Serbian Bowl XII: „Simultanka” Bece u Beogradu. Trofej ponovo u Kragujevcu

6594
Foto: Ugljevarević (SBB Vukovi)

Pehar je iz Novog Sada preseljen u Kragujevac! Ekipa „Wild Boars” postala je šampion „Sport klub” Prve lige Srbije, nakon što je u finalu, održanom u Beogradu na stadionu FK BASK, ubedljivo pobedila ekipu „SBB Vukovi” sa 53 : 29. Za najkorisnijeg igrača Serbian Bowla XII proglašen je trkač Andreas Beca.

Čekali su Kragujevčani šampionski naslov šest godina. Poslednji put slavili su 2010. godine, u vreme tada još uvek razdvojenih saveza. Od tada, gubili su u finalima od Beograđana četiri puta. Ove godine šampionski pehar vraćen je u vitrine kluba iz Kragujevca, pre svega zahvaljujući sjajnom Francuzu, raninbeku Anreasu Beci, koji je poentirao u finalu čak šest puta.

Prvu četvrtinu obeležila je egal i prilično dinamična igra, naročito u napadu oba tima. Odbrana Kragujevčana je za nijansu bolje zaigrala u finišu, kada su isforsirali fambl na kvoterbeku „Vukova” 5 jardi pred end-zonom, postigavši pritom izjednačujući tačdaun (10 : 10).

Slična igra nastavila se i u drugoj deonici, uz nešto bolju realizaciju napada na strani „Wild Boarsa”, a pored dominirajuće igre trčanjem u većem delu druge četvrtine, zaigrali su i pasom. Na odmor se otišlo s prednošću dva poseda lopte za „Veprove”.

Gosti iz Kragujevca su silovito krenuli u napad i nakon odmora, i sa brza dva tačdauna Andreasa Bece uvećali svoju prednost na 40 : 17. Shvativši da više nemaju šta da izgube, „Vukovi” su pre svega pas igrom počeli da brzo osvajaju teren, što su i materijalizovali pasom Džona Uribea za Entonija Vašingtona.

Nesigurnost i nervoza u igri mogla je da se nasluti na početku odlučujuće etape utakmice. Ipak, Kragujevac je uspeo da poentira sjajnom asistencijom Blanta za Becu, što ih je vratilo „u kolosek”. Osvajanje terena, mahom igrom trčanjem, nastavilo se, a odbrana „Vukova” bila je nemoćna.

Napad „Vukova” je poslednje trzaje pokazao u samoj završnici, kada je Uribe još jednom asistirao Vašingtonu postavivši konačan rezultat 53 : 29.

KRETANJE REZULTATA

1/4 – 10 : 10
07 : 00 – pas 3 jarde, Džon Uribe za Marija Lugonju; PAT Vladimir Dimitrijević
07 : 03 – fild-gol 31 jarda, Petar Goić
10 : 03 – fild-gol 20 jardi, Vladimir Dimitrijević
10 : 10 – trčanje 5 jardi, Andres Beca; PAT Petar Goić
2/4 – 7 : 16
10 : 17 – trčanje 1 jarda, Andreas Beca; PAT Petar Goić
10 : 20 – fild-gol 12 jardi, Petar Goić
17 : 20 – pas 19 jardi, Džon Uribe za Entonija Vašingtona; PAT Vladimir Dimitrijević
17 : 26 – pas 7 jardi, Džejmi Blant za Gabrijela Čembersa, PAT neuspešan
3/4 – 6 : 14
17 : 33 – trčanje 9 jardi, Andreas Beca; PAT Petar Goić
17 : 40 – trčanje 99 jardi; Andreas Beca; PAT Petar Goić
23 : 40 – pas 28 jardi, Džon Uribe za Entonija Vašingtona; pretvaranje za 2 neuspešno
4/4 – 6 : 13
23 : 46 – pas 16 jardi, Džejmi Blant za Andreasa Becu; PAT neuspešan
23 : 53 – trčanje 25 jardi, Andreas Beca; PAT Petar Goić
29 : 53 – pas 3 jarde, Džon Uribe za Entonija Vašingtona; pretvaranje za 2 neuspešno

Finalni meč „Sport klub” Prve lige Srbije odigran je pred prepunim tribinama stadiona FK BASK na Carevoj ćupriji. U poluvremenu predsednik SAAF-a Rade Rakočević uručio je priznanja najboljim pojedincima Prve i Druge lige Srbije, kao i najkorisnijem igraču Serbian Bowla XII Andreasu Becu.

Udruženje sudija američkog fudbala SAAF najvažniju utakmicu sezone sudilo je u najjačem sastavu. Prvi put u Srbiji jednu utakmicu sudila je ekipa od osam sudija!

Na terenu je biti troje istaknutih sudija Međunarodne federacije američkog fudbala (IFAF) koji su u grupi elitnih IFAF Europe sudija svako za svoju poziciju, zajedno s iskusnim kolegama, koji pored brojnih jakih utakmica u zemlji, imaju i veliko međunarodno iskustvo.

Himnu Srbije na početku susreta pevala je glumica Dragana Mićalović. Osim nastupa čirliding tima Vukovi Cheerleading Dance Team, prisutne ćeje u poluvremenu zabavljao Mikri Maus (Prti Bee Gee), a tokom meča DJ Darko i MC Tadija.

Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) čestita ekipi „Wild Boars” titulu šampiona Srbije