QB rolerkoster: Kem Njutn novi igrač Patriota – NFL Free Agency 2020

2044
NFL QB rolerkoster

Posle poštovanja ukazanog defanzivcima i teksta kojem je u najvećoj meri doprineo DT reprezentacije Srbije i Divljih veprova Danilo Mijušković, pažnju ćemo znatno preusmeriti na najvažniju poziciju u sportu – kvoterbeka. Najveća QB vest ove godine, a naravno i godinama unazad, jeste prelazak Toma Brejdija u tim Tampa Bej Bakanirs. Međutim, ova godina donela je nezapamćen broj dostupnih kvoterbekova sa dugogodišnjim iskustvom startera u NFL.

Prvi među jednakima je novi QB Nju Ingland Patriota Kameron Njutn. Nikada se u istoriji NFL lige nije dogodilo da igrač renomea SuperKema čeka kraj juna da potpiše ugovor. Na kraju, ispostavilo se da je došlo do win-win situacije sa Patriotama: Njutn ostaje starter što i treba da bude u ovoj ligi, a Nju Ingland koji ima popunjen salary cap dobija startnog QB i bivšeg MVP igrača lige po bagatelnoj ceni.

Trenutno, jedino realno mesto za Njutna je je ekipa Los Anđeles Čardžers, osim ukoliko u slučaju ponude Nju Inglanda pristane na ogromno smanjenje plate. Njegov bivši trener Rivera je već napravio trejd za Kajla Alena, Njutnovog bivšeg saigrača koji je posle Kemove povrede preuzeo poziciju QB u Karolini. Alen će čekati priliku iza Dvejna Haskinsa u Vašingtonu. Čikago je napravio trejd za Nika Folsa i poslao pik 4. runde za MVP Superbola 52 – ovako sam rezonovao situaciju u martu. Ispostavilo se kao prilično tačno, s obzirom da će prema navodima Iana Rapoporta Njutnova početna plata biti veteranski ugovor.

Ipak, ako ispuni sve klauzule ugovora, Njutn može da zaradi do 7,5 miliona dolara. Njegove rezerve biće mladi Džeret Stidam i povratnik po drugi put Brajan Hojer.

Ekipa Karolina Panters raskinula je ugovor sa jednim od najboljih igrača u istoriji franšize posle neuspelih pokušaja da naprave trejd. SuperCam je draftovan kao prvi pik 2011. godine nakon što je doneo titulu svojoj koledž ekipi Oburn Tajgersima pobedom protiv Oregona. Kem je naravno odneo i Hajsmen trofej za najboljeg koledž igrača te sezone.

Njutn dolazi u tim Karoline koji je sezonu 2010 završio sa skorom 2-14. Nekoliko meseci pre Kema u Panterse je stigao glavni trener Ron Rivera. Njih dvojica predvodiće Karolinu narednih osam sezona, a Njutn je završio svoj mandat u Karolini sa skorom 68-55-1 u regularnoj sezoni i 3-4 u plejofu. Vrhunac su naravno doživeli 2015. godine. Tim iz Šarlota završio je regularnu sezonu sa skorom 15-1, a Njutn je poneo MVP trofej. Tako je postao prvi QB koji je poneo zvanja ofanzivnog rukija godine i MVP lige i osmi igrač u istoriji sporta koji je spojio Hajsmen i NFL MVP trofeje (pre njega to su uradili Frenk Sinkvič, Pol Hornung, Rodžer Staubah, O-Džej Simpson, Erl Campbell, Markus Alen i Beri Sanders). U plejofu su na domaćem terenu savladali Sijetl (31:24) i Arizonu (49:15) i obezbedili svoje mesto na Superbolu 50. Ipak, odbrana Denver Bronkosa predvođena Vonom Milerom bila je neverovatna i tim iz Kolorada treći put je postao svetski šampion pobedom od 24:10. Pred sezonu 2016. Njutn je od strane ostalih NFL igrača izglasan kao broj 1 na listi NFL Top 100.

