Predstavljanje igrača reprezentacije Srbije – defanzivna linija (5. deo)

1336

Nastavljamo sa predstavljanjem igrača reprezentacije Srbije. U prethodna četiri teksta predstavili smo vam kvoterbekove i risivere, raning bekove, tajtendove i ofanzivnu liniju.

Danas je red došao da vam predstavimo igrače defanzivne linije reprezentacije Srbije, koje je trenirao iskusni trener Patrik Asen.

Igor Timotijević

Timotijević je počeo da trenira američki fudbal 2011. godine u ekipi Puma di Bresso. Nakon toga, 2012. godine, prelazi da igra za Seamen iz Milana za koje još uvek igra. Sa Seamen postao je dva puta šampion Juniorske lige i pet puta šampion Seniorske lige. Za reprezentaciju je počeo da igra 2015. godine i to u juniorskoj kategoriji, kada je Srbija  postala vicešampion na Evropskom prvenstvu.

All-around odbranbeni igrač bez ijedne slabosti. – kratak i jasan je bio trener Patrik za Timotijevića.

Ove godine reprezentacija je imala više kampova i više treninga, i time se imalo više vremena da se napravi dobar i složan tim! Ono što je meni zapalo za oko je to da ovi mlađi igrači gladni igre, imaju volje da trče i bore se kao nikad. – Timotijević je ponosan na mlađe generacije u reprezentaciji.

Uroš Kolaković

Kolaković se prvi put upoznaje sa američkim fudbalom davne 2010. godinu u klubu Angel Warriors iz Čačka, sa kojima je 2011. godin epostao vicešampion, 2012. godine šampion i pored toga 2014. godine je bio trener odbrane juniorskog pogona. Za MVP-a Druge lige Srbije proglašen je 2014. godine. Nakon toa 2015. godine prelazi da igra za Vukove iz Beograda, sa kojima je postao šampion Prve lige Srbije 2021. i 2022. godine.
Za reprezentaciju je igrao 2014, 2015, 2016. i 2022. godine.

Uroš je pravi tasmanijski đavo na terenu – Eksplozivan igrač kod kog se vidi veliki trud. Ima brz rad nogu i sjajan rad rukama protiv dodavanja i trčanja. Svaki plej završava jako i igra uvek do kraja bez obzira na sve. – za trenera Patrika Kolaković je zver na terenu.

Pre svega velika mi je čast što sam deo jedne ovakve priče, uvek je privilegija igrati za nacionalni tim i braniti boje Srbije. Imali priliku da radimo sa potpuno novim trenerskim sastavom, koji daje sve od sebe da mi kao igrači obratimo pažnju na neke sitne detalje koji su vezani za igru i na taj način bolje doprinesemo ekipi. Nikad kao do sad nije bolje organizovano vreme oko samih priprema, treninga, sastanaka itd. Jako je bitno održati core ekipe, a pre svega mislim na same igrače, pa onda i na trenere, jer će uspeh doći sam po sebi, ako nastavimo ovako jako da radimo.Kolaković ima vere u novi stručni štab.

Miloš Janković

Janković je prvi put počeo da se bavi američkim fudbalom 2006. godine u klubu Panthers iz Pančeva. Pored domaće lige, sa seniorskim timom Pantera je četiri puta učestvovao na međunarodnim takmičenjima, 2009. EFAF Čelendž kup, 2015. Alpe Adria liga, 2011. I 2014. CEI Interliga, kada je i postao šampioni. Pored Pantera igrao je i u Rumuniji za ekiep 89ers iz Temišvara, Locomotives iz Rešice i Warriors iz Bukurešta. Za reprezentaciju igra od 2009. godine.

– Brz i agresivan igrač, koji stvara haos usred odbrane. – rekao je trener Patrik za Jankovića.

Prošao sam više reprezentacija, ali ovogodišnja je definitivno najorgaizovanija, imali smo više kampova, treninga, gledanja snimaka iz sezona iza nas. Svaki trener je doprineo ovom sistemu svojim znanjem i dosta igrača je imalo da nauči dosta novih stvari, kako bi na najbolji način unapredili svoju igru. Meni lično je najviše pomogao trener defanzivne linije Patrik Asen. Generalno smatram da ceo strulni štab radi odličan posao i da pokšavaju da dignu fudbal u Srbiji na sledeći nivo.Janković smatra da stručni štab radi odličan posao.

