F4 LŠ: Vukovi ugasili Bliceve, plasirali se u finale (FOTO)

1235

SBB Vukovi Beograd – London Blitz 35:28 (14:7, 7:7, 14:0, 0:14)

 

Stadion: FK Voždovac. Gledalaca: oko 700.

Kretanje rezultata:

7:0 Majls Gejts trčanje 10 jardi, Stefan Tešić uspešan PAT.

7:7 Džoe Tompson pas 13 jardi ka Endrju Kuperu, Džek Dejli uspešan PAT.

14:7 Mihailo Josović trčanje 32 jarde, Stefan Tešić uspešan PAT.

14:14 Temi Odujemi trčanje 10 jardi, Dejli uspešan PAT.

21:14 Gejts pas 68 jardi ka Toniju Vašingtonu, Tešić uspešan PAT.

28:14 Josović trčanje 4 jarde, Stefan Tešić uspešan PAT.

35:14 Gejts pas 15 jardi ka Josoviću, Stefan Tešić uspešan PAT.

35:21 Sem Džozef vraćanje intersepcije 25 jardi, Džek Dejli uspešan PAT.

35:28 Džoš Adamson trčanje 8 jardi, Džek Dejli uspešan PAT.

SBB Vukovi iz Beograda po drugi put u dve godine su se plasirali u finale IFAF Europe Lige šampiona, a u nedelju od 16,30 časova će se boriti za finale i titulu protiv švedskih Karlstad Krusejdera, koji su ubedljivo savladali Tonon Blek Panterse. 

Pošto je intonirana himna gostiju, a Aleksandra Kovač otpevala srpsku “Bože Pravde”, počeo je meč.

Aleksandra Kovac himna F4 LS

Sjajno su Vukovi počeli utakmicu, koju je odličnim vraćanjem panta do sredine terena otvorio Toni Vošington. Usledila su dva kratka pasa, a posle drugog koji je uhvatio Dobrivoje Vidosavljević na 19 jardi od end zone ekipe iz Londona. Mihailo Josović je zatim, i pored proklizavanja u startu akcije, uspeo da donese još 8 jardi, da bi već u sledećem ataku Majls Gejts trčanejm, uz odlične blokove ofanzivne linije, doveo Vukove do prvog tačdauna na utakmici – 7:0.

Vrlo brzo stigao je odgovor Britanaca. Odbrana Vukova uspela je odlično da odreaguje u prva dva  napada Bliceva na drugoj strani, međutim kvoterbek Džoe Tompson je zatim fenomenalnim pasom uposlio Čarlija Džosefa, koji je težište dešavanja prebacio nadomak crvene zone Vukova.  Da se radi o fenomenalnom kvoterbeku, Tompson je pokazao još jednim izuzetnim pasom, ovog puta ka Endrju Kuperu za izjednačenje 7:7

Nespretno hvatanje kikofa od strane Gejtsa, koštalo je Vukove lošije početne pozicije, unutar svojih 20 jardi. Međutim, malo po malo, kratkim pasovima, „čopor sa Ade“ uspevao je da se izvuče iz neugodne pozicije, a kada je bilo najbitnije, Vašington je ponovo pogurao lance odličnim hvatanjem na 40-tak jardi Vukova. Novi prvi daun zatim je već u prvom napadu trčanjem uzeo Marko Baković. Odbrana Londona odlično reagovala u naredna tri napada, činilo se da će naterati domaćina da pantuje,  ali ih je i koštala povrede lajnbekera Meta Iva. Međutim, posle pauze zbog njegovog izlaska sa terena, Vukovi su se kockali na polovini terena i dobili novi prvi dan. Već prilikom sledećeg trećeg pokušaja usledio je novi tačdaun, a Mihailo Josović je u svom stilu izdržao dva tekla i protutnjao kroz sredinu odbrane Bliceva za novo vođstvo 14:7.

Vukovi - Blitz - rov

Blicevi su zapretili u narednom napadu, posle dva odlična trčanja sjajnog raningbeka Temija Odujemija, ali je to bilo dovoljno samo da stignu do polovine terena odakle više nije bilo prolaza. Malo je nedostajalo da Marko Milovanović na trećem pokušaju za 10 jardi preseče pas, ali je lopta svakako prešla u posed Vukova čiji je napad posle panta gostiju krenuo sa njihovih 15 jardi.

Konsolidovala se i odbrana Bliceva, koja u narednom napadu nije dozvolila da Vukovi pređu na njihovu polovinu terena. Ono što nije bila dobra vest za Vukove, bio je fambl kvoterbeka Majlsa Gejtsa, koji je na taj način poklonio početnu poziciju za napad Britanaca sa 40-tak jardi Beograđana na početku druge četvrtine.

