5 najvećih iznenađenja NFL Drafta 2020

1634
NFL Draft 2020

NFL Draft 2020 je gotov sinoć: 255 igrača ostvarilo je svoj san da zaigraju u najpopularnijoj fudbalskoj ligi na svetu, kao i grupa nedraftovanih igrača koji su takođe obezbedili prve ugovore.

Svaki NFL Draft donese neko veliko iznenađenje: 2018. godine Klivlend je već prvim pikom iznenadio mnoge izabravši Bejkera Mejfilda, prošle godine Džajantsi su izabrali sa 6. mesta Daniela Džonsa sa koledža koji je mnogo poznatiji po košarci (Djuk), a možda i najveće iznenađenje napravili su Čikago Bersi kada su 2017. trejdovali na drugu poziciji i uzeli Mičela Trubiskog, kvoterbeka koji je bio starter samo jednu sezonu na koledžu, dok su dostupni bili Patrik Mahoms i Dešon Votson.

Ovaj Draft nije imao tako velika iznenađenja na vrhu, ali i pored toga neke stvari koje su se desile bile su neočekivane. U ovom tekstu analiziraćemo 5 najvećih iznenađenja NFL Drafta 2020:

Grin Bej uzeo zamenu za Rodžersa umesto pojačanje za sezonu – Pekersi su tokom drafta prepunog talenta na poziciji hvatača trejdovali sa 30. na 26. mesto i uzeli naslednika Erona Rodžersa – kvoterbeka sa Juta Stejta Džordana Lova. Daleko od toga da smatram da će Lov biti loš QB i svakako je Pekersima potreban dobar rezervni kvoterbek što smo videli prethodnih sezona kada je Rodžers u nekoliko navrata propuštao utakmice zbog povreda, ali na Draftu gde je izabrano 13 hvatača u prve dve runde Grin Bej je morao da uzme talentovanog igrača koji će skinuti teret sa Devonte Adamsa i pomoći timu iz Viskonsina da napravi poslednji korak do SB sledeće sezone. Džordan Lov neće pomoći GB da preskoče San Francisko ukoliko se ponovo sretnu u plejofu ove godine.

Detroit nije trejdovao 3. pik (nijedan trejd u Top 10)- Ovo nije klasično iznenađenje, ali svakako jeste jedno od 5 najvećih. GM Detroita Bob Kvin tvrdi da nije dobio nijednu ponudu za pik, što bi značilo da su Majami i Los Anđeles Čardžersi ocenili Tagovailou i Herberta kao jednako dobre prospekte na QB (pogotovo Čardžersi koji su birali posle Dolfinsa i nisu hteli da uskoče ispred njih). To je bila loša vest za Detroit pošto su svog igrača, CB Džefa Okudu, mogli da uzmu sa 5. ili 6. mesta i obezbede još neki pik u narednim rundama. Pominjao se Džeksonvil, ali čak i da su Džaguarsi poslali ponudu, Detroit bi je verovatno odbio pošto bi u tom slučaju Okuda išao na Floridu. Takođe, prvi put od 2015. godine se desilo da nismo videli nijedan trejd u prvih 10 pikova. Prvi trejd viđen je ponovo na 13. mestu kada je Tampa uskočila na mesto Najnersa zbog Tristana Virfsa (prethodno Indijanapolis je trejdovao ovaj pik u SF za Deforesta Baknera).

Bil Beličik propustio nije izabrao novog QB za Nju InglandTom Brejdi je napustio ekipu i trenutno je njegova zamena Džeret Stidam, pik 4. runde prošle godine, a na mesto iskusnog veterana stigao je Brajan Hojer, koji je 3. put deo Patriota. Ipak, s obzirom da je Nju Ingland otpustio trećeg QB Kodija Keslera pre Drafta, bilo je očekivano da Beličik izabere još jednog mladog kvoterbeka kako bi pojačao konkurenciju. Na kraju krajeva, tako su došli i do Brejdija 2000. godine u 6. rundi. Džejkob Ison pao je u 4. rundu (Indijanapolis), Džejk From u petu (Bafalo), a Beličik nije reagovao. Patriote su imale i 4 pika u poslednje dve runde, ali uzeli su igrače na drugim pozicijama. Tek po završetku NFL Drafta, Nju Ingland je potpisao nedraftovanog Džejmara Smita sa Univerziteta Luizijana Tek, koji je tokom prethodne tri sezone imao ispodprosečne brojke.

Sijetl Sihoksi imaju jednog od najboljih QB u ligi Rasela Vilsona. Skil pozicije su takođe dobro popunjene, ali gde škripi je ofanzivna linija. Zato je Sijetl u prve dve runde uzeo defanzivce. Tek u trećoj rundi uzeli su garda Damijena Luisa, a to je zapravo pozicija gde Sijetl ima solidne startere (Jupati i Fluker). Najveći problem je mesto desnog tekla: nekonstantni Džermejn Ifedi je otišao u Čikago, a umesto njega došli su još nekonstantniji Brendon Šel i Sedrik Ogbuehi. Šel je bio deo slabe linije Džetsa prethodnih godina, a Ogbuehi je bivši bust prve runde, čovek koji je trebalo da zameni Vitvorta u Sinsinatiju, startovao je samo 25 utakmica za Bengalse tokom 4 sezone, a prošlu je proveo u Džeksonvilu kao rezervni (sving) tekl. Pit Kerol odlučio je da pojača odbranu, koja mu je prioritet i ponovo će računati na Vilsonova skrembl trčanja koja će morati da nadoknade ispodprosečnu igru linije koja se mučio još od trejda Maksa Angera u Sejntse.

The Raider Unknown – Al Dejvis kao da je i dalje sa nama. Poznato je da su Rejdersi jedina ekipa u istoriji koja je u prvoj rundi birala i kikera (Janikovski) i pantera (Rej Gaj). Ako će neka ekipa da uradi nešto neočekivano, onda su to oni. Ali ako je nešto sigurno, to je da će izabrati najbržeg igrača koji izlazi na Draft. Na 12. poziciji svi hvatači su bili dostupni za Las Vegas, a oni su izabrali po mnogima 3. najboljeg, ali igrača koji je na NFL Combine 40 jardi trčao 4,27. Henri Rags je tokom 3 sezone na Alabami uhvatio samo 98 lopti (22. pik Džastin Džeferson je uhvatio 111 prošle godine), ali od tih 98 čak 24 su rezultirale sa TD (maltene četvrtina) i to je upravo bio deo igre gde su Rejdersi hteli ozbiljno pojačanje (Red Zone Offense). Potom, su sa 19. pozicije izabrali kornerbeka Dejmona Arneta. Arnet je zanimljiv igrač, ali on nije ni prvi izabran CB sa Ohajo Stejta na ovom Draftu (Džef Okuda je treći pik). Arnet je uglavnom bio projektovan za odabir u drugoj rundi, a GM Majk Mejok i glavni trener Džon Gruden izabrali su ga ispred Trevona Digsa, Džejlona Džonsona i Džefa Glednija.

Autor: Ilija Jakšić

Ukoliko imate komentar ili pitanje, kontaktirajte me preko mog Twitter profila.