Wild Boarsi osvojili osmi šampionski pehar

3515
Foto: Igor Lazarević

Kragujevac Wild Boarsi treći put uzastopno osvojili su titulu prvaka Srbije, pošto su u finalu SPORT KLUB Prve lige Srbije bili bolji od SBB Vukova sa 54 : 36. To je osma šampionska titula ekipe iz srca Šumadije, a peta u finalnoj borbi protiv „večitih“ rivala iz Beograda.

Za najkorisnijeg igrača Serbian Bowla XIV proglašen je sjajni trkač Džošua Kezada.

Rezultat

Team1234FT
Kragujevac Wild Boars1214141454
SBB Beograd Vukovi07141536

6 : 0 — pas 46 yd, Dalton Oliver za Strahinju Stepovića; PAT izblokiran
12 : 0 — pas 4 yd, Oliver za Stefana Đurića; PAT neuspešan
12 : 7 — trčanje 8 yd, Mihailo Josović; PAT Željko Stegnjaja
19 : 7 — pas 8 yd, Oliver za Džošuu Kezadu; PAT Petar Goić
26 : 7 — pas 24 yd, Oliver za Kezadu; PAT Goić
26 : 14 — pas 9 yd, Kari Verčer za Josovića; PAT Stegnjaja
33 : 14 — trčanje 14 yd, Kezada; PAT Goić
33 : 21 — pas 38 yd, Verčer za Korija Batlera; PAT Stegnjaja
40 : 21 — pas 14 yd, Oliver za Stepovića; PAT Goić
40 : 28 — pas 8 yd, Verčer za Ognjena Vitorovića; PAT Stegnjaja
47 : 28 — trčanje 24 yd, Kezada; PAT Goić
47 : 36 — trčanje 3 yd, Josović; TPC trčanjem, Verčer
54 : 36 — trčanje 16 yd, Kezada; PAT Goić

Tok meča

Veprovi su u svom prvom drajvu, u uvodnim minutima meča, postigli dva tačdauna na isti način, ali im je prvi poništen zbog ofanzivnog pas-interfirensa. Rizikovali su, potom igravši četvrti daun sa iste pozicije, što se isplatilo, jer je Stepović uhvatio kratak bočni pas i istrčao do end-zone. Usledio je nešto duži drajv Vukova koji je završen hvatanjem u end-zoni, ali odbrane Veprova, uz očigledan nesporazum hvatača i kvoterbeka Beograđana.

Domaćinima se zatim u novom napadu ponovo isplatilo „kockanje“ odlukom da igraju četvrti daun. Trčanjem Džošue Kezade od oko 40 jardi, i uz faul treneru Vukova, Veprovi su došli u crvenu zonu protivnika, poentirajući na kraju kratkim pasom za Stefana Đurića.

Sa dva poseda lopte zaostatka Vukovi su odigrali nešto angažovanije na početku drugog dela meča, uključivši malo više u igru novog hvatača Korija Batlera. Jednim njegovim dugačkim hvatanjem, od 60 jardi, Beograđani su došli nadomak end-zone, i već na startu druge četvrtine Mihailo Josović je poentirao istrčavši preostalih osam jardi.

Sledivši svoj napad, odbrana Vukova je takođe odigrala bolje i uspela da prvi put na meču zaustavi napad domaćina. Na samoj sredini terena, jedan kratak pas Olivera presekao je Saša Jokić.

Utakmica je ušla u nešto mirniju fazu, ali su to Kragujevčani prekinuli. Ponovo je „pukao“ dugačak pas sa sredine terena, ovog puta za Filipa Nedeljkovića koji je doveo svoj tim na osam jardi od end-zone. To je bio lagan zalogaj za Kezadu koji je, uhvativši pas Olivera, postigao svoje prve poene na meču.

Napad Vukova je pred kraj druge četvrtine evidentno bio u krizi, što su Veprovi iskoristili da povećaju vođstvo, gotovo po istom „receptu“ — prvo usledi pas sa pola terena do crvene zone, ovaj put za Matiju Almašija, a onda i lagana egzekucija Džošue Kezade, koja je označila i poluvreme.

Foto: Igor Lazarević

Odmor je gostima iz Beograda prijao, pa su već u prvom drajvu u nastavku meča poentirali pasom Karija Verčera. Mihailo Josović je drugi put na utakmici dospeo u end-zonu domaćina, smanjivši na 26 : 14.

Naizgled dobra energija i angažovanost Vukova prerasla je u nervozu na terenu koja je rezultirala prekršajima, što su Boarsi iskoristili za još jedan uspešan drajv i nove poene na ovom meču veoma dominantnog Džošue Kezade. Morali su Beograđani da krenu na sve ili ništa, i u napadu koji je usledio viđen je do tada najlepši potez na utakmici. Iz naizgled bezizlazne situacije Verčer je uspeo da se otrgne nekolicini igrača Veprova, uputi pas Koriju Batleru koji je prelepom fintom nadigrao svog čuvara i postigao poene za novu nadu svog tima. Ipak, dobro uigran tandem Oliver—Stepović vratio je na zemlju „beogradski čopor“ novim poenima, udvostručivši rezultatsku razliku.

Vukovi su u tom trenutku ostali bez nade da se čudo može desiti, čak i kad su poentirali početkom poslednje deonice novim pasom kvoterbeka Verčera, jer su Wild Boarsi ubrzo odgovorili novim poenima nezaustavljivog Kezade, a odmah i drugom intersepcijom Veprova, ovog puta u realizaciji Vladimira Radenovića.

Kraj meča čekao se s dosta tenzija na terenu, iako je pobednik već u tim trenucima bio poznat. Manjak koncentracije u igri otvorio je dalji tok susreta, pa su do kraja postignuta još dva tačdauna na obe strane, što nimalo nije uticalo na ishod. Wild Boarsi su po svemu prokazanom zasluženo došli do trijumfa, pokazavši da su u ovom trenutku najbolji klub američkog fudbala i Srbiji.

Četrnaesti Super Bowl odigrao se u Kragujevcu na Stadionu „Čika Dača“, pred nekoliko stotina pretežno domaćih navijača. Rukovodstvo Srpske asocijacije američkog fudbala na kraju susreta uručilo je pehar pobedniku i nagrade za najbolje igrače SPORT KLUB Prve lige Srbije.