Nezaustavljivo je delovao Temi Odujemi, koji je u drugoj akciji trčanjem dugim 20 jardi doveo vrlo brzo svoj tim do 10 jardi od end zone Vukova. Posle neuspelog pasa za tačdaun, upravo je ovaj pakleni raningbek iskoristio blokove svojih saigrača za drug tačdaun Bliceva i izjednačenje – 14:14.

Vukovi - Blitz - Oduyemi

Andrej Tasić vratio je kikof Vukova do 29 jardi, a na staru novog napada usledila su dva odlična trčanja, prvo Josovićevo dugo 11 jardi. Odlično je tekao napad Vukova, koji su posle pasa Gejtsa za Marija Lugonju, ponovo ušli u crvenu zonu protivnika i krenuli u novi atak sa 13 jardi. Kazna je zatim tu poziciju učinila pet jardi lošijom, ali je to već uoči narednog napada anlirano nedisciplinom sa druge strane lopte. Međutim, pad koncentracije u nastavku koštao je Vukove tačdauna, jer je kazna suđena kada je prilikom trećeg pokušaja Toni Vašington uhvatio pas za slavlje, koje je kratko trajalo. Vukovi su ponovo vraćeni na 13 jardi, a Gejts je još jednom greškom završio drugi napad zaredom za Vukove – ovog puta je Stefan Rivera Gonzales zabeležio intesepciju i vratio loptu do 31 svojih jardi. Beograđani su ostali bez prilike da poentiraju.

Ogromna vrućina na stadionu Voždovca, polako je lomila obe ekipe, pa čak i do tog trenutka nesalomivog Tamija Odujemija. Njegov prodor završio se na 21 jard Vukova, ali je izforsiran fambl, što je bila prva greška tima iz Londona na utakmici i nova prilika za Beograđane da krenu u napad.

Nažalost, kratko je trajao – tri neuspešna ataka, posle čega je usledio neugodan pant, posle kojeg se lopta otkotrljala do 17 jardi Bliceva.

Malo je nedostajalo da već u prvoj akciji novog drajva Blicevi ponovo izgube loptu, ali je fambl povraćen prilikom trčanja. Ušli su Britanci u loš period meča, bilo je evidentno, jer je pas kvoterbeka Tompsona već u narednom napadu presekao Marko Bates, odlično prethodno pokrivši svog hvatača.

Međutim, dve kazne na drugoj strani, skupo su koštale Vukove u narednom napadu. Treći pokušaj za 25 jardi nije bio uspešan, pa je usledio novi pant. Iscrpljujući uslovi zbog vrelog talasa koji je zahvatio Srbiju poslednjih dana, već krajem prvog poluvremena očigledno su ostavljali traga na igračima obe ekipe.

Do kraja poluvremena je bilo premalo vremena da Blicevi bolje organizuju napade, pa je Tompson pokušao sa dva dugačka, ali riskantna pasa, da dovede svoj tim do prilike za poentiranje, ali su oba bila na ivici intersepcije. Ono što nije uspeo najpre Boško Bunuševac, uradio je u narednom napadu Ivan Nedeljković, koji je zabeležio drugi presečen pas za odbranu Vukova.

Vukovi - Blitz - Dzimi intersepcija

Ono što je uradio u preostalom vremenu Toni Vašington govori o kakvom se pobedniku radi! Znalo se da će Gejts pokušati dugim pasom, znalo se da će i lopta ići na Vašingtona, a pas je bio daleko od idealnog. Svi su na stadionu videli da će defanzivni bek zabeležiti intersepciju, ali ne i Vašington. Vratio se, bukvalno iščupao loptu iz ruku, ostao na nogama posle duela i istrčao za tačdaun – 21:14.

Vukovi - Blitz - Toni Vasington TD

Taj potez označio je kraj prvog poluvremena, za veliku nadu SBB Vukova i srpskih navijača.

Već na startu drugog dela utakmice, odličan posao odradila je odbrana Beograđana koja je iskoristila još jednu nesmotrenost kvoterbeka gostiju, najprisebniji posle fambla pri snepu bio je lajnbeker Uroš Kolaković. Napad Vukova krenuo je sa 30-tak jardi protivnika, što je bila odlična prilika za novo poenitranje. Uspeli su to i da iskoriste, a završni udarac je zadao Josović drugim tačdaunom na utakmici za 28:14.

Ostali su bez ideje Britanci u trećoj deonici, prilično predvidivi ataci preko Odujemija, olakšavali su posao dobro organizovanoj odbrani Vukova. Gosti nisu ličili na ekipu iz prvog dela utakmice, nisu uspeli da ugroze najbranjeniju zonu Beograđana.

