Druga liga Srbije: „Mamuti” iz Kikinde u baraž meču

2766
Foto: Detalj iz meča 1. kola (Kikinda – Sombor)

Ekipa Mammoths iz Kikinde igraće u baraž meču za plasman u Prvu ligu Srbije, pošto je na gostovanju u Jagodini pobedila Black Hornetse sa 20 : 13. U tome su im pomogli Pastuvi iz Požarevca koji su na domaćem terenu savladali Lavove iz Vršca sa 19 : 12.

Poslednje kolo Druge lige Srbije donelo je ujedno i rasplet na tabeli. I dok je Celtis iz Sombora, kao šampion Druge lige Srbije, već proslavio svoj plasman u najviši rang, Pastuvi, Mammoths i Lavovi imali su do ovog kola jednak učinak. U najboljoj poziciji bili su Lavovi kojima je bilo potrebno da pobede današnje suparnike u Požarevcu, no to im ipak nije pošlo za rukom.

Na osnovu člana 52. Takmičarskog pravilnika SAAF, u slučaju izjednačenih plasmana dva tima, u ovom slučaju Pastuva i „Mamuta”, prednost se daje onom timu koji je u međusobnom duelu ostvario bolji rezultat, tj. pobedu. Kako su Kikinđani u 6. kolu na domaćem terenu pobedili Pastuve sa 14 : 10, to znači da KAF Mammoths ima prednost na tabeli, pa je na kraju zauzeo 2. mesto.

Stoga će tim iz Kikinde igrati baraž utakmicu sa sedmoplasiranim timom Prve lige Srbije – KAF Meridian Indians – pa će se dve ekipe sastati već narednog vikenda u Inđiji.

Prvak lige je, kako je već naglašeno, Celtis iz Sombora, a zemunski „Pirati” preseliće se naredne sezone u Treću ligu Srbije.

Kompletna tabela Druge lige Srbije izgleda ovako (više detalja pogledajte ovde):

  1. Celtis
  2. Mammoths
  3. Pastuvi
  4. Lavovi
  5. Angel Warriors
  6. Black Hornets
  7. Pirates

Izveštaje s današnjih utakmica pročitajte u nastavku.

1Black Hornets – Mammoths 13 : 20

Ekipa iz Jagodine ugostila je „Mamute” iz Kikinde koji su imali imperativ pobede, ukoliko su računali na 2. mesto u grupi koje vodi u baraž za plasman u prvi rang takmičenja. Tu „zapovest” su na neki način i ispunili, no uprkos tome, na krajnji poredak na tabeli uticao je i meč odigran u Požarevcu.

Kikinđani su se u ovom trenutku pokazali kao kvalitetniji protivnik, uspevši da već u prvom poluvremenu uspostave pobedničku igru za takav rezultat. Do četvrte pobede u sezoni kikindsku ekipu i ovaj put je predvodio kvoterbek Branislav Fekete s dva bačena pasa za tačdaun, dok je Aleksandar Vujin trčanjem od 15 jardi „otvorio” put svojoj ekipi do trijumfa.

Bez tri standardna linijaša (dva u napadu i jednog u odbrani), „Stršljenovi” su pružili pristojnu igru. Iako su bili u rezultatskom zaostatku od početka meča, nisu se predavali te zahvaljujući Đorđu Paunoviću, dali su dva tačdauna i naterali svoje protivnike da iz Jagodine ne odu bez truda. Sezonu su okončali na 6. mestu s učinkom od dve pobede i četiri poraza, isto koliko imaju i Angel Warriorsi, ali zbog poraza u međusobnom duelu, na nižoj su stepenici.

Stefan Milutinović, defanzivni koordinator Black Hornetsa, zadovoljan je postignutim ove sezone, najavivši da klub već ovog leta kreće u nov proces stvaranja igrača.

– Utakmicu smo loše otvorili i tek u drugoj četvrtini smo pronašli svoju igru. S nešto kraćom klupom i bez nekoliko startera, prilično smo zadovoljni rezultatom. Veliko iskustvo je za nama, svi igrači su dobili priliku ove godine. Uskoro krećemo u nov proces stvaranja igrača, čeka nas dugo leto. Sledeće sezone biće mnogo ozbiljnije – istakao je Stefan Milutinović.

KRETANJE REZULTATA

1/4 – 0 : 14
00 : 08 – trčanje 15 jardi Aleksandar Vujin; Vujin pretvaranje za 2
00 : 14 – pas 5 jardi, Fekete za Todorova, neuspešno za 2
2/4 – 6 : 6
06 : 14 – trčanje 2 jarde, Đorđe Paunović; neuspešno za 2
06 : 20 – pas 15 jardi Fekete za Matiju Almaši; neuspešno za 2
3/4 – 7 : 0
13 : 20 – pas 20 jardi, Paunović za Aleksandra Milenkovića; PAT Vladimir Nakić
4/4 – 0 : 0

2Pastuvi – Lavovi 19 : 12

Lavovi iz Vršca ispustili su šansu da se u baraž meču takmiče za ulazak u najviši rang, pošto su na gostovanju u Požarevcu izgubili od domaće ekipe Pastuvi sa 19 : 12.

Reklo bi se da su se oba tima časno „oprostila” od sezone u kojoj su imali jednake šanse za više domete. Poraz Požarevljana u Kikindi kolo pre kraja, povrede igrača i kraći roster, koštali su ih, ispostavilo se, mogućnosti daljeg nadigravanja, pa i pobeda u poslednjem kolu pred svojim navijačima, osim sportske satisfakcije, nema drugačiju svrhu.

Prilično statično prvo poluvreme proteklo je u odmeravanju snaga oba tima, a tek u drugoj četvrtini postignuta su dva tačdauna, po jedan na obe strane. Pastuvi su se, kao i u većem delu sezone, u ovom meču oslanjali na snažnu odbranu i igru trčanjem u napadu, a prelomni trenutak dogodio se u trećoj četvrtini, kada je Miodrag Kocić impresivnim vraćanjem presečene lopte od 65 jardi uneo novu energiju u svoj tim. Ubrzo nakon njega Miloš Stojmirović je trčanjem doveo svoj tim na dva poseda lopte prednosti, što je bio poslednji poen za Požarevac.

Lavovi su pokušali da pas igrom odgovore na nalete Pastuva, što im je dva puta pošlo za rukom, ali je to bilo nedovoljno za eventualni preokret. Ipak, imali su i veliki peh zbog teže povrede jednog igrača.

Glavni trener Pastuva Nebojša Kartalija ocenio je da je njegov tim zasluženo pobedio, pre svega zahvaljujući dobroj odbrani.

– Naša zaslužena pobeda, pre svega zahvaljujući odbrani koja je cele sezone bila na visokom nivou. Čestitam ekipi Vršca na velikoj borbi i dobroj utakmici i želim što brži oporavak njihovom teško povređenom igraču – izjavio je Kartalija.

KRETANJE REZULTATA

1/4 – 0 : 0
2/4 – 6 : 6
06 : 00 – trčanje 3 jarde, Saša Petrović; PAT neuspešan
06 : 06 – pas 12 jardi, #2 za #1; PAT neuspešan
3/4 – 13 : 6
13 : 06 – vraćanje intersepcije 65 jardi, Miodrag Kocić; PAT Miloš Stojimirović
19 : 06 – trčanje 43 jarde, Stojimirović; PAT neuspešan
19 : 12 – pas 40 jardi, #2 za #81; PAT neuspešan
4/4 – 0 : 0