Dušan Novaković

Novaković prve korake u svetu američkog fudbala pravi 2012. godine u ekipi Mammoths iz Kikinde, za koje je igrao sve do 2016. godine.do 2016. Nakon toga prelazi u ekipu Wild dogs iz Novog sada sa kojima 2016. postaje šampion juniorske lige. U svojoj bogatoj igračkoj karijeri igrao je za Dukes iz Novog Sada, Indianse iz Inđije, Eaglese iz Varšave, Unicornse iz Nemačke , Rebelse iz Banja Luke, Mallorca voltors i ove godine za Pantere iz Vorclava. Bio je prvi igrač iz Srbije koji je dobio poziv da učestvuje a Athletes In Action 2022 ProDay Training kampu u Americi.

Koristi svoju odličnu kombinaciju eksplozivnosti i brzine, da postavi prednost u odnosu na trčanje i da pobedi u Pass-Rush-u. – rekao je trener Patrik za Novakovića.

Jako smo podmlađen tim i potrebno je dosta vremena da bi se stvorila ta konekcija između mladih igrača i veterana. Takođe je jako bitno da težimo ka tome da budemo jedno, da budemo taj jedan tim, a taj tim je Srbija. – istakao je Novaković.

Miloš Injac

Injac je počeo da trenira na jesen 2016. godine u klubu Plavi zmajevi iz Beograda sa kojima je osvojio Balkansku ligu dva puta. Bio je kapiten arena Univerzitetskog tima 2018. godine, kada je i osvojio treće mesto. Na spisku reprezentacije je bio par puta, ali Švedska je prva zvanična utakmica koju je odigrao u dresu nacionalnog tima.

Pametan i čvrst unutrašnji defanzivac, koji se jako trudi na terenu i igra sa velikim srcem. – istakao je trener Patrik za Injca.

Najprimetnija razlika u odnosu na sve što smo dosad radili je u planiranju, svaki trening je do najsitnijih detalja isplaniran tako da svaki sekund koji provedemo tamo nas napravi boljim igračima. Ovo je sjajan primer koji pokazuje kako se radi u najjačim ligama na svetu i definitivno drastično utiče na povećanje kvaliteta ovog sporta u Srbiji.Injac smatra da će ovo povećati kvalitet američkog fudbala u Srbiji.

Nebojša Rajković

Rajković je počeo da se bavi američkim fudbalom davne 2007. godine, kada ga je regrutovao drugar iz klupe, pokojni Nikola Stojanović – Kiseli, u tadašnji B tim Plavih zmajeva. 2009 godine prelazi da igra za Higlanderse iz Zemuna, nakon toga odlazi da igra za Vukove iz Beograda, potom se vraća u svoj matični klub Plave Zmajeve u kojima je igrao sve do 2018. godine kada je prešao da igra za 89ers iz Temišvara, sa kojima osvaja treće mesto u Rumunskoj ligi. 2019. godina je poprilično zanimljiva za Rajkovića, koji te godine igra u uporedo dve lige, Prvu ligu Srbije u timu Banat Bulls i Rumunsku ligu za Locomotives iz Rešice. 2022. godine ponovo se vraća u svoj matični klub Plave zmajeve sa kojima postaje šampion Balkanske lige. Za reprezentaciju je igrao zadnjih 10 godina.

Pametan, tvrdoglav i svestran, može se postaviti bilo gde na liniji. – rekao je trener Patrik za Rajkovića.

Svim treneri iz stručnog štaba se trude da nam na najbolji mogući način pokažu i prenesu svoje znanje. Posle 10 godina igranja u reprezentaciji, moram priznati da je ovo jedna od najbolje organizovanih. Takođe mislim da imamo sjajan tim i nema sumnje da će se u narednim godinama videti veliki napredak.Rajković smatra da je reprezentacija na dobrom putu.

Nikola Prkosovački

Prkosovački je počeo da trenira američki fudbal 2015. godine u ekipi Vidre iz Bečeja. Sledeće 2016. godine prelazi da igra Juniorsku ligu za ekipu Wild dogs iz Novog Sada sa kojima te iste godine postaje šampion. 2017. godine se vraća u Bečej za seniorsku sezonu, ali se za Juniorsku ligu odlučuje da igra za Indianse iz Inđije sa kojima postaje vicešampion. Od 2018. godine je član seniroskog tima Wild dogs iz Novog Sada, sa kojima te iste godine postaje šampion Druge lige. Ove godine mu je prvi put da nastupa kao senior za reprezentaciju, ali je kao junior već dva puta nosio dres Srbije.

