ide na ruku je da, bar prema stanju na tabeli Juga, imaju najlakši posao u poslednjem kolu, iako ih očekuje dugo putovanje do Niša. Da bi uopšte mogli da se dohvate kalkulacija, Indijanci u meču protiv Imperatora moraju da slave, a da Kikinđani izgube od Kelta. Od Mamuta su izgubili u međusobnom obračunu, pa im jedino zatvaranje kruga ekipa sa skorom 3-3 može doneti plasman u baraž.
Indijanci bi mogli da se probiju na drugu poziciju u slučaju da i preostale dve zainteresovane ekipe sa Severa trijumfuju u poslednjem kolu (uz poraz Mamuta), jer bi tada bili najbolji u krugu četiri ekipe.
U tom slučaju tabela ekipa sa skorom 3-3 bi izgledala ovako (u zagradi poen razlika):
1. Indians (+35), 2. Mammoths (+7),  3. Grofovi (-17), 4. Legionaries (-25).
Indijancima bi odgovarao i scenario po kome bi, pored njih, Grofovi pobedili u poslednjem kolu, a Legionari i Mamuti ostali izgubili.
U tom slučaju tabela ekipa sa skorom 3-3 bi izgledala ovako:
1. Indians (+34), 2. Mammoths (+11), 3. Grofovi (-45).

3. Novi Kneževac Grofovi – procenjene šanse 9%

Grofovi su pre početka prvenstva važili za jednog od favorita, ali se posle promenljivih igara tokom prvenstva već sredinom prvenstva učinilo da je za njih plasman u plej of nemoguća misija. Tračak nade uoči poslednjeg kola i teoretska šansa se ukazala, posle nekoliko neočekivanih rezultata u poslednja dva kola.
Grofovi su domaćini, pa uz pretpostavku njihove pobede nad Gorštacima iz Zemuna, postoji kombinacija po kojoj bi mogli da u foto finišu stignu čak i do baraža. To se može desiti ukoliko poraze dožive najveći kandidati Mamuti i Indijanci, a pobede Legionari.
U tom slučaju tabela ekipa sa skorom 3-3 bi izgledala ovako:
1. Grofovi (+20), 2. Mammoths (+4), 3. Legionaries (-24).

4. Sirmium Legionaries – procenjene šanse 6%

Za najstariji klub u Srbiji se može reći da je „zapržio čorbu“ pobedom u Kikindi minulog vikenda. Podmlađeni tim, koji dugo bio i bez Zorana Lončarevića, ali i zbog suspenzije sve dosadašnje mečeve odigrao u gostima, nema velike šanse, ali nada postoji.
Iako uoči poslednjeg kola imaju najteži zadatak, jer moraju da pobede ove godine izvanredne i neporažene Kraljevo Rojal Crownse, sa tri Amerikanca u svojim redovima, vetar u leđa svakako će biti to što je suspenzija istekla, pa će poslednji meč odigrati pred svojim navijačima.
U slučaju da savladaju Kraljevčane, postoje dve kombinacije po kojima bi mogli da se dokopaju druge pozicije. Prva je u slučaju poraza svih konkurenata, posle čega bi se računao samo njihov međusobni duel sa Mamutima. Za drugu soluciju potrebni su im, pored njihove pobede, potrebni porazi Kikinđana i Grofova.
U tom slučaju, tabela ekipa sa skorom 3-3 bi izgledala ovako:
1. Legionaries (+3), Mammoths (-1), Indians (-2).

U poslednjem kolu se sastaju:
Jagodina Celts – Kikinda Mamoths .
Niš Imperatori – Inđija Indians .
Sremska Mitrovica Legionari – Kraljevo  Royal Crowns .
Novi Kneževac Grofovi – Zemun Gorštaci

MEĐUSOBNI DUELI
Inđija Indians – Sirmium Legionaries 14:13
Kikinda Mammoths – Novi Kneževac Grofovi 42:34
Sirmium Legionaries – Novi Kneževac Grofovi 0:28
Kikinda Mammoths – Inđija Indians 6:3
Inđija Indians – Novi Kneževac Grofovi 37:0
Kikinda Mammoths – Sirmium Legionaries 12:16
TRENUTNI SKOR
Kikinda Mammoths 5 3 2
Inđija Indians 5 2 3
Novi Kneževac Grofovi 5 2 3
Sremska Mitrovica Legionari 5 2 3