Finale DLS 2019: Bulls vs Knights! Ko će u elitni rang?

1772
Finale DLS 2019 - Bikovi vs Vitezovi

U nedelju od 17 časova na Gradskom stadionu u Vršcu igra se finale Druge lige Srbije – Banat Bulls igraju protiv Klek Knights!

Banatskim Bikovima je ovo prva sezona u kojoj se takmiče pod ovim imenom: klubovi Pančevo Panthers i Vršac Lavovi su se na obostrano zadovoljstvo odlučili na međusobnu saradnju, a kao rezultat saradnje nastao je prvi srpski regionalni tim Banat Bulls. Lavovi i Panteri su se pre godinu dana sastali u finalu treće lige, a sada jure plasman u elitni rang srpskog američkog fudbala.

Bikovi su jedina neporažena ekipa u Drugoj ligi Srbije ove godine. Odbrana je bila dominantna i dozvolila je samo 12 poena u regularnom delu. Sa takvom igrom nastavili su i u polufinalu, kada su Pastuvi jedine poene postigli posle greške napada Banata i fambla koji je otišao u end zonu Bikova i rezultirao sejftijem. Napad ne zaostaje, QB Mladen Zlatić predvodi svoj deo tima koji postiže preko 33 poena u proseku. Po zemlji su veoma efikasni Nemanja Erečković i Marko Sovilj, a kroz vazduh prete Milan Nikolić, Ivan Trninić, Marko Todorović i Strahinja Brankov.

Glavni trener Banata Bojan Milić očekuje zanimljivu utakmicu u finalu i nada se velikom broju navijača: „Polufinale je bila teška utakmica barem iz ugla napada, iako možda finalni rezultat to ne pokazuje. Pastuvi su odlično odigrali prvo poluvreme, tek na samom kraju poluvremena uspeli smo da postignemo poene i da sa prednošču od dva poseda lopte odemo na odmor. U drugom poluvremenu su naša fizička spremnost i dubina klupe došli do izražaja, pa smo meč priveli kraju sa postignuta tri tačdauna. Finale igramo protiv ekipe koja je osim nas po mom mišljenju pokazala najviše ove sezone u Drugoj ligi Srbije i protiv koje ćemo morati da ponovimo igru iz ligaškog dela prvenstva kako bismo ispunili zacrtani cilj –  plasman u Sport Klub Prvu ligu Srbije. Očekujem reakciju Vitezova posle ubedljivog poraza protiv nas u Zrenjaninu i mislim da će dati sve od sebe da se dobro spreme i pokušaju da nas iznenade. Kada je reč o našoj ekipi, prvo moramo da ispravimo greške koje smo pravili u poslednje dve utakmice protiv Pastuva, a onda i da uradimo dobru pripremu za finale, koje ćemo nadam se igrati pred punim tribinama u Vršcu. Verujem da će finale biti pravi praznik fudbala i da će publika imati šta da vidi”, rekao je HC Bojan Milić.

Defanzivni koordinator Predrag Durlić Vujić ove sezone je odradio odličan posao, kao što rezultati pokazuju: „Momci su cele godine radili za ovaj meč i jedva čekam da finale počne. Vitezovi su napravili malo iznenađenje u polufinalu i poslali poruku da sa njima nema šale. Ovo će biti naša maturska utakmica. Moraćemo da budemo i fizički i mentalno najjači do sada, ako želimo da stignemo do cilja koji je zacrtan još pre početka sezone”, smatra DC Predrag Durlić Vujić.

Na putu Bikovima do Prve lige stoji uvek neugodna ekipa Kleka. Vitezovi drugu godinu zaredom igraju finale Druge lige i nadaju se plasmanu u najviši rang takmičenja. Oni su regularni deo završili sa polovičnim učinkom, ali su savladali ekipu Mamuta u gostima u polufinalu i obezbedili sebi novo finale. Pre mesec dana Bulls su ubedljivo savladali Klek u Zrenjaninu, ali i pored toga što neće igrati na svom terenu Klek će sigurno odigrati bolju utakmicu.

Snaga Vitezova je u dobroj odbrani, koja je potpuno zaustavila Feketea i Mamute u drugom poluvremenu. Ekipu predvodi glavni trener i LB Luka Škorić, koji je postigao i odlučujući TD u polufinalu za prolaz Kleka. U odbrani mu i kao treneri i kao igrači pomažu LB Nenad Pajić i DB Nikola Bikić, kao i Rade Škorić koji je takođe igrao u napadu ove godine. Napadom diriguje iskusni dual threat QB Lazar Sporin koji kreira akcije pasom i trčanjem, kojem pomažu dva hvatača iz škole Kleka – Danijel Tešin i Luka Mačkić, rođeni 2001. i 2003. godine.

Lazar Sporin, QB i ofanzivni koordinator Vitezova, jedan od najiskusnijih igrača i uz Dragomira Milanovića jedini koji je nastupao u finalu Lige bez opreme 2006. godine protiv Kraljeva odigranom upravo u Vršcu na Gradskom stadionu, imao je odličnu sezonu iza sebe, bacio je i istrčao po tri tačdauna, ali što je najbitnije odlično je razigravao saigrače: „Očekuje nas pre svega velika borba, oni su nas pobedili u regularnom delu, ali sad je finale i sve je moguće. Mi ćemo se boriti do poslednje kapi znoja i krvi, nazad nema pošto samo možemo da pobedimo tj. ne možemo ništa da izgubimo. Pokušaćemo ovog puta Bullse da iznenadimo sa nešto drugačijom igrom u napadu, a verujem i da će momci iz odbrane pokazati mnogo bolju igru. Prepuštamo ulogu favorita njima, pošto igraju na svom terenu i pobedili su ove sezone, ali očekujte iznenađenje poput onog u Kikindi”, samopouzdan je Sporin.

DB Vitezova Zoran Subotić svojim iskustvom daje ton u sekonderiju, čini odličan safety tandem sa Strahinjom Pajićem i pokazao je da je veliko pojačanje Vitezova. Stečenim iskustvom u Vrbasu i Somboru idealno se uklopio u tim i za kratko vreme Subotić je postao i jedan od kapitena odbrane:„ Idemo na revanš utakmicu Banat Bullsima u Vršac, samo što ovaj put pobednik dobija mnogo bolji ishod od 3 boda. Znamo šta je nagrada za pobedu i cilj nam je da je ostvarimo. Očekujemo gustu i tešku utakmicu gde će dominirati jake odbrane. U polufinalu nas je ekipa iz Kikinde potcenila, uzvratili smo jačom odbranom u drugom poluvremenu i uspeli smo da dođemo do finala. Služićemo se nepisanim pravilom da ne možeš od iste ekipe izgubiti dva puta u jednom takmičenju, zato nam je optimizam na vrhuncu i imamo veliku želju da se revanširamo Bikovima. Kao kapiten odbrane znam da ćemo dati svoj maksimum da sačuvamo našu end zonu, a imam i ogromno poverenje u našeg QB Lazara Sporina i mlade napadače i verujem da ćemo pronaći put do poena i prolaza u Prvu ligu”, zaključio je Subotić.

Bitka za Banat i Sport Klub Prvu ligu Srbije počinje u nedelju u 17 časova na Gradskom stadionu u Vršcu.