Devetu sezonu, 2019. godine, Njutn je započeo kao starter iako je bio očigledno povređen. Posle dva poraza, Karolina je odlučila da stavi Njutna na listu povređenih. Pred kraj sezone, Karolina se zahvalila i treneru Ronu Riveri koji je potom prešao u Vašington. Na mesto trenera došao je Met Rul sa Bejlor koledža, a na mesto ofanzivnog koordinatora Džo Brejdi koji je istu poziciju držao 2019. na koledžu LSU gde je od Džoa Buroua napravio (najverovatnije) prvog pika na draftu. Oni su odlučili da krenu u drugom pravcu i potpisali Tedija Bridžvotera na QB, iza kojeg će biti mladi Vil Grir (100. pik 2019) i igrač kojeg novi HC Rul zna sa svog prethodnog posla Pi-Džej Voker koji se dobro pokazao u novom XFL-u do prekida zbog virusa COVID-19.

Ekipa koja je propustila Njutna (što je po mom mišljenju greška) i odlučila se za rukija je Los Anđeles Čardžers. Čardžersi kao projektovanog startera imaju Tajroda Tejlora, koji je 2017. prekinuo 18-godišnji post Bafalo Bilsa u plejofu. Ipak posle postignuta 3 poena protiv Džeksonvila u prvoj rundi, MekDermot je rešio da draftuje Džoša Alena, a Tejlora je poslao u Klivlend. Posle slabe igre i povrede njegovo mesto je uzeo takođe tada ruki Bejker Mejfild i Tejlor je ponovo morao na put. Prošle godine je bio rezerva Filipu Riversu koji je prešao u Indijanapolis i bacio je samo 6 pasova tokom cele sezone za 33 jarde i jedan TD. Tejlor je veteran koji će kao i Njutn napuniti 31 godinu pred sezonu. Naravno da je Njutn mnogo bolji igrač, ali Čardžersi su posle velikog broja povreda imali šesti pik na draftu i izabrali su Džastina Herberta. Bivši QB Oregon univerziteta ostao je tokom senior sezone na koledžu i to se ispostavilo kao dobra odluka, iako nije statistički napredovao mnogo u odnosu na junior godinu: 2018 – 3151 jardi, 29 TD, 8 INT; 2019 – 3471, 32 TD, 5 INT. HC Entoni Lin krenuće sa Tejlorom na QB osim ukoliko Herbert bude neverovatan na kampu, ali ruki bi mogao brzo na teren ako Čardžersi zaostanu u diviziji gde se nalaze aktuelni šampioni Kanzas Siti Čifsi.

Još jedna ekipa koja je želela mladog QB i na kraju ga dobila jeste Majami Dolfins. HC Brajan Flores je prošle sezone vodio tim sa Floride do iznenađujućih 5-11 sa Rajanom Ficpatrikom. Dubler Konora Mekgregora će u novembru napuniti 38 godina i on je jedan od onih igrača koje američke kolege nazivaju bridge QB – igrač koji je odličan kao rezervni QB i koji može da premosti ekipu dok se mladi ruki QB pripremi za NFL. Ficpatriku je Majami sedmi tim i on nikada nije stigao do plejofa. Zato je Majami sa 5. mesta na draftu uzeo Tuu Tagovailou. Stručnjaci su ovaj scenario predviđali tokom prošle ofsezone, ali tada da će Majami uzeti Tagovailou sa pozicije broj 1. U međuvremenu, Tua se povredio dok je Džo Burou eksplodirao, a Brajan Flores pokazao je neverovatan trenerski potencijal već u prvoj sezoni, jer je sa mladim i izmenjenim timom Majamija došao do 5 pobeda.

