Istaknuti DB britanske reprezentacije u Plavim zmajevima

1638

„Zmajevo gnezdo” bogatije je za novog člana. Sa prestižne sportske akademije u Bristolu u Beograd dolazi Nejtan Vilis, defanzivni bek dobro poznat u britanskom svetu univerzitetskog sporta kao snažni sejfti.

Zmajevi ne kriju uzbuđenje što će u svojim redovima imati takav vanserijski talenat. Predsednik Blue Dragonsa Nikola Davidović izjavio je da je bio impresioniran onim što je imao priliku da vidi – pre svega njegovom brzinom i igrom u bekfildu, takođe i silinom njegovih udaraca.

Nejtan Vilis (eng. Nathan Willis) počeo je da igra američki fudbal u 14. godini za lokalni klub Coventry Jets, odakle ga je regrutovala sportska akademija u Bristolu, ugledna škola za sport i obrazovanje. Tu je bio nosilac tima koji je iz sezone u sezonu lovio šampionski tron. Jedna od njegovih važnih osobina je da je, igrajući na pozicija sejftija, imao istančan „njuh za loptu”, zbog čega je njegova ekipa često bila u prilici da pravi obrt na meču i zbog čega je stalno bio na oku protivnika. Iz tog perioda ubeležio je 71 obaranje i osam intersepcija, od kojih su dve bile za tačdaun.

– Uvek gledam gde je lopta, to je moj posao. Ako ne mogu da dođem do nje, onda udaram saigrača tako da mogu da dođem do lopte – kratko je pojasnio Nejtan svoj stil igre.

Svoju karijeru je nastavio u obližnjoj ekipi Bristol Aztecs; bio je i član „Evropskih ratnika”, izabranog tima Amerikanaca i Evropljana koji igraju u različitim delovima Evrope. Taj period svoje karijere naročito ističe, pre svega zbog iskustva koje je stekao igrajući i trenirajući sa sjanim igračima i nekim od najboljih evropskih trenera.

Nejtan je postao svestan svojih kvaliteta kada je dobio poziv da se priključi reprezentaciji. Velika Britanija je pobedila Francusku na gostovanju, a toj pobedi je značajno doprineo Vilis, pruživši odličnu partiju koja je zapanjila fudbalski svet.

– Video sam njegov film. Bio sam impresioniran njegovom veštinom. On je poput jastreba, lovac na lopte, i ume da udari, kad je to potrebno. On čvrsto veruje da u svakom pleju može da napravi preokret – izjavio je glavni trener Zmajeva Džejms Fajed, dodajući da se Nejtanov profil uklapa u ono što Dragonsi kao kolektiv rade već neko vreme.

– Ovde radimo drugačije, nastojimo da izgradimo svoj mentalitet, a Nejtan se u to uklapa. Zadovoljstvo nam je i radujemo se što će s nama biti u trci za šampionski naslov – rekao je Fajed.

Prema njegovim rečima, izvesno je da će Nejtan Vilis promeniti način igre u defanzivi.

– Smatram da on menja koncepciju naše odbrane tako što će omogućiti drugim igračima da budu „fleksibilniji” – ocenio je Fajed, zaključivši da je Vilis izuzetno dobro i potrebno pojačanje koje će ekipu učiniti jačom.

Nejtan Vilis je, povodom angažmana u Blue Dragonsima, očekivano iskazao uzbuđenje.

– Osećam se da sam spreman da napravim „korak napred”. Jedva čekam da svojim talentima doprinesem Blue Dragonsima.

Beograđani se uveliko već u pripremama za predstojeću sezonu, od koje očekuju bolji rezultat. Jedna od najjačih odbrana u Srbiji prošle godine, zbog povreda, propuštenih prilika i grešaka u defanzivi, ispustila je priliku da se nađe u polufinalu, jer je poražena u prvoj rundi plej-ofa, odn. u vajldkard meču protiv Meridian Indiansa.

Sada, uz prethodno već najavljene dolaske Majkla Kembela i Ričarda Simonsa, Blue Dragonsi imaju jasan zadatak da pokažu da im je mesto na nekom od viših stepenika.

Majkl Kembel od naredne sezone u Blue Dragonsima

Ričard Simons pojačanje u odbrani Blue Dragonsa