Novi format Evropskog prvenstva – Reprezentacija Srbije

2274
Novi format - Evropsko prvenstvo

Kao što brojni ljubitelji američkog fudbala u Srbiji već znaju, od ove godine započinje novi ciklus Evropskog prvenstva unutar Internacionalne federacije američkog fudbala (IFAF). IFAF se odlučio za novi format, za koji se nadaju da će doneti veću pažnju medija i gledanost, a sigurno će dati trenerima i igračima više vremena za pripreme.

Takmičenje će biti igrano u dvogodišnjem ciklusu. Svaka reprezentacija igraće dve utakmice godišnje, po mogućstvu jednu kod kuće i jednu u gostima.

Takmičenje će se igrati u dve grupe – A i B. Srbija će igrati u grupi A u kojoj se nalaze 12 najbolje plasiranih evropskih reprezentacija. Grupu B činiće niže rangirane reprezentacije (pet ekipa).

Grupu A činiće 4 divizije. U svakoj će biti tri reprezentacije. Srbija se nalazi u A diviziji zajedno sa aktuelnim evropskim prvakom Francuskom i Češkom.

Prvi meč u diviziji igraće Češka i Francuska 13. oktobra. Reprezentacije Srbije prvi meč igraće u Beogradu protiv Češke 27. oktobra. Utakmica između Francuske u Srbije planirana je za 10. novembar.

Najbolje plasirane reprezentacije u svakoj diviziji plasiraće se u Top grupu i igrati playoff za titulu. Drugoplasirane reprezentacije igraće razigravanje od 5 do 8. mesta, a trećeplasirane  od 9 do 12. mesta. Playoff će se igrati 2020. godine.

B diviziju A grupe čine Austrija, Italija i Švajcarska, u C diviziji igraće Finska, Danska i Holandija, dok će u D diviziji igrati Švedska, Velika Britanija i Rusija.

B grupu čine reprezentacije Turske, Belgije, Španije, Mađarske i Izraela. Ove ekipe po jedan meč međusobno, dve utakmice godišnje.

Novi format otvoriće Turska i Izrael 19. septembra, dok će se prvi meč u A grupi igrati 21. septembra između Švajcarske i Austrije.

Sve ostale detalje možete videti ovde.