Veliki broj ekipa je imao upražnjena mesta na rosteru, tj. neodređene zamene za prvog QB ili mlade, nedavno draftovane igrače. Njujork Džetsi, koje smo početkom prošle sezone videli kako su izgledali Džetsi dok je Darnold imao mononukleozu, potpisali su Džoa Flaka. Bivši Superbol MVP je u slobodnom padu poslednje dve sezone i teško da će ponovo biti startni QB, ali pozicija mentora Sema Darnolda bi trebalo da bude dobra za njega. Takođe, Trevor Simian do povrede i Luk Falk su igrali užasno i ekipa je imala skor 0-4, ali posle povratka Darnolda tim iz Njujorka je završio sezonu sa 7-9 i sigurno će mladi Darnold koji je bio 3. pik na draftu 2018. godine početi sezonu kao starter. Međutim, ukoliko se ponovo povredi Džetsi barem imaju sposobnu zamenu. Novi GM Džo Daglas dodao je i rukija Džejmsa Morgana sa FIU.

Los Anđeles Remsi je trebalo ove godine da imaju udar na salary cap od 37 miliona za Džareda Gofa, ali malim restruktuiranjem uspeli su to da smanje na 28,8 što je i dalje previše za ono što je Gof pokazao prošle godine. To ih je uz potrebu da dovedu startere na brojnim pozicijama, onemogućavalo da razmisle o Njutnu kao igraču koji može da preuzme konce ukoliko se Gof ne vrati na nivo iz 2018. godine. Trenutno jedini QB sem Gofa sa profesionalnim iskustvom je Džon Volford, tako da će Remsi uzeti nekog FA veterana kao što su prošle sezone učinili sa Bortlsom. Njujork Džajantsi su se odlučili za Kolta Mekoja kao mentora za Daniela Džonsa, a dodali su i Kupera Raša koji je postao suvišan u Dalasu posle potpisa Endija Daltona.

Dalton je završio svoju misiju u Sinsinatiju: posle prve 4 sezone i 4 plasmana u plejof, Sinsinati je postepeno gubio igrače koji su odlazili u penziju i druge klubove. Na kraju i Marvin Luis je otišao, a novi trener Zek Tejlor je čak i tokom 3 utakmice u 2019. stavio Daltona na klupu i oprobao rukija Rajana Finlija. Dalton će sada čekati šansu u Dalasu iza Daka Preskota, a ukoliko zaigra biće to ostvarenje sna za čoveka koji je rođen u Teksasu i koji je igrao na TCU univerzitetu.

Sinsinati kreće u novu eru sa prvim pikom na draftu Džoom Burouom. Tim iz Ohaja izabrao je dete iz Ohaja. Burou je rođen u Ajovi, ali se njegova porodica dok je bio dete preselila u Ohajo i on je bio kvoterbek u srednjoj školi Atina gde je predvodio svoj tim do prva tri plejof učešća u istoriji škole. Tokom srednjoškolske karijere bacio je 157 TD pasova i istrčao još 27. To mu je donelo stipendiju na Univerzitetu Ohajo Stejt, jednom od najboljih u državi. U decembru prošle godine, srednja škola Atina svoj fudbalski stadion preimenovala je u Džo Burou stadion.

Na OSU Burou je bio rezerva prve dve godine, starter je bio Džej-Ti Beret koji još uvek nije debitovao u NFL, a trenutno je na rosteru Pitsburg Stilersa. Po njegovom odlasku, Burou se borio za mesto startera, ali se Urban Majer, jedan od najboljih koledž fudbal trenera u istoriji, odlučio za Dvejna Haskinsa. Ipak, Burou nije želeo više da čeka i posle dobijene diplome prešao je na LSU gde je upisao master studije i obezbedio sebi još dve godine dokazivanja na koledž nivou.

Prva sezona 2018. godine nije bila impresivna statistički, iako je LSU završio sa skorom 10-3. Mladi QB bacio je 16 pasova za TD uz 5 presečenih lopti i dodao 7 istrčanih TD. Međutim, 2019. na LSU iz redova Nju Orleansa Sejntsa stiže 30-godišnji Džo Brejdi, ofanzivni koordinator zadužen za pas igru. Brejdi je orkestrirao napad u kojem je Burou prebacio 5500 jardi u 15 mečeva (378 po meču), bacio 60 tačdaun pasova i istrčao 5 TD, uz samo 6 presečenih lopti. LSU je osvojio Nacionalni šampionat prvi put od 2007. godine, a Burou je odneo i Hajsmen trofej kao najbolji koledž igrač u SAD.

