Pre-Draft rezime: Los Anđeles Čardžers

1534
Los Anđeles Čardžers
Foto: Anders Krogh Jorgensen

Posle uvoda u ovu seriju tekstova gde smo se bavili ofsezonom aktuelnih šampiona Kanzas Siti Čifsa, vreme je da obratimo pažnju i na aktivnosti njihovih divizijskih rivala, ekipe Los Anđeles Čardžers.

ODLAZAK FILIPA RIVERSA

Krenućemo od tima iz Los Anđelesa. Čardžersi će imati novog startnog kvoterbeka prvi put od 2006. godine kada je Rivers preuzeo tim Čardžersa od Drua Brisa i od tada zabeležio je 224 uzastopna starta u prethodnih 14 sezona. Međutim, i pored impresivnih ukupnih brojki (preko 59 000 jardi i 396 TD pasova), Čardžersi su se u plejof plasirali samo 6 puta gde je Rivers zabeležio skor 5-6. Posle veoma dobre sezone 2018. godine koju su završili sa skorom 12-4 i savladali Baltimor u gostima u plejofu, u 2019. Čardžersi su imali velike probleme sa povredama: prvo su startnom levom teklu Raselu Okungu pronađeni krvni ugrušci u plućima, potom je centar Maj Paunsi povredio vrat u oktobru i završio sezonu, a najveći problem je bila povreda stopala vođe odbrane Dervina Džejmsa koji je odigrao samo poslednjih 5 utakmica 2019. godine. Sve ovo, uz nepojavljivanje Melvina Gordona do pete nedelje koji je uzgred loše odigrao sezonu i pad u igri Filipa Riversa koji je bacio 20 presečenih lopti dovelo je Čardžerse do skora 5-11 i 6. pika na draftu.

STRUČNI ŠTAB

Vrh struke je ostao isti, Entoni Lin dobio je još jednu priliku (verovatno poslednju) kao prvi trener, Gas Bredli ostao je defanzivni koordinator, a Šejn Stajken je posle V.D. mandata kao ofanzivni koordinator dobio puno poverenje. Ovo će biti Linova četvrta sezona kao glavni trener, a dosad je zabeležio skor 26-22.

NAPAD I SPECIJALNI TIM

Trenutno na mestu startnog QB upisan je Tajrod Tejlor. Tejlor je iskusan igrač drugačijih karakteristika od Riversa, spreman da napusti džep i istrči za dobar broj jardi na utakmici. Los Anđelesu nedostaje QB, a na tržištu dostupan je bolji igrač istih karakteristika uz bolju pas igri – Kem Njutn. Ipak, generalni menadžer Tom Telesko odluku će doneti posle odluke na NFL draftu sledećeg četvrtka. Ukoliko Tua Tagovailoa bude dostupan na 6. mestu ne verujem da će tim koji je u tranziciji kao što su Čardžersi smeti da ga propusti. Osim njega, opcija je i QB sa Oregona Džastin Herbert, koji je ipak nivo ispod po proceni većine draft eksperata.

Telesko nije dao novi ugovor Melvinu Gordonu, već Ostinu Ekeleru koji osim dobre igre po zemlji ume da bude opasan i kao hvatač. Kinan Alen i Majk Vilijams čine odličan duo risivera, a tajtend Hanter Henri biće važan deo napada ukoliko ga zaobiđu povrede. Ofanzivna linija bila je problem Čardžersa prethodnih godina, te su odlučili da naprave ozbiljne promene. Okung je trejdovan u Karolinu za Pro Bowl garda Treja Tarnera koji će zameniti Skofielda, a na mesto desnog tekla doveden je Brajan Bulaga iz Grin Beja. Ukoliko se Paunsi oporavi i ponovi igre iz 2018. i Čardžersi izaberu startnog levog tekla na draftu, sa Finijem između njih tim iz Los Anđelesa mogao bi da ima iznadprosečnu liniju.

