Predstavljanje igrača reprezentacije Srbije – kvoterbekovi i risiveri (1. deo)

1115

Reprezentacija Srbije je prošlog vikenda protiv reprezentacije Švedske odigrala prvu utakmicu novog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Za ovu sezonu smo odlučili da vam na drugačiji način predstavimo sve igrače koji su igrali u Švedskoj, ali i one koji svojim trudom i zalaganjem, iako se nisu našli na spisku putnika za Švedsku, zaslužili da se pomenu u ovim tekstovima.

Pored njihovih kratkih biografija, moćićete da pročitate i par reči koje su za njih imali da kažu njihovi pozicioni treneri.

Predstavljanje igrača ćemo početi sa napadom tj. sa kvoterbekovima i risiverima. Njihov pozicioni trener je Željko Novak.

Branislav Fekete

Američkim fudbalom je počeo da se bavi davne 2009. godine u Mamutima iz Kikinde, kad se i osnovao klub. 2021. godine sa Mamutima osvaja Drugu ligu Srbije. Tri puta je bio igrao za reprezentaciju Srbije. Dobio je četiri puta MVP priznanje, a dva puta za najboljeg kvoterbeka Druge lige Srbije. Pored igračke karijere, Branislav je i trener zenske fleg selekcije, kao i juniorske selekcije, U15 fleg selekciji i seniorske tekl selekcije.

Za trenera Novaka on je pravi komandant napada: – Branislav je jedan odličan student igre i pravi komandant napada, koji svojim iskustvom i znanjem predstavlja veliku opasnost na terenu svakoj odbarni.

Za Branislava je ovogodišnja reprezentacija spoj iskustva i mladosti: – Mislim da je ovogodišnja reprezentacija uspešno spojena kroz više kampova, trajauta, gledanja snimaka iz sezona iza nas. Stručni štab je po mom mišljenju sa dosta iskustva i grupa koja sarađuje godinama. Mislim da rade odličan posao i da pokšavaju da dignu fudbal u Srbiji na sledeći nivo.

Dimitrije Obradinović

Mladi Dimitrije prvi put se upoznaje sa američkim fudbalom 2017. godine u kadetskoj selekciji Vukova iz Beograda. U Vukovima je kao junior dva puta postao šampion i jednom vicešampion, a kao senior je tri puta postao šampion i jednom vicešampion Srbije.

Odlično je imati igrača na poziciji kvoterbeka koji podjednako preti svakoj odbrani i igrom kroz vazduh, a i po zemlji – istakao je trener Novak za mladog Diku.

Za Diku je od samog početka bila želja da predstavlja svoju zemlju:- Kada sam dobio poziv za prvi kamp bio sam presrećan i spreman da se borim za startera. Kampovi su bili na višem nivou, u odnosu na one susretao. Sastanci gde su se prolazile sve akcije su mi najvise značili, kako bih bolje čitao igru i shvatio koncept svake akcije. Svaki trener je doprineo ovom sistemu svojim znanjem, a meni lično je najviše pomogao selektor i glavni trener Bret.

Filip Đokić

Kao flegovac, 2015. počinje da trenira američki fudbal u Krunama iz Kraljeva. Prošao je sve škole američkog fudbala – od flega do seniora. Kao flegovac 2016. godine na Evropskom prvenstvu u Beogradu osvaja 3. mesto.

Odličan potencijal na poziciji kvoterbeka, koji je ujedno i velika opasnost na poziciji risivera. – za Đokića je rekao trener Novak.

Vrlo ozbiljan nivo fudbala i treninga. Ozbiljan trenerski kadar. U odnosu na prethodne godine ozbiljan napredak. – kratak i jasan je bio Đokić.

Tihomir Todorov

Počeo je 2012. godine kao flegovac u Kikindi. Sa tekl fudbalom se upoznaje 2013. godine u juniorskoj ligi, sa kojima 2015. postaje vicešampion Juniorske lige. U svojoj bogatoj igračkoj karijeri igrao je i u juniorskoj ligi za ekipu Wild dogs iz Novog Sada sa kojima postaje šampion, zatim kao senior u ekipi Dukese iz Novog Sada postaje šampion Prve lige Srbije i trenutno igra za ekipu Vukova iz Beograda, sa kojima je 2021. i 2022. postao šampion. Todorov, takođe ima i veliku istoriju igranja za reprezentaciju, od 2015. godine nije propustio ni jedan sastav reprezentacije, kako juniorske, tako i seniorske selekcije. Nekoliko puta se nalazio na ALL Pro postavi domaće lige, a 2021. godine dobija priznanje za MVP-a Prve lige Srbije.

Za njega trener Novak je istakao da je prava opsnost na terenu: – Kompletan igrač u svim aspektima igre – blokiranju i brzini. Odlično istrčava rute i teško ga je zaustaviti pošto uhvati loptu. Primer igrača koji sve radi na pravi način.

