Danilo Mijušković o defanzivnim teklovima – NFL Free Agency 2020

1416
DT Danilo Mijušković

Danilo Mijušković je defanzivni tekl šampiona Srbije Divljih veprova iz Kragujevca i reprezentacije Srbije. Od 2008. godine Danilo je aktivan igrač. Ove godine ozbiljno se spremao za novi pohod Veprova ka novim trofejima, međutim pandemija virusa COVID-19 odložila je početak Sport Klub Prve lige Srbije.

Međutim, fanovi američkog fudbala imali su sreću i način da skrenu misli tokom karantina. U najpopularnijoj ligi na svetu NFL trenutno traje prelazni rok tj. započeo je 2020 Free Agency. Slobodni agenti svih timova su od 16. marta mogli da razgovaraju sa predstavnicima drugih timova. Ono što je zanimljivo je da svi dogovori nisu finalni dok se ne odradi lekarski pregled, a to je u ovom trenutku komplikovanije zbog vanrednog stanja koje je zahvatilo i Ameriku. Tako je danas došlo do promene jednog dogovora i povratka igrača u matični klub, što je Danilo i objasnio u nastavku ovog teksta.

Sa Mijuškovićem smo razgovarali prevashodno o transakcijama defanzivnih teklova s obzirom da igraju na istoj poziciji, ali reprezentativac Srbije osvrnuo se i na druge promene koje su mu upale u oko. Kako kaže, iako je pristrasan, smatra da su najzanimljivije selidbe na free agency tržištu ove sezone ostvarili upravo defanzivni teklovi:

„Gledajući samo po uloženom, trejd Deforesta Baknera iz Najnersa u Koltse za 13. pik na draftu je najupečatljiviji, ali i pomalo začuđujuć posmatrajući iz ugla ekipe iz San Franciska, s obzirom kakvu je sezonu ovaj igrač imao za 49ers-e. Iz ugla Indijanapolisa ovo je odličan potez pošto su uz potpisivanje i drugog defanzivnog tekla 49ers-a Šeldona Deja tako dobili duo koji je bio jedan od najzaslužnijih za dobre igre odbrane u plejofu prošle sezone i time pokrili unutrašnjost defanzivne linije”, započeo je Danilo.

„Kad već pričamo o kvalitetnoj untrašnjosti defanzivne linije, moramo da pomenemo poteze Dalas Kaubojsa koji su uparili Džeralda Mekoja i Dontari Poa koji su svakako pojačanja u odnosu na manje dokazanog Malika Kolinsa koji je prešao u novopreseljene Las Vegas Rejderse. Tako da Dalas sada ima odličan Front 4 sa pomenutom dvojicom, Demarkusom Lorensom i Rendi Gregorijem čiji povratak na teren očekujem. Cilj Dalasa je da se popune rupe u odbrani koje su imali u defanzivnoj liniji i sekonderiju tako da su ovim transferima rešili jedan deo problema i sada mogu da se fokusiraju na draftovanje defanzivnih bekova.”

Danilo Mijušković je dao i svoje mišljenje o transferu Toma Brejdija:

„Moram da pomenem Tampa Bej. Prvo, zbog potpisivanja Toma Brejdija nakon, po mom mišljenju, ne toliko neočekivanog odlaska koliko je neočekivan trenutak s obzirom da Patriote još uvek nemaju ni približno dostojnu zamenu za najuspešnijeg kvoterbeka današnjice. Drugo, još jedan dobar potez Baksa je što su zadržali kvalitet koji su imali u unutrašnjosti defanzivne linije. Ndamukong Su zajedno sa Vita Veom činiće neprobojni zid protiv trčanja kroz sredinu. Očigledno jako bitna stavka, jaka odbrana, mora da pomogne napadu od koga se ove sezone očekuje mnogo”, rekao je Danilo.

Mijušković je potom detaljno objasnio najvažnije transakcije kada je u pitanju DT pozicija:

„Listu četiri najplaćenija defanzivna tekla u ovom transfer periodu otvaraju Bengalsi koji su potpisali mladog Di-Džej Ridera, po mnogima Top 3 Nose Guarda u ligi. On je imao priliku da pokaže mnogo u tandemu sa trostrukim defanzivnim MVP igračem Džej-Džej Vatom u Hjustonu i sada je potpisao za 53 miliona za 4 sezone, dok je iz Stilersa Džavon Hargrejv koji je sve bolji, ima odličan pass rush za njegovu veličinu i može igrati u bilo kojoj odbrani, potpisao za Filadelfiju za 39 miliona za 3 sezone. Prvu liniju odbrane i pass rush Arizone pojačao je Džordan Filips iz Bafala, koji je prošle godine imao 9,5 sekova. Njegov potpis je vredan 30 miliona za 3 godine.