Već u narednom napadu, Vukovi su svojim navijačima priuštili novi je novi big play, a ovog puta u glavnoj ulozi su bili Gejts i Mario Lugonja koji je najpre kompletirao pas, a zatim istrčao kroz sekondari Bliceva, pomerivši pritom lance za oko 45 jardi. U nastavku akcije, nedugo zatim Gejts je dodao kratak pas Josoviću, koji je protutnjao po desnoj strani terena za svoj treći tačdaun – 35:14.

Tek je tada usledila reakcija Londonaca, koji su donekle iskoristili i blago opuštanje da dođu do crvene zone Vukova. Međutim, ponovo je podignut zid, dalje se nije moglo. Pokušali su unutar 10 jardi da iz četvrtog pokušaja dođu do tačdauna nade, ali to nije bilo moguće, pokušaj trčanja Odujemija završio je predaleko od end zone, pa je treća deonica završena sa čak 19 poena viška za Vukove.

Poslednja deonica nije počela dobro za Vukove, pošto je već na samom startu Sem Džosef vratio intersepkciju za tačdaun, povrativši nadu Britancima smanjivši rezultat na 35:21. Znajući da im vreme nije saveznik, već prilikom kikofa usledio je onside kik, koji je usoešno izveden pa su ponovo Blicevi došli do poseda.

Dodatna energija pojavila se u redovima tima sa ostrva, napad je postao hrabriji, povijala se odbrana Vukova, pa se lopta ponovo vrlo brzo našla u crvenoj zoni Beograđana, a gosti u prilici da dođu na samo jedan posed od protivnika. To su i učinili, kvoterbek Džoš Adamson istrčao je poslednje jarde za tačdaun i zebnju navijača Vukova (35:28).

Velika odgovornost bila je pred ofanzivnom formacijom Vukova u narednom napadu. Trebalo je preseći niz Bliceva, uz čuvanje lopte u svom posedu što je moguće duže. I oni su to odlično radili, malo po malo stigli su do 40 jardi od end zone protivnika, uz izuzetno bitno hvatanje Marija Lugonje na trećem daunu. Sledeće hvatanje bilo je Tonija Vašingtona, koji je još jednom fenomenalno namučio sekundari Britanaca, dovevši svoj tim do 9 jardi od end zone. Gejts je u narednom pokušaju posle trčanja loptom dohvatio vazduh u end zoni Bliceva, ali je tačdaun poništen zbog holdinga u toj akciji.  Isto se dogodilo i u narednom napadu, prilikom trčanja Vanje Lugonje, pa su sa 9 jardi, Vukovi vraćeni van crvene zone, do 26 jardi. Obzirom da se sve to dešavalo na prvom daunu, Beograđani su imali dovoljno prilike da ipak poentiraju. Od dva pasa Gejtsa prema Vašingtonu, drugi je bio uspešan, pa su Vukovi stigli na 12 jardi, bili u zoni šuta i imali treći pokušaj. Trener Brajan Mejper je zatražio tajmaut, svestan značaja trenutka u kojem se njegov tim nalazio, a ulog je bio obezbeđivanje finala Lige šampiona.

Iako je do tog trenutka Vašington bio izuzetno siguran i prava noćna mora za sekundari gostiju, Mejper se odlučio da pas desno ka Josoviću, koji tu loptu ipak nije uhvatio. Ipak, to je bila dobra prilika za šut, sa nekih 23 jardi. Nedisciplina u odlučujućim trenucima koštala je Vukove, jer su zbog kazne priliom izvođenja fild gola, vraćeni još pet jardi, pa je Stefan Tešić iz nešto teže situacije ipak bio za malo neprecizan.

Data je šansa Londoncima u finišu da u poslednjem posedu dođu do izjednačenja ili čak pobede.

Ponovo je odbrana preuzela stvar u svoje ruke. Dozvolili su u tom napadu samo jedan prvi daun, posle čega su ponovo pritisli kvoterbeka Džoša Adamsona, koji ipak nije izdržao. Njegov nerezonski pas završio je u rukama Batesa, koji je drugom intersepcijom na utakmici definitivno rešio pitanje pobednika, na manje od dva minuta pre kraja utakmice.

Sve što je trebalo Vukovi da urade, bilo je da zadrže loptu do kraja utakmice, što su oni uspeli da urade osvajanjem prvog dauna, pa je usledilo veliko slavlje igrača i navijača Vukova, koji su se po drugi put plasirali u finale IFAF Europe Lige šampiona.