Pre-Draft rezime: Las Vegas Rejders

833
Las Vegas Rejders

Nastavljamo sa analizama timskih aktivnosti NFL klubova po završetku prošle sezone. Red je došao na tim koji će u 2020. godini promeniti domaći teren – Las Vegas Rejders.

DOLAZAK MARKUSA MARIOTE

Las Vegas je doveo skuplja pojačanja, ali najznačajnije bi moglo da bude dovođenje bivšeg 2. pika na draftu 2015. godine Markusa Mariote. Generalni menadžer Majk Mejok odlučio je da QB sobu pojača igračem za kojeg je kao analitičar za NFL Network smatrao da je najbolji na draftu 2015. godine.

Mariota je izgubio poziciju startera u Tenesiju prošle sezone posle skora 2-4 na startu 2019. godine i poraza od Denvera rezultatom 16:0. Rajan Tanehil je preuzeo i doveo Tajtanse do finala AFC konferencije i dobio novi četvorogodišnji ugovor, što je omogućilo da Mejok i glavni trener Džon Gruden dovedu Mariotu kao jednog od najplaćnijih rezervnih QB u ligi. Derek Kar će biti starter na početku sezone, ali ideja Rejdersa je da imaju proverenu opciju ukoliko ne krene dobro Grudenova treća sezona u drugom mandatu (u principu nadaju se da bi Mariota mogao da odradi ono što je Tanehil uradio u Tenesiju).

STRUČNI ŠTAB

Džon Gruden je pre dve godine dobio 10-godišnji ugovor vredan 100 miliona dolara, tako da će biti trener Rejdersa još duži period. Od 2018. radio i sa istim koordinatorima: Gregom Olsonom u ofanzivi i Polom Ganterom u defanzivi. Ukoliko Derek Kar ne poboljša igru ove godine Olsonov bi mogao da bude ugrožen.

NAPAD I SPECIJALNI TIM

Najveća snaga tima je trkač Džoš Džejkobs kojeg je povreda onemogućila da održi Rejderse u trci za plejof u svojoj ruki sezoni, a ujedno verovatno i zvanja ofanzivnog rukija godine. Pored njega ugovor je obnovio i eksplozivni RB Džejlen Rišard koji je odličan kao pas opcija.

U napadu je bilo manje promena u odnosu na odbranu. Pored Mariote, stigao je tajtend Džejson Viten posle 16 sezona u Dalasu. Viten je došao prevashodno kao lider sa iskustvom, koji će pomoći ekipi tokom tranzicije u Las Vegas. Sa platom od 4 miliona dolara za godinu dana novinar Ringera Kevin Klark nazvao je Vitena najplaćenijim bejbisiterom na svetu. Viten će biti rezerva Darenu Valeru koji je imao odličnu sezonu i Fosteru Morou koji je imao iznenađujuće dobru ruki sezonu.

Prosečnu grupu hvatača pojačao je prosečni Nelson Agolor. Agolor je osvojio SB sa Filadelfijom pre dve godine, ali tokom preostale 4 sezone u Iglsima nije opravdao svoj status pika prve runde. Osim Tajleru Vilijamsu, nijednom igraču nije zagarantovano mesto na rosteru, tako da će borba na poziciji WR biti veoma zanimljiva.

Konkurenciju u veoma dobroj ofanzivnoj liniji (Miler-Inkognito-Hadson-Džekson-Braun) pojačao je univerzalac Erik Kuš, a za mesto blokera u akcijama trčanja sa tajtendovima i fulbekom Alekom Ingoldom boriće se Nik O’Liri.

Na poziciji kikera i dalje je sigurno mesto Danielu Karlsonu. Mladi šuter je tokom 2 sezone pogodio 58 od 60 eksta poena, ali FG učinak će morati da poboljša ukoliko želi novi ugovor. Poput ekipe Čardžersa, Karlson i panter Ej-Džej Kol su na ruki ugovorima, što je omogućilo Mejoku da agresivnije pojača ostale linije tima.

ODBRANA

Najveće pojačanje u odbrani biće lajnbeker Kori Litlton. Bivši igrač Remsa je jedan od najboljih lajnbekera u igri protiv pasa u ligi što i pokazuje njegov ugovor vredan preko 35 miliona za 3 godine. Osim njega stigao je i Nik Kvjatkovski iz Čikaga (3 godine- 21 milion) i njih dvojica će činiti srce nove odbrane Rejdersa. Tim je napustio Tahir Vajthed koji je otišao u Karolinu, ali Markel Li i Nikolas Morou imaju dovoljno iskustva da popune slobodnu poziciju trećeg startnog LB.