Podmlađen sastav i ove godine sa dosta kvalitetnih igrača koji su se brzo uklopili u novi sistem koji je ove godine drugačiji u odnosu na prošle. Više treninga doprinelo je da se tim dosta dobro uigra i stvori hemiju i igru koja može da parira i vicešampionima Evrope. Stručni štab broji do sada najviše stranih trenera koji prenose na nas i na naše domaće trenere sistem fudbala koji se igra na elitnom svetskom nivou.– istakao je Todorov.

Petar Bajalica

Bajalica je počeo da se bavi američkim fudbalom relativno skoro od 2018. godine i to od Kadetske U17 selekcije u ekipi Vukovi iz Beograda. Pored kadetske igrao je i Juniorsku ligu 2019. godine i iste godine postao šampion. Od 2020. godine prebačen je u seniorsku selekciju Vukova sa kojima u poslednje tri godine postaje šampion Prve lige Srbije. 2022. godine dobija priznanje za najkorisnijeg igrača Prve lige Srbije. Prošle godine je prvi put zaigrao za reprezentaciju na utakmici protiv Austrije.

Kada je u pitanju mladi Bajalica, trener Novak je bio kratak i jasan: – Dugo je poznato da je u američkom fudbalu brzina fatalna, a Petar ima više nego dovoljno brzine da je fatalan za svaku odbranu.

Ove godine mi se najvise sviđa organizovanost i pripreme za utakmice, koje su veoma detaljne. Vidi se veliki napredak što se toga tiče od prethodne godine. Ceo stručni štab je veoma posvećen i profesionalan, njihova energija se prebacuje na celu ekipu. Mislim da imamo sjajan tim i nema sumnje da će se u narednim godinama videti napredak, a samim tim će doći i rezultati. – rekao je mladi Bajalica.

Danijel Đorđić

Američki fudbal trenira od 2009. U Sirmium Legionaries je prosao sve selekcija od flag fudbala, juniorske do seniorske i seniorskog flega. U svojoj veoma bogatoj igračkoj karijeri igrao je i u juniorskoj ligi za ekipu Dukes iz Novog Sada, zatim kao senior u ekipi Wild dogs iz Novog Sada, potom i u Indiansima iz Inđije, a trenutno igra za ekipu Blue Dragons iz Beograda, sa kojima je 2021. i 2022. postao šampion Balkanske lige. Iza sebe ima jako veliki broj osvojenih medalja iz raznih selekcija, od flega, pa do seniora. Prvi put za tekl reprezentaciju Srbije je zaigrao proše godine, a pre toga je 2016, 2017. i 2018. godine igrao za fleg reprezentaciju.

Danijel je električan i ekplozivan igrač, koji je uvek spreman da zapreti odbrani svojom eksplozivnom kretnjom na pozicijama risivera, raningbeka i returnera. – istakao je trener Novak za Đorđića.

Đorđić smatra da je reprezentacija na pravom putu da bude na samom vrhu: – Svi treneri i stručni štab su zaista sjajni, svima je stalo i sve se trude da nam pokažu i prenesu svoje znanje na najbolji mogući način. Zahvalan sam na tome što imam priliku da napredujem i učim od iskusnih trenera, kao što je naš glavni trener. Reprenzetacija kao reprenzetacija je veoma mlada, a napredak je vidan! I mislim da smo mnogo napredovali sa ovim načinom priprema u odnosu na prošlu godinu. Smatram da bi sa ovim sastavom reprenzetacije i ovim tempom treninga, kroz koju godinu mogli da budemo na samom vrhu Evrope. –

Jovan Davidović

Američkom fudbalom počinje da se bavi 2016. godine i od tada je prošao sve selekcije: fleg, kadetska, pionirska, juniorska i seniorska selekcija.

Mlad i veoma perspektivan igrač koji predstavlja pretnju svojom veličinom i fizičkom spremom. – rekao je za Davidovića trener Novak.

Pripreme su prošle okej i organizacija je drugačija u odnosu na prethodne godine. Stručni štab je dosta iskusan i uspeo sam da naučim dosta novih stvari koji će mi pomoći da napredujem u igračkoj karijeri – kratko je istakao Davidović.

Matija Almaši
Foto: Tamara Milošević

Almaši iza sebe ima odigranih desetak seniorskih i jednu juniorsku sezonu. Najbolji je poenter u istoriji Mamuta iz Kikinde. Pored Mamuta igrao je i jednu sezonu za Divlje veprove iz Kragujevca. Njegove partije nisu prolazile nezapaženo.

Svojim iskustvom i konstantnim kvalitetom predstavlja jako pouzdanu opciju u hvatačkom korpusu.trener Novak je rekao za Almašija.