Takođe je zanimljiv četvorougao Los Anđeles Rems, Baltimor Rejvens, Minesota Vikings, Los Anđeles Čardžers. Čardžersi su potpisali iskusnog Linvala Džosefa iz Minesote koji je i dalje kvalitetan igrač i jedan od pravih pass rushing i run stopping teklova, ali poslednjih nekoliko sezona mu je opala produktivnost. Kao zamenu Vikingsi su potpisali Majkla Pirsa iz Rejvensa i time ne samo da su popunili rupu koja je nastala odlaskom Džosefa, već su možda čak dobili trenutno bolju i mlađu verziju.

Baltimor je pokušao da odlazak Pirsa nadoknadi dovođenjem Brokersa iz Remsa, ali su pregovori propali nakon medicinskog pregleda zbog mogućeg problema sa povredom skočnog zgloba koju je Brokers dobio krajem prošle sezone. Brokers inače jedan od najstandardnihih igrača, nije propustio utakmicu od 2016. godine. Njegove mogućnosti dobro poznajem pošto je jedan od mojih omiljenih igrača i igra za moju omiljenu ekipu. Mogao je da pruži mnogo ekipi iz Baltimora, jer je stepenik iznad Pirsa, može da igra na više tehnika, čak je i spustio kilažu da bi igrao defanzivnog enda u formaciji 3-4. Odličan je protiv trčanja, teško ga pomera double team i što se tiče penetracije kroz sredinu ofanzivne linije radio je odličan posao i time otvarao rupe za Erona Donalda. Tako se Ramsima ponavlja scenario Rodžera Safolda, ofanzivnog linijaša koji je pre nekoliko sezona bio na korak da potpiše za Rejderse, ali takođe zbog mogućeg problema sa zaostalom povredom, nisu potpisali ugovor i on se vratio u Remse i imao možda najbolju sezonu u karijeri. Nadam se da će se desiti isto sa Brokersom, jer se vraća u Los Anđeles i to za više para nego što bi dobio u Baltimoru. Remsi su već, kao njegovu zamenu, potpisali skoro duplo jeftiniju opciju Ošona Robinsona, tako da sada imaju fantastičnu trojku u sredini defanzive: Donald, Brokers, Robinson. Ne znam kako će osloboditi salary cap (budžet), ali očekujem neku magiju generalnog menadžera Lesa Snida.

Robinson je došao iz Detroita. Oni su itekako nadonadili njegov i odlazak odličnog Dejmona Herisona koji je prošle sezone imao 11 sekova za Lajonse, potpisivanjem dva dobra defanzivna tekla, počevši sa Nikom Vilijamsom iz Čikaga, a zatim Denijem Šeltonom iz Patriota.

Možda najbolji posao napravili su Denver Bronkosi koji su za mali ulog dobili najviše. Za pika sedme runde dobili su Džurela Kejsija iz Titansa, petostrukog Pro Bowl igrača i jednog od najbojih defanzivnih teklova od kada je ušao u ligu 2011. godine”, detaljno je prikazao promene Mijušković.

Igrač Veprova je navijač ekipe Los Anđeles Rems:

„Za kraj bih prokomentarisao svoju omiljenu ekipu. Kada je reč o starterima iz odbrane, pomenuo sam da se vraća Brokers, najveći gubitak po odbranu predstavljaće odlazak lajnbekera Litletona, s obzirom da na toj poziciji i pre njegovog odlaska nisu imali neki izbor. Otpustili su Kleja Metjuza, Dante Fauler je otišao u Atlantu, Erik Vedl se penzionisao, a Nikel Robi-Kolman je potpisao za Filadelfiju.

Najveće iznenađenje je svakako otpuštanje Toda Gurlija, dve godine nakon što je potpisao četvorogodišnji ugovor na 60 miliona. Očigledno računaju da Malkom Braun, Darel Henderson i Džon Keli mogu da nose igru trčanjem, mada ukoliko ponove igru ofanzivne linije od prošle sezone, teško da mogu da računaju na mesto u plejofu u najjačoj diviziji u NFL. Za sada osim produžavanja ugovora veterana na levom teklu Vitvorta i potpisivanja Robinsona i LB Leonarda Flojda, plus povratka Brokersa nisu napravili ni jedan nepredviđen potez na koje smo navikli u poslednjim sezonama. Nadam se da će nas do početka sezone Mekvej i Snid obradovati inače sleduje još jedna sezona sa mnogo ružnih iznenađenja za sve navijače ekipe iz Los Anđelesa, kao nastavak za ovaj fijasko koji su napravili promenom logoa”, zaključio je Danilo Mijušković.

Na tržištu je ostalo nekoliko velikih imena. Pored pomenutog Sneksa Herisona koji je napustio Detroit, slobodan je i njegov prošlogodišnji saigrač i bivši igrač Grin Beja Majk Daniels, Šelbi Heris iz Denvera i Ksavijer Vilijams iz šampiona Čifsa su imali dobre sezone. A osim njih slobodni su veterani Kori Liget, Domata Peko, Džek Kroford, kao i bivši šampioni Brendon Mibejn, Timi Džernigen i Silvester Vilijams. Ekipe kojima je potrebna pomoć u prvoj liniji odbrane imaju ozbiljne opcije, a u narednom periodu analiziraćemo i najbolje igrače koji izlaze na draft.