Baltimor kao alternativu za Lamara Džeksona već ima igrača koji igra sličnim stilom – Roberta Grifina Trećeg, a osim toga pripremaju i jeftinu zamenu za budućnost u vidu Trejsa Meksorlija kojeg su izabrali u 6. rundi drafta prošle godine. Minesota je odlučila da vrati Šona Meniona i draftuje Nejta Stenlija, a Hjuston je vratio Ej-Džeja Mekerona. Nju Orleans ima Tejsoma Hila, a za minimalni ugovor doveli su i bivšeg divizijskog rivala Džejmisa Vinstona. Filadelfija je vratila Nejta Sadfelda i draftovala Džejlena Hurtsa, Atlanta je obnovila ugovor veteranu Metu Šobu. Arizona je obnovila ugovor Bretu Handliju, igrača sličnih karakteristika poput startera Kajlera Mareja i dovela još jednog zanimljivog igrača tog tipa – Krisa Strevelera. Streveler je tokom dve godine u CFL za Vinipeg Blu Bomberse istrčao za 22 TD, ali je imao probleme u pas igri gde mu je TD-INT odnos 19:19 (8:14 u drugoj sezoni). Bret Handli je ipak sigurnija opcija i u meču protiv Sijetla pokazao da može da uđe u igru kada je potrebno i staloženo održi vođstvo svog tima.

Novopečeni Las Vegas Rejdersi doveli su Markusa Mariotu, igrača kojeg je GM Majk Mejok dok je bio draft analitičar na NFL Network smatrao znatno boljim od Džejmisa Vinstona za vreme pre-drafta 2015. godine. Klivlend se odlučio za Kejsa Kinama koji je novom treneru Kevinu Stefanskom poznat tokom zajedničkog rada u Minesoti kada su stigli do finala NFC. On će biti mentor Mejfildu koji će biti spreman da preuzme u slučaju povrede. Detroit je iz divizijskog rivala Čikaga kao bekap opciju za Staforda doveo iskusnog Čejsa Deniela, a Tampa je kao zamene za Brejdija ostavila prošlogodišnje zamene za Vinstona – Blejna Gaberta i Rajana Grifina. Denver je kao zamenu za Drua Loka potpisao Džefa Driskela koji je igrao na nekoliko mečeva za Sinsinati i Detroit, Džeksonvil je doveo veterana Majka Glenona i draftovao Džejka Lutona sa Oregon Stejta koji će biti zamene za Gardnera Minšua, a Sijetl je vratio Džina Smita i potpisao nedraftovanog, ali vrlo zanimljivog Entonija Gordona sa univerziteta Vašington koji je tamo zamenio upravo Minšua i ne bi bilo iznenađenje da pobedi Smita u trci za počasno mesto zamene za Rasela Vilsona koja nikad ne izlazi na teren (tzv. Clipboard Jesus).

Indijanapolis se odlučio za Riversa zbog njegovog poznanstva sa glavnim trenerom Frenkom Rajhom i ofanzivnim koordinatorom Nikom Sirijanijem. Njih trojica već su sarađivali u San Dijegu od 2013. do 2015. godine, a Sirijani je ostao u timu i posle odlaska Rajha u Filadelfiju i sa Riversom dočekao relokaciju Čardžersa u Los Anđeles, a potom je prešao u Indijanapolis kada je Rajh dobio posao prvog trenera. GM Koltsa Kris Balard odlučio je da zadrži Džejkobija Briseta kao rezervnog QB i on je najplaćeniji rezervni QB u ligi sa platom od skoro 15 miliona dolara.

Aktuelni šampioni vratili su Čeda Henija, iako se Met Mur odlično pokazao u dve utakmice tokom povrede Mahomsa, ali Rid je potpisao i dva mlada igrača: Džordana Tamua koji se poput Vokera dobro pokazao u novom XFL i QB sa Mičigena Šeja Patersona. Sin bivšeg glavnog trenera Klivlenda i Džajantsa Peta Šurmura, Kajl Šurmur, završio je svoj ugovor u Kanzas Sitiju. Bafalo Bilsi dodali su mladog Džejka Froma sa Džordžije na draftu, a Grin Bej je zamenu za Rodžersa našao takođe u prvoj rundi kada su uzeli zanimljivog Džordana Lova sa Juta Stejta.