Atletski građen defanzivac, koji odlično koristi svoju brzinu i dužinu da igra na samoj ivici. – istakao je trener Patrik za Prkosovačkog.

Oduševljen sam ovogodišnjim radom reprezentacije, imali smo puno treninga i kampova. Na početku su bile malo teže pripreme, sve dok se nismo navikli na toliki boroj treninga, kao i na sam sistem sa novim trenerima. Stručni štab je jako dobar i primeti se velika razlika na početku i na kraju priprema. Svi treneri su bili veoma iskusni i svahitli su svoj posao veoma ozbiljno. Bilo mi je veliko zadovoljstvo trenirati i raditi sa ovim timom igrača i trenera.Prkosovački je ponosan na reprezentaciju.

Luka Velimirović

Velimirović je počeo da trenira američki fudbal 2021. godine u ekipi Banat Bulls sa kojima je postao vicešampion Prve lige Srbije, a od ove godine je deo Vukova iz Beograda sa kojima je te iste godine uzeo titulu šampiona.

Visok igrač sa odličnom eksplozivnošću. Izaziva probleme na ivici svojim silaženjem i brzinom iza ugla. – rekao je trener Patrik za Velimirovića.

Moje iskustvo u reprezentaciji je mnogo lepo, odmah sam se osećao prihvaćeno i podržano u svakom smislu. Treneri znaju svoj posao i vidi se da rade ovo iz ljubavi prema sportu. Napredovao sam kao nikada pre i jako sam zahvalan na prilikama koje mi je reprezentacija pružila. Svaki kamp je bio priča za sebe, ali je svaki bio izuzetno naporan, ali i koristan. Posle svakog treninga sam jako napredovao i uz trenera Patrika sam uspešno ispravio mnogo sitnih i velikih grešaka. – velimiroviću će reprezentacija ostati u lepom sećanju.

Danilo Mijušković

Za Mijuškovića smo morali da napravimo kratak uvod. Danilo je jedan izvanredan čovek, koji se pored toga što je ove godine u stručnom štabu reprezentacije, takođe nalazi i na igračkom spisku. Danilo je američkim fudbalom počeo da se bavi od samog početka, od davne 2002. godine. Svoju prvu zvaničnu utakmicu je odigrao 2008. za Divlje veprove iz Kragujevca. Danilo je kroz svoju veliku igračku karijeru igrao na više pozicija, prvo je krenuo kao risiver, pa potom kao lajnbeker, raningbek, ofanzivni linijaš i na kraju kao defanzivni linijaš. Kao igrač imam osvojenih sedam titula šampiona i šest puta je bio vicešampion Srbija, takođe je tri puta bio vicešampion CEFL lige. Od 2014 sam vodii sve selekcije Divljih Veprova, a jedbe godine je bio i defanzivni koordinator juniorske ekipe Black hornets iz Jagodine. Za reprezentaciju igra od 2015. godine i odigrao je pet utakmica. Utakmica protiv Švedske mu je bila prva kao deo stručnog štaba.

Ceo proces ove godine mi se čini mnogo profesionalnije i ozbiljnije nego ikad, otkako sam postao deo nacionalnog tima 2015. Od početka procesa, kroz razgovor sa selektorom i glavnim trenerom Bretom uvideo sam da se vodi računa o svakom detalju i da se ništa neće prepustiti slučaju. Stručni štab je posvećen i fokusiran, a glavni trener obraća pažnju na rad svih u timu i organizacija je na najvišem nivou što se može videti brojem odrađenih kampova i treninga. Svaki igrač je skautiran tokom cele sezone i kroz kampove je svako imao šansu da napreduje i dokaže se za mesto u timu. – za Mijuškovića sama organizacija je mnogo profesionalnija i ozbiljnija nego ikada što je bila.

Na nagovor glavnog trenera Breta i trenera defanzivne linije Patrika Asena u jednom trenutku sam “morao” da ponovo obujem kopačke, tako da sam imao uvid kakav je rad u reprezentaciji i sa obe strane sajdlajna. Profesionalizam trenera i igrača je na izvanrednom nivou i sama posvećenost svih je neverovatna s obzirom da smo svi tu samo iz ljubavi prema sportu i prema nacionalnom timu. Čast mi je što sam deo reprezentacije, ma u kom svojstvu bio potreban. – Mijušković je najveća čast biti deo reprezentacije Srbije.