Ferguson i Berdžeron nosili Vukove do finala Prve lige Srbije!

1594
Ferguson i Berdžeron odveli Vukove u finale
Foto: Branimir Milovanović

U gradskom derbiju u polufinalu Sport Klub Prve lige Srbije, domaći SBB Vukovi bili su drugi put ove sezone bolji od Plavih Zmajeva rezultatom 44:21. Dva import trkača Vukova Džozef Ferguson i Džo Berdžeron dominirali su tokom cele utakmice i odveli svoj tim u finale.

Bez startnog QB Livaja Planta, iskusnog ofanzivnog linijaša Mladena Stojanovića i reprezentativnog WR Nikole Simovića, Vukovi su opravdali status favorita i plasirali se u finale. U prednost su došli već posle prvog napada. Mladi QB Dimitrije Obradinović kompletirao je dugačak pas za Zorana Todorovića. Željko Stegnjaja bio je siguran za dodatan poen (7:0).

Posle kikofa Zmajevi su pokušali lateralnim pasom da iznenadi Vukove, međutim sudije su presudile da je pas bio bačen unapred što nije dozvoljeno, te su Zmajevi prvi napad započeli duboko u svojoj polovini. Gosti su negodovali zbog ove odluke i koncentracija u tim momentima verovatno nije bila na visokom nivou. Sve je to uzrokovalo da se prva napadačka akcija Zmajeva završi presečenom loptom. Džordž Bouven uputio je pas ka Aleksi Staniću, međutim Slavoljub Dukovski je odlično reagovao.

Dobru startnu poziciju ipak Vukovi nisu iskoristili. Posle tri akcije, Obradinović je pantovao loptu. Na startu novog napada gostiju RB Ivan Pleva započeo je napad trčanjem za 20 jardi. Potom je defanzivac Vukova Uroš Kolaković napravio offside na četvrtom down-u i produžio drive Zmajeva, posle toga usledio je dugačak pas Bouvena za Ognjena Mitrovića, a posle još jedne kazne sa jednog jarda u end zonu utrčao je Ivan Pleva. Posle PAT-a Radovanovića Zmajevi su došli do izjednačenja s kojim je završen prvi deo igre (7:7). Nažalost, krajem prve deonice RB Zmajeva Ivan Pleva se povredio i nije nastavio utakmicu.

Loše vremenske prilike uticale su na napad Vukova. Posle jednog lošijeg snepa, Obradinović je uspeo da sačuva loptu, ali izgubio je 10 jardi. Usledio je kratak punt i Zmajevi su dobili loptu blizu polovine terena. Međutim, ni oni nisu iskoristili dobru poziciju. Bouven i RB Dženan Brigić nisu dobro odradili uručenje i došlo je do fambla. To je odmah u sledećoj akciji iskoristio Džozef Ferguson koji istrčao za dugačak TD, a Džo Berdžeron je realizovao konverziju za dva poena (15:7).

Usledio je prekid zbog velike kiše i grmljavine. Posle povratka na teren obe ekipe pravile su veliki broj grešaka i kazni. Zmajevi nisu iskoristili FG posle dobre pozicije koju su dobili, jer su zaustavili Vukove posle na četvrtom down-u. Zatim je i Džo Berdžeron došao do dugačkog TD posle dobrog bloka Ivana Nedeljkovića koji je na današnjoj utakmici igrao i u napadu zbog izostanka Simovića. TPC je realizovao Ferguson posle reverse akcije i dobrog bloka Miloša Kolibara (23:7). Tim rezultatom završena je druga četvrtina.

Tokom prvog napada Zmajeva u drugom poluvremenu defanzivci Vukova su ponovo napravili grešku na četvrtom down-u i to su iskoristili gosti. Zbog povrede Ivana Pleve deo trkačkih odgovornosti preuzeo je LB Zmajeva, nekadašnji RB Željko Kostić. On je finiširao napad Zmajeva, a Ognjen Mitrović je uhvatio pas za 2 poena i smanjio prednost Vukova na jedan posed lopte (23:15).

Reagovali su Vukovi. Dug drive završio je Berdžeron novim TD, a Stegnjaja je pogodio XP (30:15). Zmajevi su krenuli u novi napad, prešli u polovinu Vukova, a onda je QB Bouven napravio fumble koji je pokupio Uroš Kolaković i odneo loptu skroz do end zone. Stegnjaja je opet bio siguran (37:15).

Zmajevi su polako gubili snagu i veru u preokret. Posle još jednog nerealizoanog napada i ispucavanja, ponovo je Džozef Ferguson na početku drajva pobegao odbrani Zmajeva i na kraju treće četvrtine postigao novi TD (44:15).

Tada su se Zmajevi trgli, Kostić je preuzeo sva nošenja na poziciji RB, a FB Dragan Grubić je lepo otvarao prostor blokovima. Posle jedne pass interference kazne DB Vukova Strahinje Jeremića, Zmajevi su ušli u crvenu zonu. Vukovi su potom napravili i roughing the passer prekršaj i prepolovili distancu do svoje end zone. Ali, posle četiri akcije Zmajeva, Ognjen Mitrović ostao je kratak dva jarda do TD. Vukovi su na tom mestu preuzeli loptu i istrošili dosta vremena akcijama trčanjem i jednim lepim pasom Berdžerona za Nedeljkovića. Njihov napad zaustavila je odbrana Zmajeva i dala napadu još jednu šansu. Bouven je došao do TD pasom za Aleksu Stanića kojim je postavljen konačan rezultat 44:21.

SBB Vukovi na ovaj način obezbedili su novo, drugo uzastopno finale i imaće priliku da se revanširaju Divljim veprovima koji su ih savladali u finalu prošle godine. Veprovi su obezbedili finale pobedom nad ekipom Novi Sad Wild Dogs rezultatom 28:12.

SBB Vukovi Beograd 44 : 21 Plavi zmajevi Beograd
Stadion BASK, 23.6.2019. 17.00

1/4 – 7 : 7
7:0 Dimitrije Obradinović pas za Zorana Todorovića 20 jardi, PAT Željko Stegnjaja
7:7 Ivan Pleva trčanje 1 jard, PAT Aleksandar Radovanović
2/4 – 16 : 0
15:7 Džozef Ferguson trčanje 63, TPC Džo Berdžeron
23:7  Džo Berdžeron trčanje 58 jardi, TPC Džozef Ferguson
3/4 – 21 : 8
23:15 Željko Kostić trčanje 7 jardi, TPC Džordž Bouven za Ognjena Mitrovića
30:15 Džo Berdžeron trčanje 25 jardi, PAT Željko Stegnjaja
37:15 Uroš Kolaković vraćanje fambla 62 jarda, PAT Željko Stegnjaja
44:15 Džozef Ferguson trčanje 61 jard, PAT Željko Stegnjaja
4/4 – 0 : 6
44:21 Džordž Bouven pas za Aleksu Stanića 10 jardi, TPC neuspešan