Srbija jača od Češke – sa Francuskom za finalni turnir!

3451
Srbija savladala Češku 16:0

Reprezentacija Srbije pobedila je Češku Republiku sa 16:0 u prvom kolu Evropskog prvenstva. Srbija će za dve nedelje igrati protiv prvaka Evrope Francuske i ukoliko napravi podvig igraće F4 za titulu prvaka Evrope.

Srbija je odlično krenula novi ciklus Evropskog prvenstva koje je počelo ove godine u novom formatu. Odbrana je zaustavila svaki napad Čeha, a Stefan Đurić i Goran Zec postigli su po tačdaun, dok je Željko Stegnjaja pogodio je jedan PAT i jedan field goal za konačan rezultat 16:0. Srbiji će biti određen plasman i naredne akcije reprezentacije na osnovu rezultata utakmice sa Francuskom. Meč protiv Francuza igra se 9. novembra u Lilu.

Češka je odlučila da loptu dobije u drugom poluvremenu, tako da je Srbija imala prvi napad. Aleksandar Borković je odradio dobar kick return, ali Srbija je posle tri akcije puntovala, kao što su doduše uradili i Česi koji su izašli sa terena posle tri akcije. Goran Zec je vratio punt na 17 jardi na polovini Srbije.

Drugi napad Oklopnika nagovestio je konačan ishod. QB David Hanomihl-Lukić je pronašao Stefana Đurića za prvi 1st down na utakmici, a potom je novi prvi down osvojio Tihomir Todorov takođe posle pas akcije. Posle toga Češka je zaustavila našu ekipu, Zec je puntovao loptu, a specijalni tim je zaustavio punt return Čeha bez osvojenog jarda.

Fantastičnu igru u odbrani Srbija je krunisala tako što je blokirala punt Češke i prvi put je ušla u crvenu zonu. Hanomihl-Lukić je video ofsajd Čeha i bacio je pas u end zonu koju je stigao Stefan Đurić za tačdaun i postigao prve poene na meču. Željko Stegnjaja je pogodio PAT rezultat je bio 7:0.

Posle dve promene poseda u drugoj četvrtini, Srbija je ponovo bila u crvenoj zoni posle dugačkog pasa koji je uhvatio Filip Nedeljković, međutim naš tim nije mogao do novog TD. Tada Željko Stegnjaja pogodio field goal i povisio rezultat na 10:0.

Odbrana srpskih Oklopnika nastavila je da dominira, a tu dominaciju potvrdio je Marko Bates kada je presekao loptu Tomaša Fortelnog. Ipak, Srbija dobru situaciju nije realizovala zato što je danas bolji deo češkog tima, njihova odbrana, takođe došla do presečene lopte. Potom je usledio užasan napad Čeha koji su izgubili 15 jardi. Srbija je preuzela loptu na svojih 40 jardi, ali nažalost Josović je fumble-ovao loptu posle dobrog trčanja. Česi su loptu preuzeli na polovini Srbije, ali su posle drugog sacka Dušana Novakovića vraćeni na svojih 40 jardi. Usledio je punt koji je mogao da napravi probleme srpskom timu, Goran Zec je ispustio loptu, ali srećom naši reprezentativci su pokupili loptu. Posle kneel-down akcije završeno je prvo poluvreme.

Česi su imali prvi napad u drugom poluvremenu, koji je vrlo brzo bezuspešno završen. Srbija je preuzela loptu, Hanomihl-Lukić bacio je dugačak pas, a Stefan Borković uhvatio je loptu i osvojio 50 jardi. Srbija je bila tada na 30 jardi od end zone Češke, ali napad je izgubio jarde i selektor Atkins odlučio se za punt. Brzo su Oklopnici vratili loptu u svoj posed, jer je Marko Bates drugi put presekao loptu.

Poslednja četvrtina počela je field goal pokušajem našeg specijalnog tima, ali nažalost Željko Stegnjaja je ovaj put bio za dlaku neprecizan. Usledio je novi 3&out Čeha i novi punt, a naši reprezentativci su krenuli u novi napad sa svojih 30 jardi. Posle pass interference prekršaja Čeha i odličnog trčanja Josovića Srbija je bila blizu novog poentiranja, ali defanziva Češke je ponovo podigla nivo igre i zaustavila naše momke na četvrtom down-u. Istu stvar, ali na svojoj polovini napravili su Česi i Srbija je imala novu šansu da uđe u mirnu završnicu. Nije se predavala Češka i specijalni tim ekipe izblokirao je novi FG pokušaj Stegnjaje.

Međutim, odbrana Srbije potvrdila je nadmoć, a Tomaš Fortelni bacio je novi INT i to pick6. Ovog puta njegov pas je presekao Goran Zec, istrčao za TD i povisio rezultat na 16:0.

Češka je tada na teren poslala i trećeg QB. Na teren je u poslednjoj seriji ušao Kamil Roba i uspeo je jedino da upiše novu presečenu loptu. Njegov pas ugrabio je Miloš Katić, a posle toga David Hanomihl-Lukić, kao i u prvom poluvremenu, kleknuo je iz pobedničke formacije.

Srbija 16 : 0 Češka Republika
IFAF Evropsko prvenstvo, 27.10.2019 11.30, Gradski stadion u Požarevcu

1/4 – 7 : 0
7:0 David Hanomihl-Lukić pas za Stefana Đurića 22 jarde, PAT Željko Stegnjaja
2/4 – 3 : 0
10:0 Field goal Željko Stegnjaja 35 jardi
3/4 – 0 : 0
4/4 – 6 : 0
16:0 Goran Zec vraćanje intersepcije 30 jardi, PAT neuspešan