Šest ekipa u Prvoj ligi Srbije 2019

2555
Foto: Igor Lazarević

Utakmicama 1. kola 30/31. marta startovaće nova sezona SPORT KLUB Prve lige Srbije. Za razliku od prošle godine, ove je u konkurenciji šest timova, a završnica takmičenja – meč Serbian Bowl – predviđen je da se igra 6/7. jula.

U Prvoj ligi Srbije ove godine će se takmičiti sledeće ekipe, na osnovu plasmana prethodne sezone:

 1. Kragujevac Wild Boars
 2. Beograd SBB Vukovi
 3. Inđija Meridian Indians
 4. Beograd Blue Dragons
 5. Jagodina Black Hornets
 6. Novi Sad Wild Dogs

Kao što se dâ primetiti, ove sezone je sastav lige prilično drugačiji nego lane, pre svega zbog manjeg broja prijavljenih ekipa, što je dovelo i do promena u samom sistemu takmičenja.

Bor Golden Bears i Kikinda Mammoths istupili su iz najvišeg ranga, iako su prošle sezone obezbedili opstanak, ali će se samo Kikinđani takmičiti u Drugoj ligi Srbije. Sremska Mitrovica Sirmium Legionaries je kao poslednjeplasirana ekipa ispala u niži rang, ali ove godine neće biti deo drugoligaškog društva, baš kao ni Borani.

Novi član prvoligaša jeste ekipa iz Novog Sada Wild Dogs koja je prošle sezone osvojila Drugu ligu Srbiju.

Sistem takmičenja

Budući da je ove godine u konkurenciji šest ekipa, Upravni odbor SAAF usvojio je nove propozicije i raspored takmičenja.

Timovi su podeljeni u dve divizije od po tri ekipe, a u okviru svake divizije igra se dvokružno. Sa timovima iz druge divizije igra se po jedna utakmica. Ukupno, svaka ekipa će u regularnom delu takmičenja odigrati sedam utakmica, baš kao i prošle godine.

Diviziju A čine:

 • Kragujevac Wild Boars
 • Beograd Blue Dragons
 • Jagodina Black Hornets

U diviziji B nalaze se:

 • Beograd SBB Vukovi
 • Inđija Meridian Indians
 • Novi Sad Wild Dogs

Kada se završi ligaški deo takmičenja, slede polufinalni mečevi u kojima učestvuju četiri ekipe – prvoplasirana i drugoplasirana ekipa iz svake divizije. Trećeplasirani timovi igraju meč za 5. i 6. mesto. Poslednjeplasirana ekipa igraće baraž meč za opstanak u najvišem rangu protiv prvoplasirane ekipe Druge lige Srbije.

Pobednici polufinalnih duela sastaju se u utakmici Serbian Bowl koja će odrediti novog prvaka države.

Detaljne propozicije i raspored takmičenja u SPORT KLUB Prvoj ligi Srbije 2019. godine, možete pročitati u izdvojenom dokumentu:

Propozicije Prve lige Srbije 2019 >>