Superliga ambicija Inđijaca

499

Uprava kluba „Indians“ iz Inđije ušla je u novu sezonu sa novim planovima i ambicijama i sa osveženim timom i idejama. Tri Amerikanca dovedena za predstojeću sezonu i „prekomanda“ u južnu polovinu Prve lige Srbije, obeležili su Indianse u predsezoni. Predsednik tima iz Inđije Miloš Todorović, predstavio nam je učinjeno u delu godine dok se čekao početak takmičenja.

– Pripreme za novu, sezonu 2012. počele su još u novembru prošle godine. Prvi deo priprema obeležili su intenzivni kondicioni treninzi koji su se, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama odvijali na otvorenom – na terenu kod OŠ Jovan Popović, gde „Indiansi“ inače igraju svoje utakmice. Posle kratkog prekida zbog novogodišnjih i božićnih praznika, drugi deo priprema počeo je u prvoj polovini januara. Ta druga faza bila je bazirana na uigravanju igrača i razvijanju i usavršavanju tehnike. Već po tradiciji, igrači su se tada preselili u zatvoreni prostor – u balon sa veštačkom travom. Sve kondicione pripreme vodili su najiskusniji igrači „Indiansa“.

Jedna od ključnih promena bila je na mesto glavnog trenera, gde je raskinuta dvogodišnja saradnja sa trenerom Kostom Stojakovićem početkom decembra.

– Ta odluka je doneta kao posledica reorganizacije i novih planova koje klub želi da sprovede u ovoj sezoni. Sa Kostom smo se rastali fer i drugarski, a uprava kluba je krenula u potragu za novim rešenjima. Shodno takvoj odluci, čelnici kluba su se odlučili za provereno dobar model angažovanja trenera iz Amerike koji će ujedno biti i igrač. Poučeni dobrim iskustvom svojih kolega iz drugih ekipa, od ove sezone uloga glavnog trenera „Indiansa“ poverena je Filipu Garsiji, 26-godišnjem momku iz Dalasa, koji iza sebe ima bogato igračko i trenersko iskustvo – objašnjava Todorović.

Kao što je o tome ranije već bilo reči, „Indiansi“ su pretrpeli značajne promene pred ovu sezonu.

– Osim trenera, iz ekipe je otišlo i nekoliko igrača, pre svega nekoliko igrača iz Novog Sada, koji će narednu sezonu provesti u Dukesima (Miloš Stojanović, Vojkan Petrović, Ivo Puljizević i Matija Gobec). Takođe, ni Aleksandar Kovačić, kao ni dugogodišnji WR Aleksandar Marković, nisu u stroju. Međutim, kao i svake godine, ekipi se pridružilo i nekoliko novih igrača, a tu je i nekoliko klinaca iz uspešne flag generacije kojima će ovo biti prva seniorska sezona (Milan Jeftić, Teodor Katić, Ivan Obleščuk). Bez obzira na to, kostur ekipe je ostao isti kao prethodnih sezona – kombinacija iskusnih i novih igrača fleg i juniorskog tima sa pojačanjima iz inostranstva trebalo bi da bude dobitna za kvalifikaciju u Superligu.

Sve u svemu, ekipa je i ove sezone brojna i pojačana importima o kojima je već bilo reči, juriša na prvo mesto u grupi Jug i plasman u Superligu naredne godine.

– Novi trener, Filip Garsija, veoma je zadovoljan onim što je zatekao u klubu – dobrom organizacijom i brojnim talentovanim i motivisanim igračima. Optimizma i želje za trijumfima ne manjka, a kao krajnji cilj Garsija ističe plasman u Superligu nacionalnog prvenstva.

Među igračima vlada entuzijazam i optimizam, posebno iniciran dolaskom novog trenera. Očekuju da će nivo igre biti na višem novou u odnosu na prethodne godine, da će prikupiti nova znanja, unaprediti sebe, što je i jedan od kapitena našeg tima, Ivan Prskalo, potvrdio u nedavnoj izjavi:

– Udarni pripremni period, kao i ranijih sezona, čini se „rak-rana“ svih klubova, pa tako i „Indiansa“. Najpre zbog loših vremenskih prilika kasnilo se sa izlaskom na otvoreno, zbog čega se kao jedan od glavnih problema nameće kratak period za uigravanje i odigravanje pripremnih utakmica. Ali kako svima, tako i nama. U poslednje dve-tri nedelje intenzivirane su pripreme, očekuje se dolazak još dva importa (u ponedeljak, 12. marta) i činimo sve kako bismo bili što spremniji i uigraniji na otvaranju sezone protiv Požarevca.

Prvu proveru pred početak nove, sezone 2012, „Indiansi” su imali u subotu, 3. marta. Sa novim trenerom i kvoterbekom, Filipom Garsijom, odigrana je prva pripremna utakmica protiv ekipe iz Sremske Mitrovice. Oba tima su želela da isprobaju nove akcije, da uigraju ekipu i igrače. Iako je rezultat ovog pripremnog i prijateljskog meča bio u potpuno drugom planu, možda vredi pomenuti da su „Indiansi” postigli tri tačdauna (Petar Đurić, Dejan Vujanić i Filip Garsija), dok su Mitrovčani dali jedan.

– Sezona pred nama će biti nikad uzbudljivija i nikad neizvesnija u sva tri ranga takmičenja. Na to je uticao i veliki broj stranaca u ekipama, veći nego bilo kad do sad, koji će, nema sumnje, podići kvalitet lige, doneti neki novi duh i energiju svakom klubu, a pre svega nove veštine i znanja. Čini se da je došao momenat da bez stranaca u našoj ligi nema napretka – ne samo u rezultatskom smislu, već i u razvoju mladih igrača.