Subotica Gorillas – Najprijatnije iznenađenje 2019. godine

2496
Subotica Gorillas

Posle prva dva turnira pionirske U15 fleg lige Srbije, na iznenađujućem drugom mestu nalazi se ekipa Subotica Gorillas. Ovaj rezultat nije iznenađenje samo za SAAF i javnost koja prati američki fudbal u Srbiji, već i za samu ekipu iz Subotice. Iz tog razloga o osnivanju trenutno najmlađeg srpskog kluba i dosadašnjem toku takmičenja razgovarali smo sa Ivanom Palijom, predsednikom i trenerom Subotičana.

Subotica Gorillas

„Na ideju da osnujemo klub došli smo u toku 2018. godine. Nekoliko dečaka iz Subotice je odlazilo na treninge najmlađe selekcije ekipe Sombor Celtis i ideja je zapravo bila njihova. Treneri mlađih selekcija Sombora Davor Stojanović i Miloš Antić su nam predložili osnivanje kluba i prvi su ljudi koji su nas podržali u svakom smislu, najpre delovima sportske opreme i knjigama za coaching. Iako smo sa radom polako počinjali u maju, klub je zvanično osnovan krajem septembra 2018. godine. Trenutno klub broji 38 dece uzrasta od 9-15 godina, među kojima je 5 devojčica”, započeo je Palija.

Decu osim Palije trenira i Bojan Zolnaić, a u klubu je aktivno i nekoliko roditelja koji su od velike pomoći kada je reč o prevozu na turnire, kupovini neophodne opreme, kao i snimanju i fotografisanju treninga i turnira.

Posle trenerske klinike u Sisku, SAAF je preko His Print Ministries organizacije pomogao sa 12 kaciga i pedova, a po završetku U15 fleg lige Gorillas kreću sa prvim pravim tackle treninzima za decu od 13 do 15 godina.

„Plan je, kao i u flegu, da se držimo principa da decu najpre dobro pripremimo, da treniraju jedan duži period pre takmičenja, kako bismo postigli što bolje rezultate”, rekao je Palija.

„Kao najmlađi srpski tim iznenadili smo sami sebe, a pretpostavljam i mnoge ljude odličnom igrom i rezultatom od pet pobeda i tri poraza, tj. trenutnim drugim mestom na tabeli Grupe Sever, odmah iza Inđija Indiansa koji su svakako na dva odigrana turnira pokazali visok nivo igre i od kojih smo imali šta da naučimo. Jedan od dodatnih razloga za zadovoljstvo je činjenica da kao novajlije nismo poslužili ostalim timovima kao trening protivnik, nego smo uspeli i da pobedimo timove čiji klubovi postoje dugi niz godina, nose velika imena u ovom sportu i koji su daleko organizovaniji od nas. Doduše, olakšavajuća okolnost za nas je što se još uvek takmičarski ne bavimo tackle fudbalom, te je puna koncentracija na fleg selekcijama”, dodao je Ivan Palija.

Subotica Gorillas u narednom periodu se spremaju da što bolje odigraju treći turnir Grupe Sever. Pokušaće da se izbore za drugo mesto i odlazak na završni turnir, što je nešto što nije bilo planirano u prvom takmičarskom izdanju. Ukoliko do toga ne dođe, u taboru Gorila će bez obzira na to biti zadovoljni pobedama i rezultatima koje su ostvarili u prvoj sezoni.

Na turnirima U15 fleg lige Srbije Grupa Sever, za ekipu Subotica Gorillas nastupa 15 igrača:

Ana Bodić RB
Radovan Ardalić TE
Danijel Brajković RB
Nikola Vojnović WR
Milan Dulić TE
Nemanja Đorđević RB
Danilo Nikolić WR
Nikola Obrenović WR
Nebojša Palija QB
Mihajlo Palija QB
Uroš Puškić RB
Filip Abu Shaqra WR
Stefan Sendi OL
Aleksa Škrpan RB
Marijan Crnković TE

Na dva odigrana turnira ekipa je postigla ukupno 204 poena, a na drugom turniru, za razliku od prvog, znatno je unapređena igra u odbrani.

Na oba turnira istakli su se Danilo Nikolić i Filip Abu Shaqra sa najvećim brojem uhvaćenih tačdauna, ali na drugom turniru posebno se istakao Nikola Vojnović koji je bio presudan igrač u ostvarenim pobedama. Nikola je odličnim trčanjem ruta, a kasnije najčesće rolling-om, uspešno izbegavao odbrambene igrače protivničkih timova i svoje akcije je završavao ili tačdaunom ili većim brojem istrčanih jardi.

Posebno moramo da spomenemo i Anu Bodić koja je standardno jedan od najboljih igrača, koja je na prethodnim prijateljskim turnirima ove godine uglavnom odnosila titulu MVP igrača. Ona je i prethodna dva takmičarska turnira bila uvek na pravom mestu, posebno u odbrani, gde je sprečila dobar deo već viđenih protivničkih poentiranja.

Uroš Puškić je sjajno blitz-ovao, vršio pritisak i terao protivnike na veliki broj grešaka. Na kraju QB Subotice Nebojša Palija bacio je veliki broj kompletiranih pasova, što je uz disciplinovanu i požrtvovanu igru ostatka tima donelo tri pobede na četiri utakmice na drugom turniru koji je odigran u Beogradu.

„U ime kluba Gorillas Subotica želim da se zahvalim svima koji su nam do sada pomagali i da obećam da ćemo mi svakako nastaviti da radimo najbolje što znamo i umemo”, zaključio je Ivan Palija, predsednik i trener tima Subotica Gorillas.

Zadovoljstvo je izrazio i predsednik Srpske asocijacije američkog fudbala Branko Vučinić: „Ulazak Subotica Gorillas u SAAF je svakako bila vest koja je krajem prošle godine obradovala sve u našoj sportskoj zajednici. Međutim, ono što nas u savezu najviše raduje i budi nadu su uspesi na organizacionom i sportskom planu koje klubovi poput Subotica Gorillas, koji rade samo sa najmlađima, postižu. Stoga SAAF je sa velikim oduševljenjem ovog proleća donirao opremu najmlađem klubu u Srbiji i sa nestrpljenjem čekamo da momci i devojke iz Gorila nastupe u jesenjim tackle takmičenjima”, istakao je Vučinić.

Sledeći turnir U15 fleg lige Srbije Grupa Sever igra se 2. juna na Novom Beogradu, na terenu IMT od 12 časova.