U defanzivnoj liniji enda Bensona Majovu (7 sekova) koji je otišao u Sijetl zamenio je Karl Nasib koji je stigao iz Tampe (6 sekova). Nasib je mlađi i svestraniji igrač, koji može da pokrije više pozicija i to ne samo na fudbalskom terenu.

Unutrašnjost defanzivne linije pojačaće Malik Kolins iz Dalasa koji se pridružuje iskusnom Henkinsu i mlađim igračima Holu i Hurstu. Mejok nije obnovio ugovore sa Maurom, Pjerom i još jednim bivšim visokim pikom drugog tima kojeg su probali da rehabilituju Dionom Džordanom. Nasib će početi kao end, a sa druge strane će biti 4. pik prošle godine Klelin Ferel. Ukoliko ova dva igrača ne krenu dobro, Mad Maxx Krozbi koji je prošle godine kao 106. pik na draftu zabeležio 10 sekova, 4 blokirana pasa i 4 isforsirana fambla, odmah će preuzeti ulogu startera.

Sekonderi bi mogao da bude najveći problem. Od pikova prve runde Gareona Konlija (Hjuston) i Karla Džozefa (Klivlend) ekipa je odustala, a izgleda i od problematičnog kornera Derila Vorlija koji je slobodan agent. Kao upisani starteri tu su mladi Trejvon Mulen i Nevin Loson na CB, a Lamarkus Džojner i Džonatan Ejbrem na sejfti pozicijama. Rezervni igrači sa iskustvom su pridošlice Damarijus Rendal iz Klivlenda koji može da igra sejftija i pokriva slot risivera i Džef Hit iz Dalasa. Tu je i Erik Heris koji je igrao sejftija zbog povrede pika prve runde Ejbrama. Las Vegas je imao dogovor sa Ilajom Eplom za 6 miliona dolara, ali taj ugovor je propao, verovatno zbog prošlih povreda Epla i trenutne nemogućnosti kluba da ih ozbiljnije proveri, tako da je pozicija kornerbeka prilično tanka.

DRAFT

Las Vegas će imati 7 pikova, ali mnogo bolje pozicioniranih od svojih originalnih. Neće imati svoj pik druge runde koji je prosleđen Čikagu, ali će zato imati njihove pikove prve i treće runde koje su dobili kao deo trejda za Kalila Meka. Las Vegas će imati i pik treće runde koji su dobili od Hjustona za Konlija, ali će biti bez svojih pikova 6. i 7. runde koji su u Grin Beju i Čikagu.

Najslabiji delovi ekipe su na poziciji hvatača i kornerbeka. Rejdersi su u poziciji sa 12. i 19. pikovima da u prvoj rundi izaberu najbolje igrače na tim pozicijama. Jedan od top 2 hvatača Sidi Lemb sa Oklahome i Džeri Džudi sa Alabame trebalo bi da bude dostupan na 12. mestu. Ukoliko bude iznenađenja, Džudijev saigrač Henri Rags je bio najbrži igrač na NFL Combine gde je zabeležio peto najbrže vreme u istoriji tog događaja (4,27 sekundi na 40 jardi, ispred njega su Džon Ros, Kris CJ2K Džonson, Dri Arčer, a Markis Gudvin ima isto vreme).

Na poziciji CB, Mejok će moći da bira između Kristijana Fultona (LSU), Si-Džeja Hendersona (Florida), Džefa Glednija (TCU), Trejvona Digsa (Alabama), Ej-Džeja Terela (Klemson), Džejlona Džonsona (Juta) i Dejmona Arneta (Ohajo Stejt). GM mora da pogodi ovaj pik ukoliko želi da ima bilo kakvu šansu u diviziji protiv Čifsa.

Ukoliko se prvo odluče za CB, na poziciji 19 dostupni WR bi mogli biti Džastin Džeferson (LSU), Denzel Mims (Bejlor), Džejlen Rigor (TCU) i Ti Higins (Klemson).

Sa tri pika treće i pikovima 4. i 5. runde, Gruden bi mogao da dobije još jednog CB kojem možda treba više vremena da razvije talenat, kao i atlete na pozicijama enda i lajnbekera. U napadu, ne bi škodila dodatna konkurencija hvatačima pošto Zej Džons, Marsel Etjman, Agolor, a ni Hard Knock zvezda Kilan Dos ne ulivaju poverenje. Jedino je Hanter Renfrou pred kraj prošle sezone pokazao potencijal koji se video u šampionskim sezonama Klemsona. Jedan pik bi mogli da iskoriste i za mladog QB koji bi mogao da bude rezervna opcija od 2021. pošto teško da će Kar i Mariota biti zajedno na rosteru posle sezone 2020.

Autor: Ilija Jakšić

Ukoliko imate komentar ili predlog, kontaktirajte me preko mog Twitter profila.