San Francisko i Pitsburg u 2020. ulaze sa istim igračima na poziciji QB.

To ostavlja još samo jedan tim – Tenesi Tajtans. Tenesi je tim kojem je uz Los Anđeles Remse verovatno najpotrebniji iskusan kvoterbek kao zamena. Rajan Tanehil dobio je četvorogodišnji ugovor, ali on je već imao ozbiljnu povredu kolena, a rezervu su Logan Vudsajd koji je igrao samo u propalom AAF projektu i pik sedme runde Kol MekDonald. Majk Vrejbel ne libi se da promeni QB ako starter ne igra dobro kao što smo videli sa Mariotom, a ako želi da ostane plejof tim u borbi sa Teksansima i Koltsima biće mu potreban dobar roster.

U grupi slobodnih agenata najbolja opcija je verovatno pomenuti Met Mur, iskusan igrač koji je igrao za mnoge timove i koji je zabeležio pobedu za Čifse protiv dobre Minesote kao starter u odsustvu Mahomsa prošle godine. Zatim su tu Blejk Bortls koji je posle 5 godina kao starter u Džeksonvilu bacio samo 2 pasa prošle godine za Remse, Trevor Simian bio je starter 2 godine u Denveru, ali je tokom poslednje dve sezone bacio samo 6 pasova, nijedan za Minesotu kao zamena za Kazinsa, a 6 za Džetse u jedinoj utakmici koju je igrao do momenta kada je pokidao ligamente u skočnom zglobu posle udarca Majlsa Gereta. Džoš MekKaun je češće bio na terenu u poslednje dve godine, zapravo videli smo ga i u plejofu u dresu Filadelfije u januaru, ali tada je pokidao zadnju ložu i početkom jula napuniće 41 godinu. Ipak, MekKaun se i ranije penzionisao pa vraćao. Sem Bredford nije igrao otkako ga je Arizona otpustila tokom 2018. godine, Brendon Alen je odigrao svoje prve tri utakmice u karijeri za Denver prošle godine i zabeležio jednu pobedu. Ostatak grupe slobodnih igrača čine veterani koji nisu igrali godinama i mlađi igrači koji su iskoristili svoju šansu koju su rano dobili: pik druge runde Klivlenda 2017. godine Dešon Kajzer, Dru Stenton, Kodi Kesler, Brendon Viden, Džo Veb, Tom Sevidž, Džoš Džonson, Landri Džons, Kajl Sloter.

Za ekipu koja želi pojačanje na rezervnom QB može da pogleda i trejd tržište gde se sigurno nalazi Džoš Rozen. 10 pik na draftu 2018. i dalje može da preokrene karijeru ukoliko se nađe u dobroj situaciji. Čikago nije pokupio opciju za 5. godinu ugovora Miča Trubiskog, ali teško da neko želi da preuzme taj ugovor. Indijanapolis je izričit da želi Džejkobija Briseta u timu, ali dobra ponuda u vidu pikova može da promeni mišljenje Krisa Balarda. Ukoliko neko ponudi dobar pik Džonu Linču on bi mogao da se odrekne zamene Nika Malensa, a RG III i dalje smatrao da može da bude starter tako da ako neko ponudi Baltimoru pik i oni procene da je Trejs MekSorli spremna rezerva za Lamara Džeksona, Džon Harbo bi mogao da pusti nekadašnjeg drugog pika na draftu 2012 godine.

Poslednja opcija za sve je Kolin Kepernik. Posle promene političke klime u Americi, za bivšeg QB San Franciska ponovo se pominje kao mogućnost da dobije šansu, ali posle tri godine neigranja njegove šanse su male.

Ukoliko imate komentar ili želite da napravimo diskusiju obratite mi se na mom Twitter profilu @Hypotetical5 ili na profilu saveza @SAAFrs.

Autor: Ilija Jakšić