Ipak, u napadu će biti potrebno malo osveženja, pošto je tim otpustio slot hvatača Trevisa Bendžamina, a fulbek Derek Vat pridružio se bratu Ti-Džeju u Pitsburgu. Za sada, na ovim pozicijama van startera, Čardžersi imaju samo nedokazane pikove nižih rundi i nedraftovane igrače.

Takođe, Čardžersi konačno imaju stabilnost u specijali. Kiker Majkl Bedžli realizovao je 46 od 47 ekstra poena prethodne dve sezone, a ima i 87% uspešnosti fild gol šuteva. I on i panter Taj Long su na ruki ugovorima što je veoma značajno trenutno, jer tim može da iskoristi novac da pojača ostale linije tima.

ODBRANA

Najveće pojačanje za odbranu biće zdrav Dervin Džejms, ali ni ovde Telesko nije sedeo skrštenih ruku već je doveo Krisa Herisa, izvanrednog kornerbeka i to iz divizijskog rivala Denvera. Njih dvojica uz Hejvarda, Dejvisa, Kinga i Dženkinsa činiće dobar i dubok sekonderi. Sejfti Nasir Aderli, pik druge runde prošle godine, moraće da nadomesti odlazak Adriana Filipsa u Nju Ingland. Filips je bio svestran igrač koji je pokrivao više pozicija u odbrani i specijalnom timu.

Korpus lajnbekera predvodi kapiten Denzel Periman, a pored njega biće mladi Nvosu, Vajt i Trankvil, koji će uz pridošlog Nika Vidžila iz Sinsinatija nadomestiti odlazak Tomasa Dejvisa koji će ponovo raditi sa Ronom Riverom u Vašingtonu.

Najjači deo odbrane tima je linija koju predvode Džoi Bosa i Melvin Ingram. Pik prve runde prošle godine Džeri Tileri mora da napravi korak napred na DT, a u tome bi trebalo da mu pomogne Linval Džozef koji je stigao iz Minesote. Čardžersi će imati i dobru rotaciju s ozbirom da su u timu i dalje Džastin Džones i Ajzak Rošel, tako da se odlazak Brendona Mibejna neće osetiti.

DRAFT

Los Anđeles drži svih svojih sedam pikova na pozicijama: 6, 37, 71, 112, 151, 186. i 220. Na poziciji broj 6 teško da će doći u obzir igrači koji nisu na pozicijama QB i OT: znači Tagovailoa i Herbert na kvoterbeku, a Tristan Virfs sa Ajove, Derik Vils sa Alabame, Mekaj Bekton sa Luivila i Endru Tomas sa Džordžije na ofanzivnom teklu. Bekton je imao neverovatan skauting kombajn, ali su ostala tri igrača imali jače utakmice tokom koledž karijere.

Na pozicijama 37 i 71 ponovo može doći u obzir OT ukoliko sa 6. poziciji izaberu QB. Ukoliko njihov pik bude izabran i uzmu tekla, u drugoj i trećoj rundi očekujem izbor risivera ili raningbeka, a možda i oba skil igrača. U drugoj rundi mogli bi biti dostupni hvatači Denzel Mims sa Bejlora, Džejlen Rigor sa TCU, Brendon Ajuk sa Arizona Stejta, a dostupni trkači mogu da budu Džonatan Tejlor sa Viskonsina, Deandre Svift sa Džordžije, Džej-Kej Dobins sa Ohajo Stejta, Klajd Edvards-Eler sa LSU i Kem Ejkers sa Florida Stejta. Neko od njih mogao bi da bude dostupan i na 71. poziciji, zato je realnije da uzmu WR u drugoj, a RB u trećoj rundi. U nižim rundama, Telesko može da uzima najbolje dostupne igrače, pošto su sve pozicije solidno popunjene, ali uvek je dobro imati solidnog defanzivnog enda, a mogli bi da izaberu i tajtenda koji bi se sa Virdžilom Grinom borio za vreme na terenu.

Autor: Ilija Jakšić

Ukoliko imate komentar ili predlog, kontaktirajte me preko mog Twitter profila.